Published On: 25 Qershor, 2016

Kohët e dhembjes e krenarisë, por mbi të gjitha ditët e ngjarjeve të lavdisë

Lufta nuk u fitua vetëm nga një grup i caktuar klanor! Çdo individ kontribuoi në mënyrën e vet. Aq sa mundi. Në vend që të çmohet kontributi i përbashkët, shumë nga ish “komandantët” zhvilluaa “luftë” në mënyrën më të panershme për të mos njohur sakrificën e të tjerëve!

luftaucpmb
Ju, që e konsideroni veten veteranë meritorë, për çka “luftuat”? Për t’u përqeshur nga ata që deklaruan veten si autoritet gjatë kohës së demilitarizimit,e që nuk u lodhën fare t`i pyesin ata që kaluan me muaj nëpër gropa të mbushura me ujë e me bore për një të ardhme më të mir. Për ata që vendosën t’i dorzojnëarmët paar diktaturës serbe,sepse për ta fuqia më e madhe ishte paraja, ishte e pamundur t’u kthenin shpinën paarve!!!E rrethuan veten me“truproja”. Nga kush mbrohen? E di që ka shumë ish-ushtarë të ndershëm, për të cilët kam respekt, por nëse ju e mbani kokën të futur në rërë, konsiderojeni edhe veten si kontribues të manipulimeve. Heshtja ndaj të keqes nuk është zgjidhje.
Leximi i shumë emrave në listat e invalidëve,veteranëve, pjesëtarëve, pjesëmarrësve më është dukur më shumë se absurd. Me çka u blenë ato vendrenditje nëpër lista dhe me cilin kontribut ?! Nuk mund të mos pyes njeriu që sadopak merr vesh nga këto punë. Sa është absurde gjetja e shum emrave që kurrë një argat nuk e kanë bërë për ta ndihmuar vendin e vetë! Në lista, më shumë se absurde, madje skandaloze është mosgjetja e emrave të tjerë. Të mos gjenden në listë emrat e ushtarëve e Komandantëve që luftuan në tri lufta çliriumtare, jo vetëm që është turp por edhe krim!

Si sot po më rikujtohet data 21 nëntor 2000, kur djemtë më të mirë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në parime të Betimit të dhënë për çlirimin e të gjitha tokave të robëruara e që u bashkangjitën në radhët e UÇPMB-së. Ata djem, e thyen në kurriz kordonin me paramilitarët dhe policë serb në pozcionet e fortifikuara në Lluçan. Këto forca paramilitare të përbëra nga kriminel të cilët ishin implikuar në krime në Kosovë, Kroaci e Bosnje dhe u stacionuan te vendi i quajtur “Kodra e Lluqanit” aty afër te shtëpia e Haxhi Limonit. Ia zënë frymën dhe pragun e derës banorëve shqiptarë të fshatit, por nënat shqiptare si gjithëher, linden djem trima për t`i dalë Zot Atdheut. Për ta mbrojt pragun e shtëpisë nga barbarët e masakrenjtë serbë!

Sipas dëshmitarëve okular, organizimin për vetëmbrojtje të popullates së pambrojtur në shtëpitë e veta e bënë Bajram Arifi “Bala” dhe Rexhep Rexhepi “Roki” nga Istogu. Dy komandantët, në bashkëveprim me shokët e tyre, fillimisht i bëjnë vëzhgim pozicionit të forcave serbe me një afërsi deri në 30 metra! Kjo bëhej me një vigjilencë dhe disiplinë të lartë ushtarake. Qëllimi ishte, për ta arritur suksesin sa më të mire gjatë sulmit në pozicionet e barbarëve serb dhe sa më të sigurtë për arritjen e qëllimit. Gjatë vëzhgimit, kishim rastin të sulmonim me shokët e njësitit që përbëhej nga: Lulzim Avdili nga Gjakova, Bajram Hasani nga Prishtina, Bajram Arifi “Bala”, Rexhep Rexhepi “Roki” por kjo nuk ndodhi. Nuk ndodhi, sepse forcave paralimitare serbe vezhgimi njësitit i ra në sy dhe alarmun të gjitha pikat e paramilitarëve dhe policinë serbe! Veprimin e menjëhershëm e bëri përmes radio-lidhjes “Kobra” e “Bala”, e lajmëruan Shtabin e UÇPMB-së në Dobrosin dhe kërkuan leje që të merrnin veprime konkrete të sulmonin forcat e armikut, por nuk u dha leje! Urdhëri ishte i prerë. Menjëherë njësiti të bënte tërheqje nga pozicioni ku ishte dhe të largohej nga vëzhgimi! Njësiti u largua, pa asnjë humbje.
Por dëshira e flaktë dhe qëllimi ishte i pamposhtur për largimin e forcave paramilitare serbe nga vendbanimi me popullatë të pambrojtur civile shqiptare dhe njëkohësishtë edhe hakmarrja për tre shokët tanë dëshmorë të 19.09.2000 mbeti i pa përfunduar. Komandant “Bala”, u konsultua me shokun që e kishte në krahun e djathtë “Rokin”, që t`i sulmonin forcat serbe. Gjatë bisedës, aty ishte prezent dhe Xhavit Morina (tani dëshmorë). Rexha dhe Xhaviti ishin për ta salmuar punktin në Konçul, kurse Komandant “Bala” me këmbëngulje ishte për t`i sulmuar punktet e Lluqanit!Në Lluçan ndodheshin forca më të mëdha paramilitare e policore dhe ashtu ndodhi.
U mor vendim, për t`i sulmuar punktet në Lluçan. Pas këtij vendimi, Xhavit Morina nuk erdhi! Nuk erdhi, sepse kishte dëshirë të sulmohej punkti në Konçul! Qëllimi i Xhavitit ishte, të kapet ndonjë polic i gjallë dhe të bëhej ndrrimi me shokët, të cilët ishin në burgë! I burgosur ishte Luan Sadiku nga fshati Bresiq i Bujanocit.
Komandant “Bala” dhe Rexha, i njihnin ushtarët e tyre të cilët ishin më të vendosur për aksione, bashkërishtë u morën vesh dhe bënë planin operativ të sulmit, që të nesërmen të bien në pozicione të armikut dhe të sulmojnë. Në fillim ishin gjithsejtë gjashtëmbëdhjetë ushatrë, tetë nga Kosova Lindore, tetë nga Kosova. Bajram Arifi Komandant “Bala”, Rexhep Rexhepi Komandant “Roki”, Artan Abazi (tani dëshmor), Imer Kafazi Komandant “Kobra”, Jakup Metolli “Pinci”, Hasan Bajrami “Prishtina”, Rrezart Morina “Drenica”, Hasan Avdullahu, Tasimi nga Vushtrria, Ramadan Shyti (tani dëshmor), Mejdi “Kosova”, Samir Rexhepi “Rainca”, Isuf Salihu “Cufa” nga Nasalca, Izeiri, Lulzim Avdyli “Gjakova”, Asmir Salihu nga Bilaqi kurse më vonë njësitit i bashkangjitet edhe Sejda nga Dobrosini. Njësiti u rreshtua dhe marshoi drejt bazës logjistike afër Shtabit të Përgjithshëm për tu furnizuar me armatim dhe municion. Fillimisht morëm: tre 84 pushks mitrolezs, zolla, mortaja-500,etj. Pasi që u furnizuam me armatim, në pozicione mbërritëm kah ora nëntë, në afërsi ku rrinin serbët dhe filluan sulmet drejt pozicioneve ku rrinin paramilitarët dhe policia serbe. Sulmi zgjati deri kah ora dy, në kohën kur kishim mbetë në rezerva të pa furnizuar me municion! Kërkuam nga baza furnizim. Ka ora dy e pesëmbëdhjetë na kanë ardhur Sejdullahu i Dobrosinit, Vedati vëllau i “Balës” dhe disa ushtarë të tjerë, të cilët erdhën si ndihma e parë me furnizim në municion, ujë e ushqim.

Ata me ngulm donin edhe të bashkëngjiten me njësitin për luftime me paramilitarët serb. Komandant “Bala” dha Urdhër të prerë, të gjithë të rikthehen në pozicionet e mëhershme dhe të rrinë në gjendje gadishmërie për në të ardhmen. Sejdullahi ishte i moshum rreth 55 vjeçar dhe deshi ta rrefuzonte urdhërin e Komandat “Balës”, ai i thotë “Balës” se nuk dua të kthehem, sepse këta të ri në moshë po rrin këtu e unë jam plakur… unë duhet të jam pran jush, sepse këta djem jan të ri. Pas këmbëngusisë së madhe të Sejdullahit, “Bala” e lejoi të qëndrojë në pozicion, por të tjerët i urdhëroi të rikthehen në bazë.

Pas nji pushimi të shkurtër, i cili nuk zgjati më shumë se 20 minuta, u armatosëm dhe morëm pak bukë e ujë, përsëri rifilluam sulmin me gjuajtje të një pas njëshme. Me një shpejtësi të madhe rrufeshëm iu afruam pozicionit serb rreth 50 metra afërsi. Serbët filluan të lëvizin në tërheqje, gjatë tërheqjes kishin vendosur granaat dore! Izeiri e Hasani i vërejnë shum shpejt vend ndodhjen e granatave dhe e njoftojn “Balën”se duhet të ndalet menjiher se do të bie në granata dore, të kamufluara nga serbët! “Bala” u ndal menjiherë, u afrua Artani, Hasan Abdullahi dhe Hasan Bajrami, Izeiri, e Imeri. “Bala” e ndezi një cigare duhan dhe ia dha edhe të tjerëve nga një. Ende pa e harxhuar cigarette, “Bala” i urdhëron te dy Hasanët që të sulmojnë bunkerë në të dy anët.

Nga ana tjeter sulmet su ndalshin nga Komandant Rexha bashkë me shokë. “Bala” doli në sipërfaqe dhe u ngrit si nëpër legjendat për “Mic Sokolin”, dul në mes të rrugës duke dhënë Kushtrimin për Liri. Bërtiti me të madhe … mshoni trima mshoni… me britmat e Komandant “Balës” ushtojnë grykat e malit si të frynte një uragan…!!! Nga të qëlluarat e çlirimtarëve serbët nuk mundeshin ta ngrisin kokën nga dheu. Çlirimtarët duke u afruar te bunkeri i parë nga ana e majt “Bala”… ashtu i lodhur e aktivizon granatën e dorës, Ymeri nga ana e djathtë vetëm ia hedhë mbrenda në bunker, menjëherë pas 3 apo 4 sekondave dhe Komandant “Bala”. Nga bunkeri i parë, forcat serbe ishin larguar te bunkeri i tretë. Por sulmi i ushtarve të lirisë vazhdoi pa ndërprerë dhe e morëm edhe bunkerin e dytë e të tretin, sepse serbët tërhiqeshin me të shpejtë nga pozicionet që kishin pasur më herët.Në bunkerin e katërt kishte mbetur një paramilitarë, i veshur me uniformë të policies! Ky nuk e kishte lëshuar pozicionin dhe na sulmonte pandërprerë. Por plumbi i çlirimtarëve vullnetarë nuk shkoi kot dhe e kapi për vdekje. Por, nga mbrapa kishim perforcime me snajper nga Samiu, Vebin e Vullneti na lajmëronin për policinë dhe i sulmonin në vetëmbrojtje pa ndërprerë. Pas marrjes së bunkerëve të parq thirrën në Shtab në Dobrosin te Shefket Musliu, Komandant “Bala” ia kërkoi Flamurin kombëtar që ta vendos mbi bunker. Shefket Musliu vjen me shpejtësi i shoqëruar me disa bashkëluftëtar, erdhën bashkë me ta kishin sjellur edhe një flamur.

Menjëherë pasoi kundër sulmi nga serbët në tërheqje. Ushtarët tanë vullnetarë, këmbë mas këmbe, nëpër kanalin e serbëve që e kishin grryer për mbrojtje deri te kodra e dytë ku hasin në dy parmilitar të mbetur me uniforma policie. Njëri nga komandantët çlirimtarë urdhëroi të dorqzoheshin, ata e kthejnë me ofendime banale dhe fillojnë kundër sulm! Forcat Çlirimtare ia hedhin dy granata dore, njërit i shkoi këmba dhe na erdhi para neve! “Bala” ngadalë ofrohet dhe i verifikoi, i pa që ishin të vdekur dhe armët e tyre i merr e i ia dha si trofe lufte vëllezërve vullnetarë nga Kosova kurse dokumentacionin e dorzuan në Shtab. Të nesërmen e morëm edhe pikën e Konçulit, iu plotësua dëshira Xhavit Morinës.
Pas marrjes së bunkerëve të fortifikuar serb te kodra afër shtëpisë së haxhi Limonit, ishte një gëzim i madh dhe emocionues e i paharrueshëm. Aty e vendosi Flamurin kombëtar Komandant “Bala” dhe iu drejtua të gjithë ushtarëve vullnetar me disa fjalë emocionuese duke ju uruar suksese për fitoren në këtë betejë dhe duke i falënderuar për ndihmën që e dhënë ushtarët nga Kosova dhe Maqedonia- Ilire. Ushtarët nga emocionet dhe ndjenjat e përziera filluan të shtënat me breshëri rafalesh.
Pas pak erdhën gazetarët, por fjalën me gazetar nuk e mori Komandant “Bala” as Komandant Rexha e as Komandant Shefketi, por ai nderë iu bë ushtarit të lirisë Miftar Mehmetit. Miftari dha një prononcim se së shpejti do të marshojmë drejt Vrajës. Aty pati edhe incizime, por për fat të keq i kanë marrë pa të drejtë disa “Komandant të çantave” dhe nuk i kanë publikuar akoma! Incizimet janë izoluar qëllimisht, sepse aty jepet pasqyra reale e luftimeve në këtë betejë, kurse disa “komandant” ishin mbi 1.5 kilometra larg vijës së zjarrit!!! Ata të cilët tani i gëzojnë shumë privilegje dhe lëvdata në gjakun e djersën e shokëve të tyre çlirimtarë, kurse shokët, të cilët ishin në flake të tytave të armikut nuk kanë as për të pirë ndonjë kafe me shokë…! Turp!!!
Por për neve, ushtarëve vullnetarë për çliriumin e Atdheut, nuk na mbetet gjë tjetër veç të themi: Lavdi dëshmorëve, nderime Atdheut.
“Shpend Karadaku”

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...