Published On: 24 Gusht, 2016

Kombi “kosovarë” vs. Kombi Shqiptarë

 

Agim Vuniqi

Koncepti i kombit nuk perkon dot te kete vetem territorin dhe qeverine e veçante, per me teper identifikon si komb nje grup te veçante te njerezve me gjuhe dhe kulture te perbashket (rasti i hebrenjeve). Vetem ne shekullin e XIX u be e zakonshme qe çdo komb duhet ta kete qeverine e veçante, kjo eshte e ashtuquajtura filozofia politike e nacionalizmit. Ne fakt shqiptaret ne ish-Jugosllavi kishin nje shkalle te veteqeverisjes se larte, sidomos pas ndryshimit te amandamenteve me 1971 dhe Kushtetutes se KSAK me 1974. Per aq kohe sa shqiptaret shin te ghetoizuar nga Serbia 1988, me vone nga UNMIKU dhe EULEXi-BE-ja, por ata kishin te drejte te mbledhin taksat nga shqiptaret, qe ata tu drejtohen gjykatave te tyre, dhe padyshim ata sillen si pa toke dhe te klasit te dyte, meqenese si pike reference i referohen te huajeve-miqeve nderkombetare, pastaj Aahtisarit, jo qytetareve te vet, duhet kuptuar per te jetuar i lire duhet degjar zeri i qytetareve, taksapagues, elita politike eshte borgjelinje e tyre, sepse ata i paguajne, jo te miqeve te cilet sillen konform rregullave dhe ligjeve te shtetit te origjines. Nese i referoheni kombit ne kuptimin e garës shqiptarizmi nuk eshte komb, njerezit jane te lire te ndihen si te duan, njejte sikurse konvertimet fetare, por ata konsiderohen shqiptare nese kane lindur si shqiptare dhe deklarohen vet qe i takojne kombit shqiptar, per tu deklaruar kosovare kane te drejte vetem ata qe kane lindur ne Republiken e Kosoves pas 17 shkurt 2008. Por meqe kjo nuk eshte gare kombesh mund te deklarohet lire kush si do, jo tu imponohet dhe dhunohet atyre vullneti i lire, sikurse perpiqen ta bejne disa “nacionaliste” kosovare…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...