Published On: 19 Gusht, 2016

Kërcenon Veseli Mustafën: Do ti shpalosi prapaskenat e partisë nëse…

Njohës të çështjeve politike, kanë thënë për Gazetën Blic se kërcënimi i Kadri Veselit është vetëm shpalimi i padashur i një situate që ndodhë në mënyrë intensive në prapaskenë, që nga zgjedhja e Hashim Thaçit si president e këndej dhe se kërcënimi ndaj deputetëve është i papranueshëm.

Jon Leka ka thënë se partnerët e koalicionit e sidomos PDK më pak punojnë bashkë e më shumë konkurrojnë me njëra tjetrën në nivele të ndryshme të pushtetit dhe administratës.

“Ultimatumet e Joe Biden-it që të zgjidhen çështjet e hapura sa më shpejtë dhe në mënyrë efektive të pastrohen strukturat e pushtetit nga të inkriminuarit dhe të dyshuarit se përndryshe s’ka subvencione dhe integrim, i futi edhe më shumë nën presion partnerët e koalicionit, saqë ata tash sillen në stilin: krejt ose asgjë! Nga kjo nervozë duhet të lexohen edhe fërkimet publike të eksponentëve të pushtetit, pavarësisht se të cilit tabor janë. Ndërkaq, kërcënimi i Kadri Veselit madje është edhe një histori në vete”, ka theksuar ai për Gazetën Blic.

Jon-Leka

Sipas Lekës, kërcënimi i Kadri Veselit është vetëm shpalimi i padashur i një situate që ndodhë në mënyrë intensive në prapaskenë, që nga zgjedhja e Hashim Thaçit si president e këndej.

“Partnerët e koalicionit – e sidomos PDK –  më pak punojnë bashkë e më shumë konkurrojnë me njëra tjetrën në nivele të ndryshme të pushtetit dhe administratës. Me një fjalë ata qëmoti i kanë nisur garat elektorale brenda institucioneve dhe në ndarjen e pushtetit, natyrisht secila për vete për të siguruar sa më shumë bazë të përvetësuar strukturalisht për zgjedhjet që vijnë. Kjo sjellje e dëmton funksionalitetin e shtetit. Pra partneriteti nuk është aspak stabil siç duket, me apo pa demarkacionin”, thotë ai.

Demarkacioni, humnera e këtij koalicioni

Demarkacioni bëhet humnera e këtij koalicioni kaloi apo jo, thotë Leka.

“Jo për shkak se dështoi njëra apo tjetra palë në sigurimin e votave, këtë problem e kanë të dyja jo vetëm LDK,  porse bazat e tyre janë labilizuar aq tepër saqë do të pësojnë tërmete të brendshme. Nga ky labilizim kanë më shumë frikë partitë për arsye se nuk do ta kenë vetëm opozitën që kërkon shkarkimin dhe zgjedhjet por edhe vetë bazat e tyre. Prandaj eliminimi i këtyre çështjeve të hapura sa më shpejtë ka të bëjë edhe me ekzistencën e të gjithëve në pushtetin aktual. Nga kjo pasiguri dhe nervozë secili tenton të dalë sa më pak i dëmtuar nga kriza – në kurriz të konkurrencës kuptohet, qoftë ajo në koalicion apo në opozitë”, tha Leka, përcjell Gazeta Blic.

Presioni ndaj deputetëve është i papranueshëm

Ndërsa, Krenar Shala ka thënë se presioni ndaj deputetëve është i papranueshëm, duke marr për bazë faktin që versioni aktual i demarkacionit ka shkaktuat përçarje te madhe tek populli.

Analist: Krenar Shala
Analist: Krenar Shala

“Konsideroj që deputetët e kanë marr mandatin nga qytetarët. Kësisoj, ata janë të mandatuar që të përfaqësojnë interesin e tyre në Kuvend. Presioni ndaj deputetëve është i papranueshëm, duke marr për bazë faktin që versioni aktual i demarkacionit ka shkaktuat përqarje te madhe tek populli”, ka vlerësuar ai.

Nëse këto negociata eventualisht nuk do të prodhonin një zgjidhje, sipas Shalës, atëherë palët do të duhej të akordoheshin që çështje të bëhet subjekt i shqyrtimit nga ana e Gjykatës Ndërkombëtare të Arbitrazhit.

“Kjo është mënyra  ma optimale për të ruajtur interesat e qytetareve si dhe mënyra për e mirë për të tejkaluar këtë sfidë e cila është duke e pa mundësuar fokusimin e shtetit tek problemet që ndërlidhen me zhvillim ekonomik, sundim te ligjit dhe demokratizim institucional e ligjor” ka thënë Shala, transmeton Gazeta Blic.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...