Published On: 24 Qershor, 2016

Kohët e dhembjes e krenarisë por mbi të gjitha ditët e ngjarjeve të lavdisë

Lufta nuk u fitua vetëm nga një grup i caktuar klanor! Çdo individ kontribuoi në mënyrën e vet. Aq sa mundi. Në vend që të çmohet kontributi i përbashkët, shumë nga ish “komandantët” zhvilluaa “luftë” në mënyrën më të panershme  për të mos njohur sakrificën e të tjerëve!
Ju, që e konsideroni veten veteranë meritorë, për çka “luftuat”? Për t’u përqeshur nga ata që deklaruan veten si autoritet gjatë kohës së demilitarizimit,e që nuk u lodhën fare t`i pyesin ata që kaluan me muaj nëpër gropa të mbushura me ujë e me bore për një të ardhme më të mir. Për ata që vendosën t’i dorzojnëarmët paar diktaturës serbe,sepse për ta fuqia më e madhe ishte paraja, ishte e pamundur t’u kthenin shpinën paarve!!!E rrethuan veten me“truproja”. Nga kush mbrohen? E di që ka shumë ish-ushtarë të ndershëm, për të cilët kam respekt, por nëse ju e mbani kokën të futur në rërë, konsiderojeni edhe veten si kontribues të manipulimeve. Heshtja ndaj të keqes nuk është zgjidhje.
Leximi i shumë emrave në listat e invalidëve,veteranëve, pjesëtarëve, pjesëmarrësve më është dukur më shumë se absurd. Me çka u blenë ato vendrenditje nëpër lista dhe me cilin kontribut ?! Nuk mund të mos pyes njeriu që sadopak merr vesh nga këto punë. Sa është absurde gjetja e shum emrave që kurrë një argat nuk e kanë bërë për ta ndihmuar vendin e vetë! Në lista, më shumë se absurde, madje skandaloze është mosgjetja e emrave të tjerë. Të mos gjenden në listë emrat e ushtarëve e Komandantëve që luftuan nբ tri Lufta Çlirimtare ,jo vetëm që është turp por edhe krim!

kmndd

Si sod po më rikujtohet data 21 nëntor 2000,kur djentë më të mir të Ushtris Çlirimtare të Kosovës në parime të Betimit të dhënë për çlirimin e të gjitha tokave të robëruara e që u bashkangjitën në radhët e UCPMB-së.Ata djem, e thyen në kurriz kordonin me paramilitarët dhe policë serb në pozcionet e fortifikuara në Lluçan.Këto forca paramilitare të përbëra nga kriminel të cilët ishin impliku në krime në Kroaci,Bosne dhe Kosovë,u stacionuan te vendi i quajtur “Kodren e Lluqanit” aty afër te shtëpia e Haxhi Limonit.Ia zënë frymën dhe pragun e derës banorëve shqiptarë të fshatit,por nënat shqiptare si gjithëher, linden djem trima për t`i  dalë Zot Atdheut. Për ta mbrojt pragun e shtepis nga barbarët e masakrenjt Serb!

kmnd2

Sipas dëshmitarëve okular,organizimin për vetëmbrojtje të populates së pambrojtur në shtëpitë e veta e bënë Bajram Arifi “Bala” dhe Rexhep Rexhepi “Roki” nga Istogu.Dy Komandantët,në bashkëvepri me shokët e tyre,fillimisht i bejnë vezhgim pozicionit të forcave serbe me një afërsi deri në 30 metra! Kjo bëhej me një vigjilencë dhe dociplinë të lartë ushtarake. Qëllimi ishte,për ta arritur suksesin sa më të mire gjatë sulmit në pozicionet e barbarëve serb dhe sa më të sigurtë për arritjen e qëllimit.Gjat vëzhgimit, kishim rastin të sulmonim me shokët e njesitit qëpërbëhej nga:Lulzim Avdili nga Gjakova, Bajram Hasani nga Prishtina, Bajram Arifi “Bala”, Rexhep Rexhepi “Roki” por kjo nuk ndodhi.Nuk ndodhi, sepse forcave paralimitare serbe vezhgimi njësitit i ra në sy dhe alarmun të gjitha pikat e paramilitarëve dhe policing serbe! Veprimin e menjëhershëm e bëri përms radio-lidhjes “Kobra” e “Bala” ,e lajmëruan Shtabin e UÇPMB-së në Dobrosin dhe kerkuan leje që të merrnin veprime konkrete të sulmonin forcet e armikut,por nuk u dha leje!Urdhëri ishte i prerë. Menjëher njësiti të bënte tërheqje nga pozicioni ku ishte dhe të  largohej nga vëzhgimi! Njësiti u largua, pa asnjë humbje.
Por dëshira e flakët dhe qëllimi ishte i pamposhtur për largimin e forcave paramilitare serbe nga vendbanimi me populate të pambrojtur civile shqiptare dhe njikohësishtë edhe hakmarrja për tre shokët tanë dëshmorë të 19.09.2000 mbeti i pa përfunduar. Komandant “Bala”, u konsulltua me shokun që e kishte në krahun e djatht “Rokin”,që t`i sulmonin forcat Serbe. Gjatë bisedës,aty  ishte prezent dhe Xhavit Morina (tani dëshmorë).Rexha dhe Xhaviti ishin për ta selmuar punktin në Konqul, kurse Komandant “Bala” me këmbëngulje ishte për t`i sulmuar punktet e Lluqanit!Në Lluçn ndodheshin forca më të mëdha paramilitare e policore dhe ashtu ndodhi.
U murr Vendim, për t`i sulmuar punktet në Lluçan.Pas këti vendimi,Xhavit Morina nuk erdhi! Nuk erdhi,sepse kishte dëshirë të sulmohej punkti në Konçul! Qëllimi i Xhavitit ishte,të kapet ndonji polic i gjallë dhe të bëhej ndrrimi me shokët të cilët ishin në burgë! I burgosur ishte Luan Sadiku,nga fshati Bresiq i Bujanocit.
Komandant “Bala” dhe Rexha, i njihnin ushtarët e tyre të cilët ishin më të vendosur për aksionë, bashkërishtë u morën vesh dhe bënë planin operativ të sulmit,që të nesërmen të bien në pozicione të armikut dhe të sulmojnë.Në fillim ishin gjithsejtë gjashtëmbëdhjetë ushatrë,tetë nga Kosova Lindore, tetë nga Kosova. Bajram Arifi Komandant “Bala”,Rexhep Rexshhepi Komandant “Roki” ,Artan Abazi (tani dëshmor),Imer Kafazi Komandant “Kobra” ,Jakup Metolli “Pinci”,Hasan Bajrami “Prishtina”, Rrezart Morina “Drenica”,Hasan Avdullahu ,Tasimi nga Vushtrria,Ramadan Shyti (tani dëshmor),Mejdi “Kosova”,Samir Rexhepi “Rainca”,Isuf Salihu “Cufa” nga Nasalca,Izeiri,Lulzim Avdyli “Gjakova”,Asmir Salihu nga Bilaqi kurse më vonë njësitit i bashkangjitet edhe Sejda nga Dobrosini. Njësiti u rreshtua dhe marshoi drejt bazës logjistike afër Shtabit të Përgjithshëm,për tu furnizuar me armatim dhe municion. Fillimishtë morrëm: tre 84 pushk mitroleze, zolla,mertaja-500,etj.Pasi që u furnizuam me armatim,në pozicione mbrritëm ka ora nëntë,në afërsi ku rrinin serbët dhe filluan sulmet drejt pozicioneve ku rrinin paramilitarët dhe policia serbe.Sulmi zgjati deri ka ora dy,në kohën kur kishim mbetë në rezerva të pa furnizuar me municion! Kërkuam nga baza furnizim. Ka ora dy e pesëmbëdhjetë na kan ardhur Sejdullahu i Dobrosinit, Vedati vëllau i “Balës”dhe disa ushatrë të tjerë,të cilët erdhën si ndihma e parë me furnizim në municion,ujë,e ushqim.

kmnd3

Ata me ngulm donin edhe të bashkëngjiten me njësitin për luftime me paramilitarët serb. Komandant”Bala” dha Urdhër të prerë, të gjithë të rikthehen në pozicionet e mëhershme dhe të rrinë në gjendje gadishmërie për në të ardhmen. Sejdullahi ishte i moshum rreth 55 vjeqar dhe deshi ta rrefuzonte urdhërin e Komandat “Balës”,ai i thot “Balës”se nuk dua të kthehem,sepse këta të ri në moshë po rrin këtu e unë jam plakur…unë duhet të jam pran jush,sepse këta djem jan të ri. Pas këmbëngusisë së madhe të Sejdullahit,“Bala” e lejoi të qëndrojë në pozicion,por të tjerët i urdhëroi të rikthehen në bazë.

kmnd4

Pas nji pushimi të shkurtër, i cili nuk zgjati më shumë se 20 minuta,u armatosëm dhe morëm pak buk e ujë,përsëri rifilluam sulmin me gjuajtje të një pas njëshme. Me një shpejtësi të madhe rrufeshëm iu afruam pozicionit serb rreth 50 metra afërsi. Serbët filluan të lëvizin në tërheqje,gjat tërheqjes kishin vendosur granaat dore! Izeiri e Hasani i vërejnë shum shpejt vend ndodhjen e granatave dhe e njoftojn “Balën”se duhet të ndalet menjiher..se do të bie në granata dore, të kamufluara nga serbët! “Bala” u ndal menjiherë, u afrua Artani,Hasan Abdullahi dhe Hasan Bajrami,Izeiri,e Imeri. “Bala” e ndezi një cigare duhan dhe ia dha edhe të tjerëve nga një. Ende pa e harxhuar cigarette, “Bala” i urdhëron te dy Hasanët që të sulmojnë bunkerë në të dy anët.

kmnd5

Nga ana tjeter sulmet su ndalshin nga Komandant Rexha bashkë me shokë.“Bala” doli në sipërfaqe dhe u ngrit si nëpër legjendat për “Mic Sokolin”, dul në mes të rrugës duke dhënë Kushtrimin për Liri. Bertet me të madhe … mshoni terima mshoni… me brimat e Komandant “Balës” ushtojnë grykat e malit si të frynte një uragan…!!!Nga të qëlluarat e çlirimtarëve serbët nuk mundeshin ta ngrisin kokën nga dheu. Çlirimtarët duke u afruar te bunkeri i par nga ana e majt “Bala”…ashtu i lodhur e aktivizon granatën e dorës, Ymeri nga ana e djatht vetëm ja hedhë  mbrenda në bunker, menjëher pas 3 apo 4 sekondave dhe Komandant “Bala”.Nga bunkeri i parë, forcat serbe ishin larguar te bunkeri i tretë.Por sulmi i ushtarve të liris vazhdoj pa ndërprerë dhe e murrën edhe bunkerin e dytë e të tretin,sepse serbët tërhiqeshin me të shpejtë nga pozicionet që kishin pasur më herët.Në bunkerin e katërt kishte mbetur një paramilitarë,i veshur me uniformë të policies! Ky nuk e kishte lëshuar pozicionin dhe na sulmonte pandërprerë. Por plumbi i çlirimtarëve vullnetarë nuk shkoi kot dhe e kapi për vdekje.Por nga mbrapa kishim perforcime me snajper nga Samiu, Vebin e Vullneti na lajmëronin për policinë dhe i sulmonin në vetëmbrojtje pa ndërprerë.Pas marrjes së bunkerëve të pare thirrën në Shtab në Dobrosin te Shefket Musliu, Komandant “Bala” ia kerkoi Flamurin kombëtar që ta vendos mbi bunker.Shefket Musliu vjen me shpejtësi i shoqëruar me disa bashkëluftëtar,erdhën bashkë me ta kishin sjellur edhe një Flamur.

kmnd6

Menjëherë pasoi kundër sulmi nga serbët në tërheqje.Ushtarët tanë vullnetarë,këmb mas këmbe,nëpër kanalin e serbëve që e kishin grryer për mbrojtje deri te kodra e dytë ku hasin në dy parmilitar të mbetur me uniforma policie. Njëri nga komandantët çlirimtarë  urdhëroi të dorzoheshin,ata e kthejnë me të ofendime banale dhe fillojnë kunder sulm! Forcat e Çlirimtare ia hedhen dy granata dore, njërit i shkoj këmba dhe na erdhi para neve!”Bala” ngadal ofrohet dhe i verifikoi, i pa që  ishin të vdekur dhe armët e tyre i merr e i ja dha si trofej lufte vllëzerve vullnetarë nga Kosova kurse dokumentacionin e dorzuan në Shtab.Të nesërme e morëm edhe pikën e Konçuli,iu plotsu dëshira Xhavit Morinës.
Pas marrjes së bunkerëve të fortifikuar serb te kodra afër shtëpis së haxhi Limonit,ishte një gëzim i madh dhe emocionues e i paharrueshëm.Aty e vendosi Flamurin kombëtar Komandant “Bala” dhe iu drejtua të gjith ushtarëve vullnetar me disa fjalë emocionuese duke ju uruar suksese për fitoren në këtë betejë dhe duke i falenderuar për ndihmën që e dhanë ushatrët nga Kosova dhe Maqedonia- Ilire. Ushatarët nga emocionet dhe ndjenjat e përziera filluan të shtënat me breshëri rafalesh.
Pas pak erdhën gazetarët ,por fjalën me gazetar nuk e mori Komandant “Bala”  as Komandant Rexha e as Komandant Shefketi por ai nder iu bë ushtarit  të liris Mifrat Mehmetit .Miftari dha një prononcim se së shpejti do të marshojmë drejt Vrajës.Aty pati edhe inqizime,por për fat të keq i kan marrë pa të drejtë disa “Komandant të qantave” dhe nuk i kan publiku akoma!Inqizimet jan izoluar qëllimisht,sepse aty iper pasqyra reale e luftimeve në këtë betejë,kurse disa “komandant” ishin mbi 1.5 kilometra larg vijës së zjarrit!!!Ata të cilët tani i gëzojnë shum privilegje dhe lavdrata në gfjakun e djersën e shokëve të tyre çlirimtarë,kurse shokët të cilët ishin në flake të tytave të armikut nuk akn as për të pirë ndonjë kafe me shokë…!Turpë!!!
Por për neve,ushtarëve vullnetarë për çliriumin e Atdheut,nuk na mbetet gjë tjetër veq të themi: Lavdi dëshmorëve, nderime Atdheut.
“Shpend Karadaku”

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...