Published On: 4 Prill, 2016

Koja e Kuçit, Sparta e vogël shqiptare

 Gjekë Gjonlekaj

Koja është trevë iliro-shqiptare afër Medunit, ku ishte edhe kryeqendra e Mbretit Genc të Ilirisë. Është mes Trieshit e Kuçit. Koja është një prej trevave më karakteristike të Malësisë së Madhe. Banorët e Kojës kanë vuajtur për gjuhën shqipe dhe traditat shqiptare më shumë se asnjë krahinë tjetër. Koja, e cila kurrë nuk ka pas më shumë se 75 shtëpi, në shekullin XIX ishte shndërruar në vatër sulmesh barbare serbo-malazeze. Grupet terroriste të Serbisë dhe të Malit të Zi ushtronin dhunë e gjenocid kundër këtij flamuri shqiptar, të pambrojtur dhe të vetmuar, që natyra e kishte lënë pranë atyre ujqërve të çmendur.
Koja ishte bërë viktimë e traditës kombëtare dhe fetare. Në një periudhë të urrejtjes politike, qeveria e Malit te Zi dhe përfaqësuesit e saj në Kuç kishin ndaluar me ligj gjuhën shqipe në Kojë dhe në disa fshatra shqiptare të Kuçit. Atyre që flisnin shqip u digjej shtëpia. Sulmet e Kuçit dhe të fiseve të tjera serbo-malazeze kundër Kojës janë të njohura në historinë e Malësisë. Për shkak të afërsisë gjeografike dhe lidhjeve familjare, Trieshi e Gruda e ndjenin më shumë tragjedinë e Kojës. Ata ishin gati për kushtrimet e Kojës, bile gjyshi i kishte treguar babait tim për tmerret që kishte parë në Kojë pas një sulmi serbo-malazez. Atje kishte parë trupa njerëzish të djegur, që kishin marrë formën e cungjeve, të cilët gjatë djegies lëshonin yndyrë, ashtu si kafsha kur piqet në hell. Trimat e Trieshit vraponin në Koje gjatë atyre kushtrimeve, bile prijësi i tyre Prelocë Mark Gila kishte rënë si hero në mbrojtje të Kojës. Vorri i tij ende gjendet në Kojë.
Tokat, malet dhe bjeshkët e vendlindjes sime lidhen me Kojën. Rruga kryesore që lidh Trieshin me Kojën kalon nëpër Gropë Mollë dhe Malet e Mulleve. Nga ato male e kam parë qindra herë këtë oazë iliro-shqiptar, sidomos Radanin. Vendlindja ime kishte lidhje të ngushta me Kojën. Ata ishin gjithmonë të pranishëm në gëzimet dhe hidhërimet e Trieshit. Në mortet e vendlindjes sime ata ishin të pranishëm dhe shumë të organizuar. Vinin së bashku dhe, në radhët e gjata midis tyre, kishte edhe vajatorë e gjëmatarë.
Koja ishte një trevë shumë e organizuar. Është tokë e bukur me një klimë mesdhetare. Atje bëhet rrushi dhe gruri dhe pothuajse shumica e pemëve dhe perimeve. Koja është e njohur edhe për gjethin e karthës. Klima është shumë e butë në krahasim me klimën e Trieshit dhe gjatë dimrit nuk bjen shumë borë. Rruga këmbësore, që lidh Trieshin me Kojën, ishte relativisht e mirë dhe si pikë orientimi kishim Shkallën e Fratit. E quanin kështu sepse atje ishte vrarë një frat. Meshtarët e Trieshit shërbenin edhe në Kojë. Ky flamur festonte Shna Noun. Kishën e Kojës e quajnë Kisha e Shna Nout. Kjo është festa e parë e trevave të Malësisë përtej kufirit. Pritjet e tyre për Shna Noun ishin të mrekullueshme dhe, për këtë, mund të thuhet lirisht se Koja është treva më bujare e Malësisë së Madhe. Ata bujarinë e kanë në gjak, bile edhe në vdekje ata ishin më bujarë se të tjerët. Në morte ata shtronin duhan, kafe e raki, bile edhe verë e ushqime. Respekti i tyre reciprok bëhej ndoshta për shkak të rreziqeve që kishin përjetuar nga sulmet sllave e, ndonjëherë, edhe turke. Ishin aktivë në të gjitha marrëveshjet e Malësisë, si në luftë ashtu edhe në paqe. Ata shkonin vullnetarë në luftëra të ndryshme për liri.
Kojasit kishin marrë pjesë në mbrojtjen e disa territoreve shqiptare.
Trimërinë e vertetë kjo “Spartë” e vogël shqiptare e tregoi në Kryengritjen e Malësisë së vitit 1911. “Spartanët” e Kojës shkuan në Deçiq, të vendosur dhe të organizuar, dhe u vërsulën si shqipe mali kundër otomanëve në Kështjellën turke të Deçiqit. Sulmonin njëri pas tjetrit pirgun e shtizës, ku valonte flamuri i Turqisë. Në atë sulm u vra Marashi, u vra Caku, u vranë dy Gjetot, u vra Toma, Doka dhe Kola. Shtatë “spartanët” e Kojës u vranë në ato thermopile shqiptare. Kjo trevë legjendare humbi atë ditë ajkën e djalërisë dhe të burrërisë, bile numri i atyre 7 heronjve është biblik.
Kështu kishin luftuar amerikanët në Iwo Jima të Okinavës në Japoni, në vitin 1945. Divizioni i pestë amerikan, pasi pushtoi Malin Suribachi më 21 shkurt 1945, nguli atje flamurin e Shteteve të Bashkuara. Fotografia e vendosjes së atij flamuri në Iwo Jima është imazh i përjetshëm i trimërisë dhe heroizmit amerikan.
Fatkeqësisht rënia heroike e luftëtarëve të Kojës nuk u fotografua dhe nuk u shënua aspak nga historianët ose poetët shqiptarë. Ata dhanë jetën kundër pushtuesit 5 shekullor të popullit shqiptar dhe jo për qëllimet ose intrigat politike të Ballkanit. Për injorimin e tyre kanë kontribuar edhe rivalitetet primitive fisnore .Tash një shekull punojnë kundër të vertetës historike se gjoja lufta nuk ishte bërë në Deçiq, por në Bratilë. Fatkeqësisht edhe sot po gjejnë mbështetje tek disa historianë të mbrapshtë të Shqipërisë, që vijnë në Amerikë për të shitur rrenat e tyre. Historianët e ri, do të kishte thënë Ismail Kadare, po e dëmtojnë rëndë të kaluarën e popullit shqiptar. Kështu, ishin dëmtuar edhe trimat legjendarë të Kojës. Ku ishte ndërgjegjja dhe mëshira e poetëve dhe historianëve kombëtar? Pse ata nuk i thanë dy fjalë për rënien e tyre heroike?
Megjithatë populli shqiptar, qysh atëherë e sot, këndon për 7 trimat legjendarë të Kojës. Pa këngën e tyre nuk kishte as dasmë as mort. Intelektualët e njëanshëm dhe të politizuar nuk e thanë kurrë një fjalë nderimi për sakrificën e tyre supernjerëzore. Ata ishin harruar nga historia, kultura dhe arti. Para disa vjetësh, diaspora e Kojës në Amerikë grumbulloi disa fonde për ngritjen e një monumenti përkujtimor në vendlindjen e tyre.
Koja u sulmua edhe gjatë Lufës së Dytë Botërore më shumë se asnjë krahinë shqiptare. Ata u sulmun nga forcat çetnike dhe ato komuniste. Ata i mbijetuan ato kohë të stuhishme duke ruajtur gjuhën e traditën si asnjë krahinë tjetër shqiptare. Në oborr të Kojës fillon sllavizmi dhe vazhdon deri në Vlladivostok të Rusisë, afër Japonisë. Koja ishte në frontin e parë në mbrojtje të shqiptarisë. Edhe pse vlladikët e Malit te Zi e të Serbisë bënin trysni e intriga për ndryshimin e fesë se tyre katolike, ata nuk e pranuan fenë e tyre. Ata ruajtën gjuhën, fenë, kombin dhe dinjitetin si asnjë trevë tjetër shqiptare.
Në Kojë kishin jetuar shumë familje fisnike dhe shumë gra e burra të përmendur. Kudo ku kishin shkuar ishin dalluar për të mirë. Shumë nga ata u larguan nga Koja për shkak të trysnive politike dhe varfërisë së madhe. Një pjesë e tyre ishte vendosur në Plavë dhe në Guci, pastaj në Shqipëri dhe Kosovë. Para dhe pas Luftës së Dytë ata u përhapën nëpër shumë vende të Ballkanit deri në Slloveni. Disa nga ata u shkolluan nëpër universitetet e vendit dhe ishin përgjegjës për punë të rëndësishme në shoqërinë e asaj kohe.
Kojasit ishin specialistë të përmendur në profesionet e tyre. Tash gati një gjysmë shekulli imigrojnë në Shtetet e Bashkuara. Shumica janë vendosur në Detorit dhe New York. Diaspora e Kojës në Amerikë është shumë aktive. Ata kanë dhënë kontribut të madh për rregullimin e institucioneve fetare e shoqërore në qytetet amerikane ku jetojnë. Kanë dhënë ndihma të mëdha financiare dhe politike për lirinë e Kosovës. Disa nga ata janë shkolluar në universitete të njohura amerikane dhe, pas Luftës, ishin në Kosovë për ta ndihmuar atë vend. Shqiptaro-amerikanët e Kojës janë shumë të sukseshëm në biznese të ndryshme. Koja nuk është përmendur kurrë për ngatërresa me pasoja tragjike, gjë që tregon se janë njerëz të paqes dhe të ndershëm. Këte traditë të mirësjelljes e kanë vazhduar edhe në Shtetet e Bashkuara. Kjo trevë legjendare është shtypur nga politikat e ndryshme sllave dhe është injoruar më shumë se asnjë krahinë tjetër nga shteti amë, ku fatkeqësisht bën pjesë edhe elita intelektuale shqiptare e Rilindjes sonë Kombëtare. Rilindja e parë e qiti pas dore këtë trevë dhe disa treva të tjera që dhanë shumë për çështjen shqiptare. Shpresojmë që Rilindja e dytë do të bëjë më shumë për Kojën dhe shumë gjymtyrë të tjera të kombit. Mbase demokracia do t’i korrigjojë gabimet e deritashme.
Pavarësisht se kojasit në Amerikë kanë bërë shumë për të mirën e vendlindjes së tyre, popullsia është larguar me shumicë dhe vendi ka mbetur pothuajse krejtësisht i vetmuar. Shpresojmë që burrat dhe gratë e kësaj treve historike të bëjnë diçka që Koja të mos braktiset përgjithmonë. Ndalimi i mërgimit të madh në Amerikë mbase mund të ndryshojë pak këtë gjendje. Ky problem nuk është vetëm për Kojën, por është për shumë treva shqiptare, sidomos në zonat malore. Për shembull, Thethi i Shalës para 25 vjetësh kishte 180 shtëpi. Sot ka vetëm 15 shtëpi. Koja e Kuçit duhet të ruhet me çdo kusht si tokë shqiptare. Është ruajtur si e tillë në kohëra më të vështira se sot. Jo më kot Mbreti Genc i Ilirisë, për një arsye të madhe strategjike e politike, kishte zgjedhur Medunin afër Kojës si qendër kryesore ushtarake dhe politike të mbretërisë së tij të famshme ilire.

(Autori është ish-gazetar i “Zërit të Amerikës” dhe aktualisht botues e biznesmen në New York)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...