Published On: 4 Janar, 2016

Kolonel Tahir Zemaj thoshte: Nuk kam plumba për shqiptar dhe civil kundërshtar

    • Kolonel Tahir Zemaj thoshte: “Unë nuk kam plumba për shqiptar dhe civil kundërshtar”. Me këtë ai tregoi profesionalizmin e lartë në parandalimin e luftës vëlla-vrasëse, por dhe zbatimin e ligjeve dhe rregullave të luftës sipas konventës ndërkombëtare”.

ramabaja

Shkruan: Major Nazif Ramabaja

  • Kolonel Tahir Zemaj thoshte: “Unë nuk kam plumba për shqiptar dhe civil kundërshtar”. Me këtë ai tregoi profesionalizmin e lartë në parandalimin e luftës vëlla-vrasëse, por dhe zbatimin e ligjeve dhe rregullave të luftës sipas konventës ndërkombëtare”.

 

Shkruan: Major Nazif Ramabaja

 

Në historinë më të re të Kosovës kolonel Tahir Zemaj do të mbetet njëri ndër protagonistët kryesor të vlerësimit, respektimit, mbështetjes dhe vënies në shërbim të krijimit të shtetësisë në kontinuitet duke respektuar institucionet e dala nga vota e lirë e popullit, krijimin e sistemit paralel dhe të arriturave nëpërmjet angazhimeve të pandërprera dhe krijimin e kushteve për shtetformimin dhe shtetndërtimin në rrugë institucionale.
Figura dhe veprimtaria e tij do të jetë shkollë mësimi për gjeneratat e tëra për qëndrimin e tij dhe besimin në shkallë të lartë në komandat eprore dhe varësit e tij.
Në mënyrë permanente dhe me një vizion të qartë krijoi hapësirë dhe edukatë të një pedagogu, mësuesi dhe eprori të lartë për të kuptuar rëndësinë e krijimit të një strukture të përbashkët ushtarake për të lehtësuar dhe krijuar kushte të një aleance të përbashkët për çlirim përfundimtar.
Emri i tij do të jetë sinonim dhe udhërrëfim se si duhet dashur, përkrahur dhe respektuar dheu e atdheu.
Si një komandant i zgjuar dhe i shkolluar me një strategji të qartë të artit dhe doktrinës ushtarake dhe luftarake me një zemër luani u bë i vlerësuar dhe i respektuar si në luftë në “Betejën e Loxhës” ashtu edhe në paqe në krijimin e një Kosove të lirë, të mëvetësishme dhe demokratike.
Pata rastin dhe kënaqësinë të jemë zëvendës dhe vartës i kolonel Tahir Zemajt, për të cilën pozitë me mburrje dhe krenari kam mbajtur që nga fillimi e deri në mbarim të luftës, kujtoj afërsitë e tij dhe mbështetjen reciproke që patëm për njëri-tjetrin, që nga momenti i parë i njohjes në Papaj-Viqidol të Tropojës e deri në ditën kur dora e zezë bëri vrasjen makabre, kur me këtë Kosova dhe populli i sajë humbi një vigan dhe person e komandant me vlera të larta kombëtare dhe atdhetare.

Në këtë përvjetor pikëllimi, por me ndjenjë krenarie për të madhin Kolonel Tahir Zemajn, për djalin e tij Enisin dhe kushëririn Hasanin, e kujtoj veprimtarinë e tij, aktivitetin, solidaritetin, urtësinë, mençurinë, sinqeritetin e tij që la pas. Për dallim nga ata, të cilët mbollën farën e urrejtjes dhe linçit, ky mbolli farën e tolerancës, dashurisë në mes njerëzve dhe protagonistëve të drejtpërdrejt të luftës duke deklaruar, citoj: “Unë nuk kam plumba për shqiptar dhe civil kundërshtar”! Me këtë Tahiri tregoi profesionalizmin e lartë në parandalimin e luftës vëlla-vrasëse, por dhe zbatimin e ligjeve të luftës sipas konventës ndërkombëtare.

Nëse këto virtyte të tija do të jenë udhërrëfyes për ne, fëmijët tanë dhe gjeneratat e ardhshme të cilat do të mësojnë shumë nga vepra e tij, atëherë neve na obligon edhe më tepër për ta larë borxhin, dhe që emrin e tij mos të lejojmë ta mbuloj pluhuri i historisë dhe kjo histori assesi të mos jetë e shkruar nga njerëz diletant, jokompetent dhe të papërgjegjshëm. Për shkrimin e saj duhet angazhuar i tërë potenciali njerëzor, në radhë të parë ai intelektual, historianët, protagonistët e luftës për çlirim, liri dhe pavarësi dhe i tërë materiali arkivor.

Organet kompetente duhet ta kryejnë pjesën e punës së tyre të lanë anash dhe ti zbulojnë aktorët e krimit në të kundërtën ne kurrën e kurrës s´do të pajtohemi me konstatimet e shndërrimit të njerëzve në shifra dhe se do të punojmë që për ne dhe drejtësinë në Kosovë ky krim dhe krimet tjera mos të kenë vulë të vjetërsisë, derisa mos të ndriçohen vrasjet dhe aktorët e krimit ta marrin dënimin e merituar.

 
A e dini a se dini

 

Bota e di dhe le ta dijë
Se ti le gjurmë në histori
Në historinë tonë kombëtare
Për ti bashkuar tokat shqiptare.

Kush ty s´mundet të kujtoj
Kush ty mundet të harrojë
Do t´kujtojë edhe fëmiu në xhep
S´do të harrojmë, jo kurrë për jetë.

Amanet çdo shqiptari
Mos ti lë vend askund Barbarit
Ta luftojë me mishë e me shpirt
Kafshatën e gojës t´ia zë në fyt.

Ah, ajo ditë qe fortë e zezë
Kush mujti n´ty zjarrë me ndezë
I mallkuar prej Zotit qoftë përjetë
Vend vetit kund mos mujt me i gjetë.

N.R.

 

Major Nazif Ramabaja. 2015.04.12

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...