Published On: 17 Qershor, 2016

Karagjorgje Petroviqi, udhëheqës i kryengritjes së parë serbe ishte shqiptar – quhej Gjin Marash Kelmendi

Gjin Marash Klementi gjyshi i Petar Karagjorgjit
Origjina shqiptare e familjes Karagjorgjeviq

“Karadjordje_albanac” Karagjorgje shqiptar, Karagjorgje Petroviq, udhëheqës i kryengritjes së parë serbe, ka qenë shqiptar dhe quhej Gjin Marash Klementi (Kelmendi), pohon autori i “Karagjorgjeviç – histori e fshehur”. Autorë janë Milorad Boshnjak, gazetar dhe Slobodan Jakovljevic, një inxhinier mekanike, i cili është pasardhës i drejtpërdrejtë i Jakob Obrenoviç, gjysmë-vëllai i princit serb Milosh Obrenoviç.
Botuesi i librit është “Lio” nga Gornji Milanovac. Autorët kanë publikuar dokumente, dorëshkrime dhe korrespondenca të ndryshme, në të cilat, thonë ata, dëshmon se Karagjorgjeviç ka origjinën nga Shkodra prej njërit prej fiseve të njohura shqiptare.
Autorët e librit “Karagjorgjeviq – histori e fshehur” i referohen “Journal të Muzeut Kombëtar të Bosnjës dhe Hercegovinës”, në 1910, Nr. 22, i cili thotë se një pjesë e fisit Clement arriti me 1737, rreth Rudnikut, gjatë tërheqjes së ushtrisë austriake nga Novi Pazari.

Karagjorgjeviq histori e fshehur_foto_XL_1608117

Ai shtoi se në atë kohë janë dyndur 500 familje shqiptare të cilat kishin “shtat të ulët, ndërsa ishin të natyrës së keqe dhe mizore” që mezi flisnin serbisht, të cilët e donin blegtorin dhe kishin karakter të qëndrueshëm. Boshnjak dhe Jakovleviq në mënyrë specifike i referohen veprave të Andreë Luburiqit, të cilat janë të shtypura në vitin 1937.
Ata pretendojnë se Mbreti Pjetri e dinte këtë lidhje me origjinën e paraardhësve të tij, dhe se fisi Kliment kishte mbrojtur mbretin, Pjetrin, si dhe pasardhësit e tyre, gjatë tërheqjes së ushtrisë serbe nëpër Shqipëri në fillim të Luftës së Parë Botërore.

Albansko porijeklo porodice Karađorđević

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...