Published On: 19 Prill, 2016

Kosova digjej flakë, Bukoshi dhe LPK-ja vazhdonin sabotimin e ministrisë së luftës

 

  • Ja si po ndërtohej Ministria e Mbrojtjes dhe se si po strukturohej ushtria çlirimtare e Kosovës, FARK-u!
  • FEJTON EKSKLUZIV, dy dekada i mbajtur në sirtar, nga vrasja e kolonelit Krasniqi, krimet dhe dështimet! (5)
  • (…)

Diskutuan e pyetën edhe të tjerë. Temë qendrore ishte udhëtimi sa më i shpejtë për në Kosovë. Ndër ata që diskutuan ishte edhe Agim Ramadani. I miri ndër të mirët siç e quanin. Ishte rreth 35 vjeç dhe vinte nga Zhegra e Gjilanit. Ishte inxhinier i komunikacionit ushtarak, por ishte edhe piktor dhe shkrimtar i dëgjuar. Ai edhe nga takimet e mëparshme njihej me konstruktivitetin e tij. Propozimi i tij ishte që sa më shpejt të gjithë kolegët të shkojnë në stacionin më të afër shëndetësor dhe të marrin vaksinat e nevojshme, siç janë ato kundër gangrenës dhe tetanosit dhe sëmundjeve të tjera që janë më të shpeshta gjatë luftës. Ai u tregoi një karton të kaltër duke dëshmuar se këtë punë vetë e kishte kryer dhe ndihej i gatshëm për t’u nisur për Kosovë.

Duke iu drejtuar ministrit Krasniqi ai i tha.

– Zoti ministër, shpresoj se punët do të ecin shpejt dhe do të urdhëroni që brenda disa ditësh të udhëtojmë për në Shqipëri. Në të kundërtën unë do të nisem, dhe ndoshta do të futem në Kosovë, gjë që nuk do të thotë se nuk jam me ju. Në atë rast do të takohemi diku në Kosovë, të paktën me më guximtarët!

– IV –

Kosova digjej flakë. Kishin kaluar më së tri javë nga takimi i ushtarakëve në Zurich. Gjërat lëviznin shumë ngadalë. Kudo flitej për pengesa dhe probleme të mëdha, por askush nuk tregonte arsyen e vërtetë të këtyre pengesave. Në anën tjetër flitej edhe për sukseset e UÇK-së, por informatat ishin jo zyrtare sepse televizioni kosovar nuk kishte mundësi të informonte nga vendi. Ahmet Krasniqi tërë kohën e kalonte në udhëtime. Ai dëshironte që të krijonte një bazë të gjerë profesionistësh me një përkrahje nga disa ndër faktorët më të rëndësishëm kombëtarë e të jashtëm. Kishte detyrë të vështirë, sepse të bashkonte të gjithë kosovarët, deri tani nuk ia kishte arritur askush. Udhëtoi edhe në Bosnjë e Kroaci për tu takuar me ish kolegë, me ata për të cilët mendonte se do të jepnin kontributin në dobi të çlirimit të Kosovës

(…)

Gjysmë ore më vonë, ashtu siç e kishte urdhëruar ministri Krasniqi, në restorantin e kishës erdhi edhe Lufi. Dukej paksa i hqetësuar sepse kishte frikë se mos kishte ardhur herët dhe se ata ende nuk kishin përfunduar atë pjesë të bisedës të cilën ai nuk duhej ta dëgjonte. U ul me ta në tavolinë dhe nuk fliste fare.

– Po të lëvdojnë shumë, iu drejtua Lufit, ministri Krasniqi.

Në atë moment Hilmiu (Nebihi) i hodhi një vështrim pakënaqësie për fjalët që dëgjoi, por edhe Ahmeti u korrigjua menjëherë duke vazhduar.

– Po të lëvdojnë se je i përpiktë, dhe këtë e dëshmon ardhja në takim me precizitet të madh.

Pas disa minutash bisede formale, ministri i Informacioneve u ngrit duke kërkuar falje se ka punë shumë dhe se do të përpiqet e do të bëjë çmos për ta ndihmuar kolegun e tij. Bisedën e vazhduan të tre ushtarakët.

– Jam menduar gjatë, tha Ahmet Krasniqi, dhe ende nuk e kam vendosur se ku duhet të të angazhoj. Ti, a ke ndonjë ide? Iu drejtua ai Lufit.

– Kudo në luftë, në cilëndo njësi. Vetëm se kam dëshirë që sa më parë të nisem.

– Jo, e ke gabim! Po të ndihmoj pak, në sigurim apo në informacion?! Të dyja janë të lidhura ngushtë dhe mendoj se në këtë lëmë mund të japësh maksimumin tënd.

– Zotëri ministër, si të doni…

– Mos më quaj ministër e qortoi atë Ahmeti. Mos me thuaj as kolonel, sepse nuk jemi me uniformë. Fundja titujt e meritat do ti lemë për më vonë, pas lufte. Më thuaj Bacë, si të tjerët.

– Mirë, zotëri mii… mirë bacë, vazhdoj Lufi duke belbëzuar. Nëse më jepet mundësia që të zgjedh, atëherë preferoj lëmin e informacioneve, sepse në sigurim nuk marr shumë vesh, dua të them, nuk jam i shkolluar dhe as që kam përvojë. E dini që këto dy vite kam punuar në Ministrinë e Informatave dhe kam njëfarë përvoje në përgatitjen e informacioneve. Bile, mund të konsultoj literaturë në bibliotekën e OKB-së dhe të shoh se çfarë kanë bërë shtetet e tjera kur ishin në pozitën tonë, në luftë.

Hilmiu dukej se nuk ishte shumë dakord për atë vendim. Ai e njihte Lufin mirë dhe donte ta kishte afër vetes.

– Mirë, i tha baca Lufit, duke ngritur gotën me ujin mineral që kishte përpara! Atëherë urime për detyrën e re, të cilën nuk e di akoma se si do të quhet. Kryesorja është se unë do të shkoj për në Shqipëri këto ditë, do të marr një objekt të përkohshëm aty dhe do të jemi në kontakt. Të gjitha lajmet që do të jepen në lidhje më luftën në Kosovë e veçanërisht ato për njësitë tona, nuk do të publikohen pa i parë edhe ti. Për ato të rëndësishmet duhet të konsultohesh me Hilmiun dhe me mua. Kuptohet se Ministria kosovare e Informacioneve do të mbajë monopolin për informacionin, por zyrtarisht ajo nuk do t’i kontrollojë lajmet për njësitë ushtarake. Unë do të tregoj se kur duhet të vish atje te ne në Tiranë, apo aty ku do që të jemi. Një gjë nuk duhet të harrosh, vazhdoi ministri. Duhet ta ndihmosh Hilmiun, sepse ai ka nevojë të dijë më shumë për përvojat e tjerëve. Ai nuk ka mundësi të konsultojë bibliotekën e OKB-së.

Lufi u zotua se do të konsultojë literaturën dhe brenda muajit do ti japë Hilmiut një projekt plan të Shërbimit Informativ Ushtarak.

– Atëherë, të ngritemi tha ministri Krasniqi duke parë nga Hilmiu.

– Jo, bacë! e kundërshtoi Lufi, duke i thënë se ishte koha e darkës dhe mund të shkonin në banesën e tij për të ngrënë.

– Po mirë, u përgjigj ai, pa u hamendur! Nuk po ta prishi se e ke ditën e parë në detyrën e re.

U ngritën që të tre, morën autobusin nr.9, i cili shkonte në drejtim të stacionit hekurudhor të Gjenevës, ku Hilmiu kishte lënë veturën. E morën atë dhe u nisën në drejtim të qytezës Nyon, ku banonte Lufi. Nyoni ishte 22 kilometra larg Gjenevës.

U desh gati gjysmë ore udhëtimi, një pjesë të madhe të rrugës në autostradë, për të arritur në atë qytezë. Banesa e Lufit ishte afër një qendre tregtare, në një ndërtesë disa katëshe. Derën ua hapi një vajzë e vogël e cila ishte rreth tri vjeç.

– Po ti si quhesh mori vogëlushe? E pyeti atë ministri Krasniqi.

(…)

LAJMËTARI I LIRISË

Shtabi i Përgjithshëm i shtetit ka vendosur të aktivizojë një grup njerëzish të vendosur dhe të përgatitur mirë në aspektin fizik, moral dhe profesional, të cilët me mënyra të ndryshme veprimi do të bëjnë çmos që armiku të mos ndihet kurrë i sigurt në trojet tona.

Ai grup është i udhëhequr dhe furnizuar nga jashtë, kurse brenda në Kosovë udhëheqës ka personin X19, i cili së bashku me koordinatorin X29 analizojnë të gjitha detyrat e marra nga shtabi dhe caktojnë kohën dhe mënyrën e ndërmarrjes së masave konkrete për realizimin e detyrave.

Grupi i cili vepron në tërë territorin shtetëror quhet “SHEP”, kurse të gjithë pjesëtarët e tij janë „SHEP-a“.

Territori i Kosovës ndahet në katër zona operative.

Zona e parë ose V1P,

përbëhet nga vendet: 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 dhe 118.

Për këtë zonë përgjegjësinë e mban grupi “KAS”, i cili është i përbërë nga personat Y11, Y12 dhe Y13. Personi Y11 në të njëjtën kohë është edhe udhëheqës i këtij grupi, është në kontakt të përhershëm me X19. Nga ai Y11 merr të gjitha urdhrat dhe materialet e nevojshme për kryerjen e detyrës. Urdhrat e marra nga lart i transmeton deri te Y12 dhe Y13 dhe urdhëron për mënyrën, kohën dhe vendin e kryerjes së detyrës. Të gjitha kontaktet dhe furnizimet me materiale të ndryshme dhe armatim bëhen nën direktivën e X19.

Zona e dytë ose J2P,

përbëhet nga vendet: 121, 122, 123, 124, 125, 126 dhe127.

Për këtë zonë përgjegjësinë e mban grupi „SOK“ i cili është i përbërë nga Y21, që njëherësh është edhe udhëheqës i këtij grupi, si dhe Y22 dhe Y23. Edhe ky grup vepron në të njëjtën mënyrë si i pari, që do të thotë se Y21 është në kontakt të përhershëm me X19, nga i cili i merr të gjitha urdhrat.

Zona e tretë ose J3L,

përbëhet nga vendet: 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 dhe 138.

Përgjegjësinë për këtë zonë e ka grupi „LUL“dhe udhëheqës i saj është Y31, i cili pasi  ka marrë urdhrat nga X29, i cili njëherit është edhe koordinatori i dy grupeve të fundit, i analizon ato dhe i përcjell tek anëtarët e tjerë Y32 dhe Y33. Të gjithë së bashku marrin pjesë në aksione, por kohën, mënyrën dhe objektin e cakton vetë Y31.

Zona e katërt ose V4L,

përbëhet nga vendet: 141, 142, 143, 144 dhe 145.

Përgjegjësinë për këtë zonë e ka grupi „FIS“, i cli është i përbërë nga Y41, njëherësh është edhe udhëheqës i grupit dhe Y42 e Y43. Të gjithë së bashku marrin pjesë në aksione, të cilat janë të udhëhequra nga Y41 dhe të koordinuara nga X29.

Pajisjet

Në fazën e parë rëndësi e posaçme duhet t’i kushtohet furnizimit të secilit anëtar me veshmbathje, armatim dhe pajisje të nevojshme për kryerjen e detyrës me sukses. Para fillimit të fazës së parë të veprimit secili grup duhet patjetër të ketë:

– uniformë komplet të zezë (për kryerjen e detyrës natën)

– uniformë të maskuar, kamuflazh (për kryerjen e detyrës ditën)

– uniformë të bardhë (për kryerjen e detyrës dimrit)

– këpucë dhe çizme ushtarake

– busull ushtarake

– maska mbrojtëse nga helmet

– dylbi ushtarake

– dylbi pasive ushtarake (për secilin udhëheqës të grupit)

– sasi të mjaftueshme fashosh për lidhjen e plagëve

– pushkë automatike, Hekler ose Kalashnikov

– revole automatike Hekler, Kolt ose CZ99

– sasi të mjaftueshme municioni

– hedhësa raketash të një përdorimi (në armatën jugosllave quhen Zolja)

– bomba dore

– eksploziv plastik

– eksploziv TNT

– shkrepsa apo iniciues të eksplozivit me drejtim prej së largu

– kuti helmi (iperit, sarin)

– helme të ndryshme ushqimi dhe uji

– këmishë panseri (anti-plumb)

VIJON / SHQIPTARI.EU

http://www.shqiptari.eu/ekskluzive-kolonel-ahmet-krasniqi-deshiroj-ta-gezojme-lirine-me-ju-te-gjalle-pa-asnje-shka-ne-kosove/

http://www.shqiptari.eu/ekskluzive-zbulohet-liber-i-rralle-per-skenderbeun-foto/

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...