Published On: 25 Maj, 2016

Kardinali nga Vatikani: Të krishterët kanë “mision për të konvertuar” myslimanët

Të krishterët ende kanë një “mision për të konvertuar” myslimanët dhe pjesëtarët e besimeve tjera në të krishterë edhe në këtë kohë të persekutimeve në Lindje të Mesme, ka thënë një prej ndihmësve më të lartë të Papa Françeskut.

Por kardinali Kurt Koch, shefi i marrëdhënieve të përgjithshme në Vatikan, ka theksuar se mësimet e Kishës Katolike përjashtojnë aktivitetet misionare që kanë për synim popullin hebre për shkak se ata cilësohen si “të zgjedhurit” e Zotit.

Ai tha se, edhe përkundër dallimeve themelore në besim në mes dy feve, posaçërisht në raport me figurën e Krishtit, të krishterët duhet ta shohin hebraizmin si një “nënë”, raporton “The Telegraph”.

Por, edhe pse islami ndan gjithashtu rrënjë të përbashkëta me dy besimet, nuk e ka të njëjtën “marrëdhënie unike” si krishtërizmi dhe judaizmi, ka insistuar ai.

Kardinali këto komente pas një raundi intensiv dy-ditor të dialogut ndërfetar në mes të liderëve të lartë katolikë dhe atyre hebre prapa dyerve të mbyllura, i organizuar nga Instituti Woolf në Cambridge.

ara por nga e njëjta familje – pra një familje e shkurorëzuar, transmeton Koha.net.

“Jemi një familje, kemi të njëjtat rrënjë… dhe në këtë pikë të ripajtimit në mes të kishës dhe sinagogës, në mes të judaizmit dhe krishtërizmit, është një sfidë e madhe për Kishën”.

Por ai shtoi: “Nuk mendoj se kemi të njëjtën marrëdhënie me islamin siç e kemi me judaizmin. Është shumë e qartë se mund të flasim për tri religjionet abrahamike por s’mund ta mohojmë se pikëpamja e Abrahamit për traditën hebraike, atë të krishtere dhe traditën islame nuk është e njëjtë”.

“Në këtë pikë, këtë raport unik e kemi vetëm me popullin hebre, por jo edhe me islamin”, shtoi ai.

I pyetur nëse kjo nënkupton se katolikët duhet të shohin drejt konvertimit të myslimanëve në katolikë, ai tha: “Ne kemi një mision për të konvertuar të gjithë popujt e besimeve jo-të-krishtere, përveç judaizmit”.

Ai shtoi se kjo vlen edhe për grupet xhihadiste përgjegjëse për persekutimin e të krishterëve në Lindjen e Mesme.

“Mbi të gjitha, na duhet që t’i konvertojmë këta myslimanë që përdorin dhunën, sepse motra e të gjitha besimeve është liria dhe paqja, e jo dhuna, dhe kur një besim përdor dhunën për të konvertuar të tjerët, ky është abuzim me religjionin”, ka theksuar ai.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...