Published On: 30 Janar, 2016

Kapitullim para të keqes

 

Nga Skënder MULLIQI

 

Grupet shoqërore, më mirë të themi grupet partiake janë bërë alfa dhe omega në Kosovë. Edhe në Qeveri ashtu edhe në Parlament si institucioni më i lartë i shtetit, janë sistemuar mirë grupacionet e partive politike  si grupe  të  interesit. Grupimet e PDK-së dhe LDK-së, po e përbëjnë edhe pushtetin, duke marrë edhe vendime të rëndësishme politike për vendin. Duke i mbrojtur interesat e veta, po i shkaktojnë dëm vendit dhe institucioneve të shtetit. Këto grupime janë ngritur mbi partitë politike të cilat i përfaqësojnë. Njerëzit e këtyre grupacioneve politike janë bërë lojtarët kryesor të skenës tonë politike. Këto grupacione bëhen të ashpra kur dikush ua rrezikon pushtetin. Grupacionet politike janë bashkuar për kauzën e mbetjes sa më gjatë në pushtet. Këto grupacione politike jo vetëm që janë të rrezikshme për çdo shoqëri demokratike, por këto janë të rrezikshme për demokracinë e brendshme të subjektit politik nga i cili vijnë. Këto grupime politike janë do miq të kamotshëm apo që i lidhë edhe pikëpamja ideologjike, dhe e kanë  besimin e ndërsjellë. Këto grupe “autoritare” në Parlament dhe ne Qeveri gjithmonë bëhen të zëshme së vetëm ata gjoja  i ruajnë vlerat kombëtare. Grupet veprojnë në emër të subjektit të tyre politik dhe në emër të institucioneve të shtetit, duke i lënë anash gati krejt strukturat partiake dhe strukturat shtetërore. Mirë e shfrytëzojnë të kaluarën tonë  traumatike për pushtet absolut. Unë edhe më parë e kam potencuar së këto grupacione politike duhet të shpartallohen, sepse janë ngritur tashmë mbi shtetin dhe janë ngritur mbi interesat nacionale. Këto grupacione politike po veprojnë krejt pas luftën, dhe pikërisht këto grupacione edhe po i lidhin koalicionet, pa e pyetur shumë elektoratin e gjerë. Grupët e interesit janë bërë të fuqishme, sepse shumica e kapitalit ka rënë duart e tyre. Nuk është e vogël periudha që kur këto po dirigjojnë më mbarë sistemin dhe po dirigjojnë edhe me fatin e vendit. Këto grupacione kanë bërë që të kemi  këtë shkallë të lartë të krimit dhe korrupsionit për çka flasin edhe raportet e FREDOM HOUSE. Raporti i fundit e renditë Kosovën në vendin e fundit në rajon për nivel të korrupsionit. Deri më tash askush ose pak kush është përgjigjur para organeve tona të drejtësisë për korrupsion.  Kjo frymë autoritare ka bërë që mos të kemi as investime dhe as investitor të jashtëm. Gjithçka që punohet dhe veprohet po bëhen në emër të shtetit .Mos ngritja apo kundërvënia brenda partive politike  grupeve të caktuara  politike , është shumë e dëmshme për subjektin dhe pastaj sigurisht është e dëmshme për mbarë shoqërinë. Kur të gjithë të tjerët edhe shoqëria bëhet instrument i një politike të tillë profitoreske, edhe ndryshimet  pozitive vijnë shumë ngadalë apo stopohen .Këto grupe nuk e dëshirojnë dialogun e barabartë, por punën “të gjithë për një” dhe me parullën e rreme në emër “të popullit dhe në emër të shtetit”. Dëgjueshmëria karshi këtyre njerëzve autoritar është dëmshme dhe e rrezikshme për secilin popull. Edhe faza e tranzicionit bëhet shumë e vështirë. Duhet gjetur forma dhe mënyra  të kreativitetit politik, për ti rrënuar grupacionet e interesit. Ky sistem të cilin po e ndërtojnë këto grupe janë futja e frikës dhe dhunës karshi të gjithë atyre të cilët nuk i nënshtrohen urdhrave të tyre. Të gjithë do të duhej të marrim përgjegjësi politike, nëse dëshirohet të gjendet rruga e prosperitetit, zhvillimit të gjithmbarshëm dhe të gjendet rruga e mirëqenies shoqërore. Mos përmbushja e detyrimeve dhe obligimeve nacionale dhe shtetërore, është kapitullim para të keqes…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...