Published On: 5 Korrik, 2016

Kërkojmë shpalljen NON GRATA të historianit turk Talha Uğurluel për fyerje të Heroit Kombëtar Shqiptar – Skënderbeut

 

Gjergj Kastrioti (Skënderbeu), është Heroi ynë Kombëtar dhe si i tillë mbrohet dhe duhet të mbrohet nga “Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë” si dhe “Kodi Penal i Republikës së Shqipërisë”. Bazuar sa më sipër, kërkojmë shpalljen person non grata të pseudohistorianit turk Talha Uğurluel, për fyerje të simboleve kombëtare shqiptare si dhe kërkojmë gjithashtu zbatimin e dispozitës ligjore përkatëse të “Kodit Penal” shqiptar dhe parimin e reciprocitetit mes popujve sanksionuar ky nga e drejta ndërkombëtare! Ky i ashtuquajtur historian turk, ditën për diell, nën hundën e rrogëtarëve të shtetit shqiptar si dhe të bashkisë Lezhë, mu në memorialin/mazoleun e Gjergj Kastriotit (Skënderbeut), bash aty tek shtëpia/kishë katedrale ku lëshoi shpirtin prej ku paraardhësit e tij ia zhvarrosën eshtrat heroit tonë Kombëtar, duke i ndarë ato si hajmali mes tyre, kryen këtë akt të paprecedentë, dhe për këtë ai nuk është i vetmi fajtor, për të cilin duhet të veprojë ligji shqiptar bazuar në aktmarrëveshjet ndërkombëtare që kanë nënshkruar shteti shqiptar dhe ai turk. Lezha dhe mbarë shqiptarët duhet të ngrihen në këmbë më fort se për pllakën e kriminelit Selimi, e cila u ekspozua jo më kot pa qëllim kohë më parë. Ja tek i kemi frutet e “vëllazërisë ndërkombëtare perandorake që ndonjw politikan shqiptar na i ka kujtuar rast pas rasti, kësaj here nga vendi i peligrinazhit kombëtar të shqiptarëve. Detyra e historianit është të hulumtojë dhe të ndërtojë historinë mbi bazën e burimeve dokumentare e jo të shajë e fyejë në mënyrë të shfrenuar gjithë mllef një personalitet historik, për më tepër të një vendi dhe një kombi tjetër. “Kush do të guxonte ta bënte një veprim të tillë tek mauzoleu i Mustafa Qemal Ataturkut në Ankara apo tek varri i Napoleon Bonapartit në Paris, përkundrejt ngjarjeve historike me të cilët janë të lidhur këta personalitete? Pse kjo gjë arrihet të kryhet me aq lehtësi të madhe në Shqipëri? Kush duhet të mbajë përgjegjësi për të qenë rojtarë të vetëdijës dhe trashëgimisë indentitare të kombit shqiptar? por mbase faji kryesor është ndër ne. Ky emër për secilin prej nesh nuk do të thotë asgjë në shkencë dhe ky është një rast fatlum për promovim të kësisoji gjindjeje, por kjo do të duhej të bëhej tashmë, sepse janë një sërë veprimesh dhe mosveprimesh tona të cilave do të duhet t’u vihet një kufi më së fundmi. Mbi tw gjitha (mbase faji kryesor është ndër ne vetë shqiptarë sepse historianët osmanizues të historisë së Shqipërisë i kemi midis nesh, të institucionalizuar, të mirëpaguar nga paratë publike në institucionet universitare dhe akademike në të dy shtetet shqipatre ku edhe bë/zhbëhet historia e Arbërisë dhe e Shqipërisë. “Ti Gjegji ynë mos u merakos prej këtyre që ke poshtë vetes, që të fyejnë, të shajnë e të përvetësojnë përditë. Të kanë zili o Gjergj ynë, sepse asnjë prej kombeve të këtyre nuk ka nxjerrë ende një të ngjashëm me Ty, as nga shtati, as nga trimëria e as nga dituria. Ti je Gjergji ynë, arbëri ynë dhe i askujt tjetër; identiteti i kombit shqiptar, dje sot e përherë, edhe pse mes njerëzve të tu ke pasur e ke e do të kesh gjithnjë mjeranë sikurse këta të këtushmit që të turren të të nxjerrin sytë, sepse është e qartë se drita jote i verbon. E pra Ti je sërish mbi ta, shqiponjë në shekuj të shekujve, ti je vetë historia që Dheu i Arbërit i dha Europës prej më shumë se pesë shekujsh. Qindra monografi studimore dhe mijëra e mijëra artikuj kanë krijuar së bashku një bibliotekë biobibliografike unike si askush tjetër tjetër për njëpersonalitet të historisë dhe qytetërimit europian, ndaj fli i qetë se pjella e atyre që të zhvarrosën nga katedralja e Shënkollit në Lesh nuk kanë tagër të zhbëjnë historinë që ti e bëre me shpatë.” Sipas një historiani të tij të kohëve moderne: “Qëndresa dhe luftërat antiturke të Skënderbeut ngrenë peshë si për ç’i përket përfshirjes së tij në historinë e madhe të Europës, ashtu dhe për pozicionin ndërkombëtar në të cilin, në kapërcyellin e Mesjetës dhe Kohës së Re, ai e vendosi Arbërinë e tij. Prej një kësi pozicioni ai vetë rezulton jo vetëm personaliteti më i madh politik e ushtarak i historisë së Arbërisë, jo vetëm figura arbërore më e spikatur e historisë së Europës së kohës së tij, por edhe heroi semantik i shqiptarëve të çdo kohe”. [Aurel PLASARI. “Skënderbeu, një histori politike”. Shtëpia botuese: Instituti i Studimeve Shqiptare “Gjergj Fishta”. Tiranë, 2010. f. 829.]

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ardita Lajqi thotë:

    Protestoj per poshtrimet, qe u bene ne Lezhe, ndaj figures me te madhe te kombit tone.
    Shpresoje qe me ne fund, ky popull te vetedijesohet dhe ti mbroje me fanatizem te gjotha gjerat qe kan te bejne me identitetin kombetar.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(8) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...