Published On: 26 Qershor, 2016

Kodra historike e Lumbardhit nuk duhet të jetë e ngjyrosun me arabizëm

Deklaratë për: Kuvendin Komunal në Deçan dhe kryetarin Rasim Selmanaj

 

Nga: Përfaqësuesit e një pjese të fshatit Lumbardh

 

  • Lënda: Për mos lejimin e ndërtimit të të ashtuquajtures xhami në Kodren historike të Lumbardhit. Meqenëse kodra historike e Lumbardhit vazhdon të jetë historike dhe tradicionale së paku 3.000 vite më parë, që nga koha e Ilirëve.

Kjo kodër i përballoi pushtimet romake, bizantine, sllave dhe 500 vite të robërisë turke. Së fundi i përjetoi pushtimet serbe, të cilët vranë masakruan dhe gjymtuan gra e fëmij të pafajshëm. Erdhi më në fund lufta çlirimtare e UÇK-së që kulmoi dhe shpërbleu mundin e mijëra gjeneratave që rezistuan ndër shekuj. Kurrë nuk e harrojmë ndihmën e aleatëve tanë perëndimore në krye me NATO-n dhe SHBA-të. Ata na ndihmuan dhe vendi jonë u çlirua. Si po ndodh tani ku pas çlirimit, forcat e errëta antikombëtare ju kanë vërsulur si bisha të egra atdheut tonë dhe e tërë kjo në emër të fesë dhe të ndërtimit të xhamive, të cilat çdo dit po dalin si kërpudhat pas shiut dhe duken nga të katër anët. Shumica nga to janë të financuara nga forcat më të errëta arabe dhe të ndihmuara përmes fondeve dhe shoqatave të zeza që ju mundësojnë korridoret ruso-serbe në Ballkan. Duan ti bëjnë pishman aleatët tanë që morën pjesë në çlirimin e Kosovës?

Kush janë ata që e duan hapur izolimin tonë ndërkombëtarë. Ata tashmë kanë filluar të flasin hapur për prezencen shqetësuese të ekstremizmit fetar në Kosovë.

Asnjë agjenturë ruse s’ka mundur me ardhë mes nesh aq direkt dhe aq lehtë sikur kësisojë në emër të fesë dhe përmes xhamisë. Cilat janë ato forca të spiunazhit që shihen natë e ditë me mjekra ogurzeza dhe s’ka kush ti ndalë? A po presim forcimin e tyre dhe alarmin e fundit të gjakderdhjes? Ku është qeverija që s’punon dhe kësisoj e bllokon vendin? Ku janë policia?

A ka shqiptarë të gjallë dhe institucione që mendojnë për këtë vend? Cili zë i vajit duhet me kumbue në këtë rast për Kodrën e Lumbardhit që të jetë një alarm i fortë kundër këtyre forcave të errëta dhe vdekjeprurëse? Mbesin fshatarët e vetmuar, krejtësisht të pambrojtur përballë hienave të zeza me mjekrra. Ata hoxhallarë që kanë me miliona dollarë dhe i blejnë njerëzit gati si në pazarë. Çdo rezistencë popullore e fillimit, shkymet ose fiket diku nga fundi nën presione. Ne kemi pasur dhe vazhdojmë të kemi shumë presione prej tyre. Ju ngjallin fshatarëve frikë, përplasje e deri vëllavrasje në mes vete. Ata duan të notojnë më lehtë dhe ti realizojnë qëllimet e veta. Këta ekstremistë s’kanë fund pë të zi dhe s’din se kur duhet të ndalen.

Si kërkon moral te këto laraska të zeza që hedhin trupin e tyre në erë edhe në mesin e fëmijëve. Kjo kodër duhet të mbrohet me çdo qmim edhe nga institucioni. Gjatë mbrojtjes në të kaluarën janë vrarë patriotët tanë më në zë. Ky amanet është testament brez pas brezi dhe ne jemi ata trashëgimtarë që duhet të zgjohemi në këmbë i madh e i vogël, gra e burra të Lumbardhit, qoftë edhe ata që emigruan shumë herët.

Ejani ta mbrojmë këtë vend të shejtë.

Lumbardhi nuk duhet të preket. Duhet të përkrahet si histori e të gjithëve, si histori e tërë Kosovës. Është edhe sevapë. Intelektualët e Lumbardhit dhe studentët duhet të kenë së tepërmi kujdes. Plagët e gabimeve të qëllimshme nuk shërohen kurrë. Ato mbesin njolla të zeza përgjithmonë. Dëshmorët e UQK- së të Lumbardhit dhe Lapidari i Pajtimit u përuru e u festu për të mos u shëmtuar më vonë. Kjo të detyron të ndjehesh krenarë dhe frymëzim për gjeneratat që punojnë për historinë. Ja kemi me borxh atdheut dhe duke u përkushtuar për të në mënyrë të sinqertë e pa hile, na mbesin vetëm kujtime të mira në këtë jetë. Ju lutemi, na ndihmoni që ta lejoni kodrën e varreve, plagëve tona, në qetësinë dhe historinë e vet. Në rrjedhen e vet të mijëra viteve.

Një grup qytetarësh të lagjeve të këtij fshati, me nderime të mëdha në emër të fëmijve, vajzave, djemve dhe gjithë banorëve të Lumbardhit. Nuk duam konflikte. Lumbardh: Më 26 qershorë 2016

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...