Published On: 19 Prill, 2016

Komandant “Kobra”, me heronjtë Agim Ramandani dhe Sali Çekaj Kosova do të ishte tjetër, faqezinjtë nuk do të ishin në krye


  • Intervistë ekskluzive me luftëtarin Naser Vllasin, komandant “Cobra”

Gazeta shqiptari.eu ka intervistuar njërin prej heronjve kryesor të ditës së madhe, kur ushtria e Kosovës, gjunjëzoi forcat serbe në betejën më të madhe epike të luftës, rezultatet e së cilës fitore shijohen edhe sot.

Njëri prej protagonistëve të mbijetuar, ku u vranë 114 luftëtarë, në mesin e të cilëve edhe të huaj, dhe më meritorët për thyerjen e kufirit në Koshare, është eprori ushtarak Naser Vllasi, i emëruar komandant i njësisë elite “Kobra” nga vetë Agim Ramadani.

Në këtë intervistë ekskluzive, “Kobra”, rrëfen se kush janë më meritorët për thyerjen e kufirit, për organizimin e kësaj beteje dhe se si u realizua ajo. Po ashtu edhe pse kujdeshëm ai flet edhe për sjelljet devijonte të disa prej luftëtarëve të kësaj beteje dhe politikanëve që synojnë ti shpërdorin të vërtetat për të hedhur mjegull për interesa të tyre.

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/xaje-cela-ja-si-e-morem-kosharen-video/

http://www.shqiptari.eu/ekskluzive-zbulohet-liber-i-rralle-per-skenderbeun-foto/

SHQIPTARI.EU: Si e kujtoni betejën e Koshares, 17 vjet pas luftës?

“Cobra”: Sikur në fillim kur kemi hyrë në betejë me forcat serbe, po edhe sot e kam mendimin e njëjtë, pra Beteja e Koshares është beteja më heroike që e ka zhvilluar ushtria jonë çlirimtare e udhëhequr nga njësitë elite dhe më të përgatitura ushtarakisht të Republikës së Kosovës. Mendoj se me fitoren e madhe ndaj ushtrisë serbe shumë fish më të armatosur, përfundimisht është thyer miti për pathyeshmërinë e saj! Në fillim pas lufte pati përpjekje për ta injoruar këtë ngjarje epike, pastaj edhe sot njerëz jo kompetent japin vlerësime të pasakta se kush e hartoi strategjinë apo se ku ra njëri dëshmor apo heroi Agim Ramadani. Është koha që me saktësi të thuhen gjërat, pa asnjë devijim dhe me kompetencë!

SHQIPTARI.EU: Kush dhe pse mendoni se po spekulon jo vetëm me vrasjen e Agimit, por edhe me vendin e vrasjes?

“Cobra”: Nuk është e vështirë për t’ia qëlluar se kush po spekulon me vrasjen dhe vendin e vrasjes se Agimit. Persona të caktuar, që e kanë rehatuar trupin nëpër kolltuqe të buta pas luftës bëjnë edhe spekulime dhe tentojnë që ta dezorientojnë opinion publik, për arsye që ata i din më së miri. Këta janë njerëz pa fije turpi që nuk u intereson nëse dikush e ka dhënë jetën, por u intereson vetëm plotësimi i dëshirave të tyre “të sëmura” dhe u pëlqen që të vetlavdërohen nëpër tubime të ndryshme dhe të gjitha meritat t’ia lënë vetvetes. Çuditem me disa mediume e sidomos me televizionin publik RTK-në, që u jep hapësirë njerëzve të tillë që të thonë gënjeshtra të kulluara dhe të thirren në emër të luftës çlirimtare, për të cilën nuk e kanë dhënë as më të voglin kontribut!

SHQIPTARI.EU: Po si rrodhi përgatitja për  thyerjen kufirit të Koshares dhe kush e dha urdhrin e momentit vendimtar të thyerjes së kufirit?

“Cobra”: Ka fundi i muajit shkurt nga Agim Ramadani erdhi urdhri që ne “Cobrat” së pari të dislokohemi në Padesh dhe më pas të fillojmë me vëzhgimet sistematike përgjatë brezit kufitar dhe në thellësi edhe pse vëzhgimet e para i kishim realizuar javë më parë, Agimi më kërkoi që dislokimi të realizohet brenda dy javësh pasi që kushtet atmosferike ishin të tilla, ishte ftoftë, me reshje bore, ku tani më kishte arrit shtresa e borës edhe deri në 60cm.

Ne Cobrat arritëm që të dislokoheshim brenda 48 orëve në Padeshë, në shtëpinë në të cilën u vendosëm e kishte ndërmjetësuar K.dant Nasim Haradinaj, vlen të ceki se ishim gjithëherë një hapë para.

Çdo proces për thyerjen e Kufirit në Koshare fillon me realizimin e vëzhgimeve ndaj forcave të gjalla serbe, pozicioneve dhe paisjeve tjera teknike të agresorit serb, normal duke zbatuar urdhrat dhe detyrat e marra nga Agimi. Po ashtu vlen të ceki se ne “Cobrat” kemi zbatuar dhe mbështetur fuqishëm vendimet e shtabit dhe miratimin e tyre si dhe kemi ofruar kontribut të veçantë.

-Vendimi për thyerjen dhe marrjen e kufirit u mor në Zyrën e Shtabit të Komandës së GO-3 në Padesh, sipas urdhrit të Komandantit Rrustem Berisha-Xhokeri, Kryeshefit Agim Ramadani-“KATANA” dhe Komandantit Sali Çekaj-Veterani, të cilët kanë përgatitur planin operativ për thyerjen e kufirit me ndihmën tonë.

SHQIPTARI.EU: Kur afërsisht apo saktësisht ka filluar zbatimi praktik i planit, që në raste të tilla nis me vëzhgime?

“Cobra”: Çdo proces për thyerjen e Kufirit në Koshare ne ‘Cobrat” (Kobrat) i kemi mbështetur vendimet e shtabit dhe miratimin e tyre. Fillimisht, nga komanda e shtabit, shefi Agim Ramadani jemi njoftuar me detyrat dhe terrenin të cilin duhet vëzhguar-vrojtuar me qëllim të përpilimit të planit operativ për thyerjen e kufirit në Koshare. Gjithashtu, më janë dhënë detyrat konkrete nga Agimi-Katana. Vëzhgimet i kemi filluar në pjesën e dytë të muajit shkurt 1999 me qëllim që të kuptojmë fushë luftimin dhe opsionet e forcave të mundshme të armikut edhe pse kanë pas informacione më të hershme. Vëzhgimet i kemi realizuar në mënyrë sistematike si proces i vazhdueshëm i analizave të armikut dhe fushë luftimit deri në thyerjen e kufirit, si dhe i kemi marrë masat më të larta të sigurisë, pa u hetuar si nga armiku, po ashtu nga post komanda policore shqiptare që patrullonte brezin kufitar të R. së Shqipërisë. Nga kjo del se gjithçka ka dalë nga Komanda e shtabit të GO-3 me komandant Rrustem Berishën-Xhokerin, Shefin Agim Ramadanin-KATANA. Vëzhgimet i kemi vazhduar gjatë zhvillimit të operacioneve luftarake në Betejën e Koshares në forma tjera. Ato i kemi realizuar para planifikimit të zhvillimit të operacionit me qëllim të sigurimit të produktit zbulues të fushë luftimit që të jetë komplet dhe i vlefshëm për komandën e shtabit pjesë e së cilës isha dhe unë, me qëllim të lehtësimit të përgatitjes së operacionit për thyerjen e kufirit mes shqiptarëve.

Hapat dhe masat që i kemi ndërmarrë gjatë vëzhgimit të terrenit nuk po i ceki.

Ne “COBRAT” iu kemi përmbajtur modelit:

-Sipas masave standarde grafike kontrolluese, siç janë kufijt.

-Përshkrimin e detyrave tipike për njësitë vartëse sipas vlerësimit tonë, se sa janë forcat e armikut të aftësuara për kryerjen e detyrave, si prioritet morali i forcave serbe.

-Përcaktimin e caqeve më të mundshme dhe pozicioneve të dobëta të armikut.

-Përcaktimin, përfshirjen në rrjedhat zbuluese të fushë luftimit (forcave të gjalla të armikut) i kemi realizuar sipas kohës së paraparë nga komanda e shtabit, përkatësisht Shefi i GO-3 Agim Ramadani dhe vlerësimit të rrethanave në terren duke përfshirë edhe kushtet klimatike e që i vlerësonim vetë ne.

COBRAT ishin të gjithë të specializuar për operacione speciale, luftë të afërt-distancë dhe elektronike.

-Vlen të ceki se vëzhgimeve në pjesën e dytë të muajit mars 1999 iu kanë bashkangjitur 2 deri 3 ushtarë të BDV-së dhe atë: pika e vrojtimit C2-XII përkatësisht drejtimin e Rrasës së Koshares, dhe 2 deri 3 ushtarë të policisë ushtarake në drejtimin e shkozave, ana e djathtë e karakollit të Koshares, po ashtu nën komandën time.

Realizimi i vëzhgimeve u bë me: shikim nga afër, mjete të vrojtimit, mjete të incizimit-kamera etj, të pajisur dhe me mjete tjera të telekomunikimit.

Plani operativ për sulm të kufirit në Koshare ka filluar të përgatitet me fillimin e vëzhgimeve të terrenit në mënyre sistematike.

Po ashtu, ushtarët janë përgatitur nga komanda e GO-3 (e më herët si Brigada 131, 134 dhe KVD).

SHQIPTARI.EU: A keni informacione të sakta se kush janë hartuesit e planit të thyerjes së kufirit?

“Cobra”: Po, Agim Ramadani, Rrustem Berisha, Sali Çekaj janë protagonistët kryesor me ndihmën tonë.

SHQIPTARI.EU: A u vra Agimi me planin në xhep, si thonë disa informacione, për marrjen e Gjakovës?

“Cobra”: Ditën e sulmit të gjithë ne që kishim rol komandues i kishim planet në xhep andaj asgjë nuk është për tu habitur, e vërteta është që Agimi u vra ne mënyre heroike për ballë agresorit me famëkeq me barbar serb gjatë luftimeve pikërisht me 11 prill 99, për momentet e fundit nuk isha me të andaj mbetet shokët ta prezantojnë ashtu që t`ua mbyllin gojët atyre që nuk ishin atë ditë në detyrë me ne.

SHQIPTARI.EU: Çka humbi Kosharja me vrasjen e Agimit? Pas vrasjes së Agimit ndodhi edhe vrasja e Sali Çekajt?

“Cobra”: Rënia e Agim Ramadanit në këtë betejë, po ashtu dhe e Sali Çekajt ishin një humbje e madhe, por njëkohësisht dhe një motiv që të vazhdojmë luftën që kishim nisur, deri në çlirimin e plotë të vendit tonë!

Komandant Saliu ra në këtë Betejë epike! Me siguri se, ne do të dëshironim që ai të ishte gjallë, në ndërtimin e shtetit të Kosovës!

SHQIPTARI.EU: Çfarë humbi me këto dy vrasje, nëse mund ta quajmë platforma e thyerjes së kufirit?

“Cobra”: Ne bashkëluftëtarët dhe Kosova humbëm shumëçka me rënien e tyre heroike përball armikut më barbar serb që njeh historia e njerëzimit. Njerëz si Agimi dhe Saliu jo veç në rrethana lufte por do t’i duheshin më shumë vendit edhe tash! Me siguri se, do të ishin pengesë e deformimeve aktuale, sidomos të përpjekjeve mohuese e injoruese të mohuesve e injorantëve aktual që në vazhdimësi i bënë, kësaj Beteje më të lavdishme në luftën tonë çlirimtare! E ata gjinden dhe përbrenda nesh. VIJON/ SHQIPTARI.EU

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...