Published On: 24 Korrik, 2016

Konica: Greqia e ringjallur prej shqiptarëve u bë shkak për vdekjen e tyre

Njeriu i madh i letrave, patrioti dhe diplomati i shquar Faik Konica, i kishte shumë të qarta idetë që përpara se Shqipëria të shpallej e pavarur, se si po rridhin punët dhe kush ishin arsyet se përse fati i shqiptarëve po rrokullisej keq e mos më keq.

Në një shkrim të tijin të vitit 1899, pena e mprehtë e Konicës do të shkruante: “Kombësia jonë zuri të humbasë kur u ngjall Greqia. Gjer atëherë, shqiptarët e krishterë rronin vëllazërisht me të tjerët; por pasi fitoi pavarësinë Greqia, nga njëra anë shqiptarët myslimanë u shtrënguan t’i lidhen më fort Turqisë, nga tjetra anë të krishterët shqiptarë iu afruan shtetit të vogël të krishterë, gjer sa u bënë fare, fare grekër. Në këtë mënyrë, Greqia e ngjallur prej shqiptarëve, u bë shkak për vdekjen e tyre.”

Fjalët e Konicës duken aq aktuale edhe sot. Duket se ato përshtaten fare mirë me realitetin që jetojmë, kur fare mirë grupime të ndryshme shpesh në kontrast men njëra-tjetrën, bëjnë interesat e qarqeve të ndryshme të huaja, që jo gjithnjë kanë për qëllim përparimin dhe begatinë e Shqipërisë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...