Published On: 19 Shtator, 2016

Këtu kemi me ju pushkatua juve dhe krejt ravinat kemi me i mbush me LDK-në


  • A kishte luftë çlirimtare në rrethin e Llapushës? (6)
  •  sinan kastrati

  • Shkruan: Sinan Kastrati

Cili ushtar ishte vrarë në Rahovec dhe cili kishte rënë në mina?

Sahit Kastrati, djali i Sylë Sahit Mstafës nga Turjaka na ka çue me kerr të vetin në një të pame në Dragobil. Ali Paqarizi, djali i Murat Paqarizit, taksist nga Dragobili, ushtar kishte ra në mina dhe kishte humbur jetën. Me mua në t`pame ka qenë Cen Desku nga fshati Siqevë dhe Qerim Kastrati, djali i Kapllan Muslisë, kushëri nga Turjaka, profesor gjeografie dhe studiues. Ceni ka banua dhe punua si mësues në  Malishevë por pas ofensivave serbe, erdhi me familje në Turjakë, në shtëpinë e Adem Ukë Kastratit i cili jetonte në Suedi, vëllait të autorit të këtyre rreshtave, Sinan Kastrati. Pra Ceni ishte si familjar i yni.
Pas të pames kemi shkuar në Zyrën Amerikane që ishte në shtëpinë e Isuf Paqarizit, djalit të Zekë Shaqës që punonte në Francë, tash i ndjerë, nga Dragobili, familje tepër bujare, bukëdhënëse dhe shumë e ndershme.

Më parë kishim qenë në t`pame në Kleqkë te Hafir Shala- Kleqka. Atij iu kishte vrarë djali, Sadiku në Rahovec. Hafiri është miku i mikut tonë, Muhametit, djalit të Sinan Bajraktarit të Astrazubit. Muhameti jeton në Prizren.

Kush ishte “ushtaraku” i lartë?   

Ky ”ushtarak” na u prezantua herë si “Sabit Geci” e herë si “Ibrahim Gashi” për me iu ik gjurmëve e mos me u zbulua dhe nëse zbulohet, “Sabiti”, që nuk është hiq më i mirë ka me e “vllaçit lamen”.

E kishim kohën e caktuar që kishim me bisedua në Zyrën Amerikane me zyrtarë të OSB-së. Kështu quhej kjo zyrë nga popullata e asaj ane, si Zyrë Amerikane.
Pas bisedës me zyrtarin e lartë të OSB-s (?), Shoën Burns, Diplomat Amerikan, jemi arrestuar pabesisht nga një ”ushtarak” i lartë i UÇK-së i njohur tashme për opinion me nofkën “gjarpri”, Hashim Thaçi. Ai është prezantuar siç e thash më lartë edhe si “Ibrahim Gashi” e “Sabit Geci”.

shtepiapaqariz

  • Shtëpia e Isuf Paqarizit në Dragobil, ku ishte e vendosur Zyra Amerikane

 Deri sa ne ishim në takim duke bisedua në Zyrën Amerikane, në Dragobil, “ushtari” Fehmi Kryeziu nga Bubaveci ka hyrë dy herë brenda në ZYRË dhe e ka ndërprerë bisedën duke na lënë një ”thirrje”. Shefi i Zyrës së OSB-së, Shën Berns i thoshte ushtarit:

-Pritni jashtë, edhe pak, derisa ta kryejmë bisedën!

Kush ishin katër ushtarët  

Ata nuk ishin ushtarë të ushtrisë çlirimtare, ata ishin katër banditë, lahpera, rrugaç  (shën. I aut.)

Pas bisedës e cila ishte ndërprerë disa herë, falënderuam Zyrtarin e lartë amerikan dhe dolëm. Jashtë na kanë pritur 4 ushtarë: Skender Hoti nga Carralluka, Demush Laci- Krasniqi nga Vll. Drenofci, Fehmi Kryezi nga fshati Bubavec dhe Shefqet Mazreku nga Malisheva. Ushtarët kanë qenë me uniformë “ushtarake”, me emblemë të ”UÇK-së” dhe të armatosur.

Çka kemi biseduar në Zyrën Amerikane dhe çka kemi kërkuar nga Ata?

jakupkastrati

  • Jakup Kastrati

Unë, Jakup Kastrati dhe Cen Desku kemi kërkuar nga përfaqësuesi i Zyrës dhe OSB-ja që ta ushtrojnë autoritetin dhe të ndikojnë te qeveritë e tyre që të bëjnë presion mbi Serbinë:

Që të largohet policia dhe ushtria serbe nga kjo anë,

Të kthehet popullata shqiptare në shtëpitë e veta dhe

Që të fillojë mësimi nëpër shkolla fillore dhe të mesme në komunën tonë.

Këto kanë qenë tri kërkesat dhe temat e bisedës sonë me zyrtarin e lartë amerikan, përfaqësues i OSB-se. Takimi ka fillua në orën 11:45 minuta dhe ka përfunduar ne orën 13:30 minuta, afro dy orë, më 30 tetor 1998, në fshatin Dragobil.

“Ushtarët”, na pritnin para derës. Kur dolëm nga zyra, njëri nga ushtarët na tha, më duket ka qenë Shefqet Mazreku:

-A ka mundësi që të flasim nja 15 minuta me juve, me mua, Jakupin dhe Cenin?

-Me kënaqësi i kemi thënë të dytë me një gojë dhe kemi shkua te kerri që na priste jo fortë larg.

Një i afërm që kishte qenë me neve n`t`pame na tha ngadalë:

“-Jo 15 minuta po kanë me iu burgos”!

Nuk besonim se janë kaq të pabesë e aq të poshtër, “ushtarakët e ushtrisë së popullit ushtarë”.

Shoferi Sabit Hafir Kleqka      

Sabit Hafir Kleqka ishte shoferi i ”ushtarakut”. E njihnim sepse kishim qenë te ai. Ishte vëllai i Sadik Shalës nga Kleqka që ishte vrarë në Rahovec. Kemi hyrë në kerrin që ishte edhe ”ushtaraku i lartë”.

Kerrin tonë, në territorin e “çliruar” na shoqëronin edhe dy kerre të tjera plot me ushtarë e ”ushtarakë me grada të larta”. Pra, na arrestuan dhe po na dërgonin në burg, sikur cjapi te kasapi. Rrugës deri në “burg”, kemi kaluar nëpër këto fshatra: Dragobil, Marali, Pagarushë, Gariq, Kravasari, Bajë, Senik, Lladrofc, Kizhnarekë, Baincën e Shefqet Kapetanit e Sedllar dhe kemi biseduar “për Shkup e për Shkodër”. Deri në Lladrofc biseda ka qenë e qetë dhe e rrafshët. Me vonë “ushtaraku” ka pyet:

– Çka biseduat në zyrat e OSB-së?

arrestimrtzeri

Mos luani, jeni të arrestuar!

Në fshatin Senik, “gjarpri” ka zbrit nga kerri dhe ka hyrë në një shitore. Aty, ai na
ka blerë nga një lëng (pije jo alkoolike) ndërsa mua (Jakupit) edhe një pako me cigare pasi që unë e pija duhanin. Biseda ka vazhduar deri në Lladrofc “n`terezi”. Aty, ai mu ka drejtua me fjalët:
-Ti kryetar i LDK-së:-Rugova është tradhtar!-Qeveria e Bukoshit e ai është tradhtare!

-Ju jeni të arrestuar!

-Këtu kemi me iu pushkatua juve dhe krejt ravinat kemi me i mbush me LDK-në. Ishte monologu i monologizuar i ”kryeushtarakut” por me zë të lartë, ish studentit të ”shkencave humanitare”. ”Kryeushtaraku” ka brit edhe më shumë, si “ushtarak” dhe ”profesor” i ”akademisë ushtarake të Drenicës”:

-Shymni cigaret!

-Jeni të arrestuar! ”Ushtaraku” e ka raportuar revolen T- T dhe na ka drejtua neve duke bërtit:

-Mos luani! Ushtari dhe shoferi kanë dal jashtë dhe na kanë urdhëruar që edhe ne të dalim jashtë, një nga një. Pasi kemi dalur nga kerri, unë dhe Ceni, na i kanë lidhur duart dhe na i kanë qit ”Maskat”. Sytë ni kanë mbyllur me shamia kurse kokën na kanë mbulua me kese, thasë të najllonit. Prej këtij momenti fillojnë maltretimet, fyerjet, ofendimet dhe rrahjet të shoqëruara me shprehje më banale, me fjalor të flliqt, gjuhë primitive e sjellje arrogante. Agresiviteti, dobësia, primitivizmi dhe etja për të qenë ”i madh” e “ushtarakut”, ka ”fillua” në fshatin Lladrofc, në kthesën e parë të rrugës që qon për në lagjen e Buqajve. Në të vërtetë sjelljet e pista të tij e kanë fillin te edukata familjare e më vonë, rrethi, ”shkolla”, “ilegaliteti”  e ”mërgimi”, ”malli për vendlindje”.

Pas mesnate, ndërsa vazhdonim rrugën, kemi kuptua se jemi në fshatin Nekovc. Që jemi në Nekovc e kuptuam nga ”ushtarakët”, sepse edhe ata nuk e dinin rrugën. Në një vend e kanë ndalur kerrin dhe e kanë hapur dritaren e kerrit e i kanë pyetur ”rojet e fshatit”:

-Ku jemi? Rojet përgjigjen:

-Jeni në Nekovc!

 Rrugën e kemi vazhduar prej Nekovcit, Baincës e deri në Sadllar. Në Kishnarekë na kanë shti me ”pushua” në podrumin me ujë të një shtëpie të djegur, si peng për ekzekutim. Cenit ia kanë pru një karrige me u ulur për shkak se ishte i sëmure nga veshkët ndërsa unë kam ndejë në këmbë. Pas afro dy orëve na kanë qua në një vend tjetër, më të terur, në të njëjtën shtëpi. Aty na kanë lejua që të ulemi në do thasë me kashtë. Diku në mesnatë na kanë dërgua në një kamp, burg, në fshatin Sadllar, pasi na plaçkitën dhe na i morën të gjitha gjërat tona personale: shënimet, të hollat e pakta …dhe kapelën që e kam pas në kokë e na ba` vishkell.

VIJON/SHQIPTARI.EU

 LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/celiku-mali-me-mal-mund-te-bashkohet-por-malisheva-kurre-nuk-ka-me-ra-ne-duar-te-shkaut-3/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...