Published On: 30 Mars, 2016

Këshilla se si ta fitoni statusin e qëndrimit në SHBA

 

STATUSI NË SHBA

Emigrant është një individ i lindur jashtë territorit të SHBA-ve, që është pranuar për tu bërë banor i përhershëm i SHBA-ve.

Cila është procedura e marrjes së statusit të emigrantit?

Emigrantët e rinjë që vijnë në SHBA kanë disa mënyra për të kërkuar fitimin e statusit të banorit të ligjshëm në Shtetet e Bashkuara. Statusi i banorit të përhershëm, njihet prej shumicës së njerëzve si karta Jeshile (Green Card). Kërkesa për Kartën Jeshile mund të bëhet në këto mënyra:

1) Bashkimit familjar në Shtetet e Bashkuara,

2) Punësimi nga një punëdhënës në Shtetet e Bashkuara apo përmes:

3) Azilit politik dhe

4) Lotarisë

 1. Bashkimi familjar

Ju mund të aplikoni në këtë mënyrë nëse keni një njeri të familjes që ka nënshtetësi amerikane apo Kartë Jeshile. Kërkesa duhet bërë prej personit që ka nënshtetësi amerikane apo Kartë Jeshile. (Ky person duhet të ketë mbushur moshën 18 vjeç).

Një nënshtetas amerikan ka të drejtë të aplikojë për bashkim familjar për:

 1. a) Bashkëshortin apo bashkëshorten;
 2. b) Fëmijët nën moshën 21 vjeçare, të pamartuar;
 3. c) Prindërit;
 4. d) Fëmijët mbi moshën 21 vjeçare të pamartuar;
 5. e) Fëmijët e martuar;
 6. f) Motrat dhe vëllezërit;

Për tre grupet e para procesi është relativisht i shkurtër sepse nuk ka afate pritjeje. Për tre grupet e dyta, ka mbingarkesë dhe ka afate pritjeje disa vjeçare.

Në rast se personi ka Kartë Jeshile, ka të drejtë të aplikojë vetëm për:

 1. a) Bashkëshortin apo bashkëshorten;
 2. b) Fëmijët nën moshën 21 vjeçare, të pamartuar;

Në të dyja këto raste ka afate pritjeje disavjeçare.

 3. Azili Politik

Ju mund të aplikoni me këtë mënyrë nëse keni fituar statusin e azilantit politik më gjatë se një vit më parë. Në pjesën më të madhe të rasteve të mësipërme, në mënyrë që një person të ketë të drejtë të aplikojë në Shtetet e Bashkuara, duhet të ketë hyrë në SHBA në mënyrë të rregullt. Në rast të kundërt, aplikimi duhet bërë jashtë, në njërën nga Ambasadat Amerikane. Azili politik është statusi që ju jepet personave që janë të aftë të dokumentojnë se jeta e tyre është e rrezikuar ne vendet nga kanë ardhur, është në rrezik nga autoritetet e atij vendi, apo nga grupe të cilat janë të lidhura me qeverinë, për shkak të persekutimit mbi baza racore, besimit fetar, etnicitetit, anëtarësimit në ndonjë shoqatë, apo bindjeve politike. Për këtë status mund të aplikohet edhe nëse keni hyrë ilegalisht në Shtetet e Bashkuara. Ju mund të aplikoni për statusin e azilantit politik, vetëm brenda një viti nga data e hyrjes në Shtetet e Bashkuara. Në rast të kundërt duhet të provoni se keni patur arsye apo rrethana të veçanta të cilat ju kanë penguar të bani këtë aplikim brenda afatit. Ju mund të përfshini në aplikimin tuaj vetëm bashkëshorten apo bashkëshortin dhe fëmijët nën 21 vjeç, të pamartuar. Nëse fitoni azilin politik, të gjithë anëtarët e familjes suaj, të përfshirë në kërkesën tuaj, kanë të drejtë të fitojnë të njëjtin status. Në rast se ndodhen jashtë Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ju mund të tërhiqni anëtarët e familjes me anë të një kërkese të veçantë. Statusi i azilantit politik ju jep të drejtën të punoni dhe qëndroni në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, si dhe të ktheheni prej udhëtimit nga cilido shtet i botës, me përjashtim të vendit prej të cilit jeni larguar dhe keni fituar azilin politik. Një vit pas fitimit të azilit politik keni të drejtë të aplikoni për Kartën Jeshile (Green Card).

 1. Lotaria

Në Shtetet e Bashkuara, çdo vit organizohet Programi i Lotarisë së vizave (Diversity Visa Program), ose thjesht Lotaria. Ky program kërkon që çdo aplikant të ketë të mbaruar shkollën e mesme ose të ketë dy vite eksperiencë në një punë të veçantë dhe të ketë një person në Shtetet e Bashkuara i cili është i gatshëm të paraqesë dokumente që provojnë se dëshiron t’i garantojë të porsaardhurit përkrahje financiare. Aplikimet për Lotarinë bëhen çdo vit gjatë muajit tetor, por muaji mund të ndryshohet. Fituesit përzgjidhen në mënyrë të rastësishme midis gjithë aplikantëve. Përzgjedhja bëhet në dy faza. Në fazën e parë përzgjedhja bëhet e kompjuterizuar, dhe përzgjidhen rreth 110.000 fitues. Në fazën e dytë, nga 110,000 fitues përzgjidhen 55.000 fitues, të cilëve u caktohet një datë për intervistë. Për lotarinë nuk ka asnjë pagesë. Nuk ka formularë të përcaktuar, por qarkullojnë shumë forma të krijuara nga avokatë apo persona privatë, të cilat janë të vlefshme nëse përfshijnë informacionin e kërkuar. askush nuk mund t’ju garantojë fitimin e lotarisë. Çdo gjë është fat dhe përzgjidhet me kompjuter. Për informacion më të saktë dhe më të afërt mund të kontaktoni me avokatë. /  SHQIPTARI.EU

E përgatiti: Agim Vuniqi (agimih2000@yahoo.com)

Ps. Redaksia e SHQIPTARI.EU KA HAPUR RUBRIKËN ME KËSHILLA PËR TË GJITHË ATA QË DUAN TË RREGULLOJNË SHTETËSINË AMERIKANE, GREEN CARD-IN APO EDHE MËNYRA TË TJERA LIGJORE SI BASHKIM FAMILJAR APO RASTE TË TJERA

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. VULLNET VEIZI thotë:

  MIRMBREMA. UROJ TE JENI MIRE DHE PUNE TE MBARE.
  KAM NJE PROBLEM TE TRASHEGUAR NGA SHUME VITE PERPARA.
  IM ATE ESHTE BIRI I NJE EMIGRANTI QE KA JETUAR MBI 30 VJET NE USA.
  U KTHYE NE SHQIPERI DHE KUR U MBYLLEN KUFIJTE ME 1944, NUK PATI MUNDESI QE TE KTHEHET ME NE USA.
  A MUND TE ME NDIHMONI PER GJETJEN E CERTIFIKATES SE TIJ TE QYTETARISE AMERIKANE?!
  JU FALENDEROJ PER NDIHMEN TUAJ PARAPRAKISHT – 🙂

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...