Published On: 28 Dhjetor, 2015

Kimete Berisha, ‘Sikur korbi ta shtrëngon zemrën me kthetrat e tij’

Shkruan: Kimete Berisha

 

S’ka ndjenjë më të neveritshme sesa me të dasht me zor.

Kurrë nuk më ka shkuar mendja ta vras veten, asnjëherë, as para luftës, as pas luftës, as në çastet e trishtimit dhe të pakënaqësisë së madhe, as atëherë kur asnjë diell nuk ia merrte anën natës së errët të shpirtit tim.

Prandaj, nuk e kuptoj nevojën e papërmbajtur për të ikur nga vetvetja dhe nga kjo botë, diku në një botë tjetër, sepse nuk besoj se njeriu mund të shpëtoj nga fati i tij, dhe sa më shumë që provon të ikë nga fati i tij, aq më shumë ia zgjat vetes vuajtjet, apo i merr me vete në botën tjetër problemet e pazgjidhura të kësaj jete, për t’i lënë të zgjidhen diku në një jetë tjetër.

Vetëm një herë në jetë, në vitin e parë të shkollës së mesme e kam lexuar letrën e fundit të një vajze 17-të vjeçare, që e kishte varur veten me rripin e një xhakete xhins, të cilën e kishte huazuar nga një shoqe e klasës sonë.
Prej atëherë, kam mësuar që kurrë askujt, as mos t’i jap, as mos t’i marr për huazim xhaketa që kanë rrip.
Shoqja e klasës (familjare e vajzës së vetvarur) e solli letrën në klasë dhe na dha ta lexojmë. Në letër shkruante: ‘Mos u mërzitni për mua. Për asgjë nuk më mbetet merak’.

Çdo vetëvrasje mbetet vdekje enigmatike, sepse askush nuk di, nuk do e as nuk mund ta përshkruaj arsyen e vërtetë të vetëvrasjes, sepse një arsye e vetme përbëhet nga shumë arsye tjera dhe gjithmonë fjalët e fundit që lihen shënim janë fjalë lamtumirëse, ose lamtumira të komplikuara, siç ishte testamenti i Bekim Fehmiut poezia e bukur e poetit serb ‘Njeriu këndon pas luftës’.

Askush nuk e lodhi trurin të kuptojë se çfarë ka dashur të thotë Bekimi me fjalët e tij të fundit, me vargun që thotë: ‘E tani, me qetësi e shikoj se si një ballkanas i ndyrë e puth gruan time të dashur, e unë nuk kam fuqi, as nuk kam vullnet t’i hakmerrem’.

Asgjë nuk rritet brenda ditës e brenda muajit. Çdo gjëje, edhe trishtimit, i nevojitet kohë për t’u bërë i madh dhe për t’u bërë i paduruar.
Askush nuk vendos për ta vrarë veten aty për aty, papritur, por gjithkush vendimin e merr shumë më herët para se ta jetësojë atë vendim.

Psikologjia tregon se para se njeriu ta vras veten, mërzitet shumë, rri i trishtuar, i izoluar, nuk shoqërohet me njerëz, nuk e mban veten, deri në çastin kur e merr vendimin dhe e cakton kohën, vendin, datën apo orën kur do ta vras veten.

Pasi vendos për vetëvrasje, njeriu qetësohet, del nga izolimi, shoqërohet me njerëz dhe sillet krejt normal, deri në ditën që e ka caktuar për të vdekur i qetë.

Kur njeriu mund të çoj dorë kundër vetvetes, është e pashpjegueshme çfarë është në gjendje të bëj njeriu. Vetëvrasja është vrasje.

Kur dikush e vret veten për arsye të depresionit dhe pakënaqësisë me jetën e tij, të vjen keq, por thua se paska shpëtuar, duke i dhënë fund mërzisë së pasosur që e vriste dhe e turpëronte përditë ngapak.

Por kur dikush e vret veten për shkak të një dashurie të dështuar, gjithmonë na prek në shpirt.

Sepse, nuk është normale të vrasësh veten për dashuri.
Dashuria nuk e motivon vdekjen, nuk është agresive, nuk është e vrazhdët, nuk është lakmitare, dashuria nuk është arrogante, nuk është xheloze, nuk është posesive, dashurisë i mjafton vetvetja, dashurinë nuk mund ta përvetësosh, sepse është e lirë.

E motivuar me tregimin e vajzës nga Fieri, e cila u hodh nga kati i 11-të për shkak se e la i dashuri, kam menduar dhe bashkndjerë më shumë për djalin që u bë ‘shkas’ i vetëvrasjes së saj.

Nuk ka ndjenjë më të gërditshme sesa ‘me të dashtë me zor’.
Është njësoj, si urrejtja, por më e vrazhdët se urrejtja.
Shumica e provojnë të marrin letra e mesazhe insistuese dashurie nga njerëz që nuk i pëlqejnë, dhe e njohin atë ndjenjë neverie që vjen nga ata që duan të ta marrin apo të ta japin dashurinë me ‘zor’.

Njeriu është i lirë, i lirë si dashuria, askush nuk është pronë e askujt, prandaj dashuria nuk merret as nuk jepet me zor.
E kur dikush të jep dashuri e ti nuk ia do dashurinë, atë ndjenjë e njoh, është kulm i neverisë.
Sepse, në fakt, ajo ‘dashuri’ që jepet dhe merret me zor është sëmundje shpirtërore, nuk është dashuri, dhe me njerëz të fiksuar që manipulojnë me dashurinë dhe frikën tonë nuk kemi dëshirë të jetojmë.

Na pengon kur dikush çmendet pas nesh, sepse çmenduri të bukur nuk ka.

Dikush, në kohë krizash, e ka zanat ta kërcënojë burrin apo gruan me vetëvrasje, me ‘unë do ta vras veten, nëse ti më lë (plus për të ta marrë fytyrën do ta lë një letër që ta marrin vesh bota se për faj tëndin unë e mbyta veten).

Vajza nga Fieri e kishte cituar poeten Sylvia Plath.
Trishtimin e saj poetja e përshkruante ‘sikur korbi ta shtrëngon zemrën me kthetrat e tij’.
Trishtimi është sëmundje mendore, nuk ka lidhje me dashurinë. Dashuria është pretekst ose titull që ia vë njeriu dramës së tij shpirtërore

Si e quan ndryshe përveç sëmundje mendore vetëvrasjen e Syvia Plath. Qysh ka mundur poetja ta fus kokën në furrë të stufës dhe ta mbys veten në këtë mënyrë të tmerrshme, duke qenë se me fëmijët e saj e ndante vetëm një derë, të cilën para se ta fuste kokën në furrë e mbylli me letër toileti, që kur fëmijët të dalin nga dhoma për të parë se çfarë digjet në furrën e kuzhinës, do t’u duhej pak kohë derisa ta shqyenin letrën e toiletit në dorezën e derës.

Le të vdesin njerëzit kur të duan vet.
Le ta vrasin njerëzit veten.
Vetëm dashuria le të shpëtojë.
Dashurinë duhet ta ruajmë nga kërcënimet, nuk duhet të lejojmë të na e marrin dhe të na e mbajnë dashurinë nën tytën e armës.

Nuk jetohet i frikësuar se nëse dikujt nuk ia merr dashurinë kundër dëshirës tënde, ai njeri mund ta vras veten.
Thjesht, me njeriun ndahesh, dashurinë e mban për vete.

Ti, që po e lexon këtë shkrim, tregomë, si do të kishe vepruar ti nëse dikush do të të thoshte ty se nëse ti e braktis, ai/ajo do ta vras veten!
Besoj se më shumë neveritesh me dikë që thotë se e vret veten për ty, sesa që të dhimbset ai njeri!

Jeta është krijuar për ta gëzuar, për të qenë të lumtur, ndërsa vdekja për t’i dhënë fund vuajtjeve.

Dashuria nuk të çon në vuajtje. Përkundrazi, vuajtja që sjell një lidhje e këputur e dashurisë shndërrohet në poezi dhe në tregim dashurie.

Sepse, dashuria nuk ka fund, prandaj gjithmonë jemi në kërkim të një dashurie më të madhe.

Dikush e shfrytëzon tregimin e dashurisë së parealizuar për të vdekur më bukur.

P.S. Shkenca tregon se njeriu e vret veten në mungesë të 5-HT (monoamine neurotransmiter), kontributor i ndjenjës së lumturisë njerëzore. Lumturia 5-HT ndodhet në bark dhe sistemin nervor qendror.
Pra lumturia vjen nga barku dhe nga koka.
Kujdes çfarë hani e pini, kujdes çfarë mendoni!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...