Published On: 20 Janar, 2016

Kleri grekë , projektuesja e masakrës ndaj shqiptarëve në Çamëri (Foto)

Kur vinin pushtuesit në Shqipëri gjithmonë bënin masakra të përgjakshme në popullsinë civile dhe sigurisht kjo gjë është mbajtur shënim në historinë e popullit tonë të lashtë por edhe në të njëjtën kohë edhe të mjerë .
Njëra ndër plagët më të dhembshme të popullit tonë është edhe Çamëria jonë martire .
Në histori Çamëria ishte bashkë me pjesët e tjera të Shqipërisë etnike , por më vonë është ndarë nga trungu i Shqipërisë etnike dhe tani kjo tokë është në territorin e sotëm të Greqisë .
Grekët barbar na i morën tokat . Grekët tinxarë bën masakra dhe i ripopulluan qytetet çame ortodoksë . Demoni me emrin Greqi është si kuçedra në rrëfenjat popullore .
Pikërisht janë interesat e palëve greko-turke që shkaktuan shprënguljet e para të çamëve drejt Turqisë . Deri në vitin 1923 çamët nuk kishin asnjë problem serioz me qeverinë greke . Më vonë qeveria greke mori masa për shpronësimin e çamëve dhe shprënguljen e tyre me dhunë . Pakti i parë për shprënguljen e çamëve është bërë në janar të vitit 1923 , ku u nënshkrua Traktati i Laussanes me të cilin u bënë shprënguljet e popullsive ku grekët e Turqisë do të vinin në Greqi dhe Turqit e Greqisë do të shkëmbeheshin me ta për të shkuar në Turqi .
Në korrik të vitit 1924 , Musa Demi që ishte njëri nga promotorët e çështjes çame dhe kishte popullaritet shumë të madh në të gjitha krahinat e Çamërisë , i shkruan një letër Mit’hat Frashërit . një letër brengosëse ku i thotë :
“Neve po na hiqen pronat , po persekutohemi , po dënohemi e torturohemi nga qeveria greke dhe nuk kemi asnjë mbrojtje nga askush .”
“Dramë e dhimbshme , një dramë pikëlluese . Qeveritarët e rinj të Shqipërisë në mos arritshin t’ia lehtësojnë dhimbjen dhe vuajtjen çamëve , duhet të ndihmojnë për t’a inkurajuar mbrotjen e çështjes çame .” – Faik Konica . (Gusht – 1924 – Boston)
Nga pakti i vitit 1923 , qeveria greke tentonte që të asimilonte popullsinë Ortodokse – Shqipfolëse – Shqiptare dhe t’i etiketonte muslimanët çamë si turq dhe t’i shprëngulte për në Turqi .
Më vonë në vitet 1944 , por mund të themi se në tërë vitet sa zgjasin masakrat çame , një rol të madh luante edhe Kisha Ortodokse Greke që kishte projektuar edhe gjenocidin shqiptar në Çamëri . Nuk mund t’i them këto gjera pa fakte dhe më poshtë janë disa foto të priftërinjëve ortodoksë për gjenocidin e shqiptarëve në Çamëri .
1937225_1261759807171395_3667782911245585608_n
Mitropoliti i Paramithisë Dhorotheos me Napolon Zervën , 27 qershor 1944 , Paramithi , pasi kryen masakra mbi popullsinë çame .
12523055_1261762780504431_4626930228817001112_n
Mitropoliti i Paramithisë Dhorotheos me Napolon Zervën , 27 qershor 1944 , Paramithi , pasi kryen masakra mbi popullsinë çame .
12548948_1261760660504643_3894429891518220410_n
Kryepeshkopi i Greqisë , Spiridon Vllehu , me ushtrinë greke që kreu masakra në jugun e Shqipërisë , shkurt 1914 .
Në ditët e sotme në krahinat e Çamërisë , nuk gjen qoftë edhe një muslimanë dhe si shkak mosgjetjes së muslimanëve në Çamëri , atëherë grekët përdorën fenë ortodokse për asimilimin e popullsisë çame dhe kthimin e çamëve muslimanë në “grekë ortodoksë” me ç’rast çamët ortodoksë do të konsideroheshin si “grekë” . Shqiptarët në Çamëri , akoma gjenden në tokat e të parëve të tyre , por thjesht janë të asimiluar dhe nuk e dinë se janë të gjakut shqiptar .
Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...