Published On: 8 Mars, 2016

Kanë pritur e përcjellë ushtarët e parë shqiptarë me Sali Çekajn e Adem Jasharin!

Letër mikut! (2)
Historiku i gjimnazit të Malishevës.
N. N. ka bërë përpjekje që në Malishevë të hapet gjimnazi i plotë për qka pushtetarët e Komunës dhe të komiteti komunal të LK-së nga Rahoveci nuk donin. Vetë “profesorët”, mësimdhënësit nga Rahoveci shumica, po edhe Qaza (Qazim Sharku) shoferi që i voziste profesorët cdo ditë me një Gazikë, i afërt me drjetorin Hasan Sharku, na thonte: “Sa nana e jonë e bahet nuse, hapet gjimnazi në Malishevë”). Hysni Gashi, mësuesi i Historisë dhe Fahredin Cena kanë qenë më të kujdeshëm e puntorë me të mirë. Ata me punën e vetë kanë qenë shembull se si duhet punuar në arsim, si mësues.
Dhe vërtetë, me 1974, u mbyllën paralet e gjimnazit Ramiz Sadiku të Rahavecit, në Malishevë .
Në vitin kalendarik 1971 hapet gjimnazi në Malishevë ndërsa më 1974, i shkurtohet jeta gjimnazit, i priten gjymtyrët e i ndalet rrita .
Në vitin shkollor 1971/72 u hapën katër (4) paralele të klasëve të para me afro 160 nxënës, (prej tyre ishin vetëm katër vajza).
Vitin shkollor 1972/73 u hapën klasët e dyta, afërsisht me numër të njëjtë të nxënësve.
Në vitin shkollor 1973/74 u hapën klasët e treta.
Kur të gjithë mendonim se do të hapën edhe klasët e katërta, në vitin shkollor 1974/75, Komuna e Rahovecit, i mbylli paralelet e klasëve të treta dhe nuk i hapin ato të katërta. Gjimnazi në Malishevë, po të hapej i plotë, në Vitin shkollor 1974/1975 do të kishte më shumë se 650 nxënës.
Unë, Sinan Kastrati pati fatin dhe ndihem krenar që isha nxësnësi i gjeneratave të para, si fillorist në shk. Fill. “Migjeni”, në Lubizhdë dhe në gjimnazin e Malishevës dhe i gjeneratave të dytë në gjimnazin e Kijevës e në gjeneratën e tretë në Fakultet, dega e Letërsisë Shqipe.
Për katër vite, në katër shkolla të të gjitha niveleve sa isha, si gjeneratë e parë (në dy shkolla, fillore dhe të mesme), si gjenerata e dytë (në gjimnazin e Kijevës) dhe në gjeneratën e tretë, në fakultet.
1. Gjenerata e parë, isha nxënës në shkollën fillore tetëklasëshe ”Migjeni” në Lubizhdë, qendër lokaliteti, që gjenerata e parë doli në vitin shkollor 1970/1971
2. Gjenerata e Parë isha edhe në Gjimnazit të Malishevës, që filloi punën, mësimin më 1971/1972
3. Gjenerata e dytë , isha maturant në gjimnazin e Kijevës, 1974/1975 dhe
4. Gjenerta e tretë, më 1975/1976, si student i Letërsisë, u regjistrova në në Fakultetin Filozofik të Univerzitetit të Prishtinës.
(Në klasën e katërt, mësimet i vazhdova në Kijevë, në gjimnazin Luigj Gurakuqi të Klinës, Gjenerata e dytë. Kijejva ishte fshati i madh dhe i njohur me popullsi të përzier, shqiptarë e serbë dhe i vetmi fshat dhe qendër lokaliteti në krahinën e Llapushës. Mësimi zhvillohej vetëm në gjuhën shqipe. Serbët nuk dëshironin të mësojnë me nxësnësit shqiptarë. U përjashtova pas 4 muajve, në dhjetorr të vitit 1974, pasi e kalova ilegalisht kufirin Jugosllavo-Shqiptar. Pas vuajtjes së denimit njëmujor në burgun e Prizrenit, në Prizren. Nga përgjegjësit e gjimnazit, Frrok Gojani e Smajl Gashi, mu tha që të mos shkoja në klasë te shokët e klasës e as në oborr të shkollë se i helmon nxënësit me ide të Enver Hoxhës.
Këtu duhet ta falenderoj Qerim Gashin, ish kryetar i Komitetit Komunal të LK-së i cili më tha: Thuaj Smajl Gashit, që unë të hyjë në provime private! Qerimi isht njeri shumë i pushtetshëm dhe autoritativ. Fjala e tij dëgjohej e askush nuk guxonte me ia kthye.
Meqë jemi te Kijeva dua të trego edhe diqka që flitet te na, në anën tonë për Salih Bajramin- Krasniqin.
Kijeva, ishte fshati më i madh dhe me popullsi të përzier, shqiptarë e serbë. Kishte ndërtesën me të mirë të shkollës tetë klasëshe fillore dhe të paisur me kabinete e sallë të fiskullturës. Këtu, në ndërtesën e kësaj shkolle mësimi zhvillohej në të dy gjuhë, por në klasë të ndara. Në mes të fshatit kishte një krua dhe kishën ortodokse sllave. Kroi i fshatit, ma kujton Cajupin, Poradecin….
Në vitin 1985 apo 1986 Salih Bajram Krasniqi ishte shtrirë në spitalin e internës në Prishtinë. Unë dëgjova dhe shkova në Institutin Albanalogjik te profesor Anton Çetta dhe i tregova e pastaj edhe ai kishte dëshirë dhe shkuam bashkë me e pa Salihin në spital. Profesori e mbushi një kese me pemë. Rrugën e bëmë këmbe, trup e trup kah Ulpiana, ndërsa kesen e mbaja unë dhe ecja krah për krah me profesorin ngadal e duke bisedua. -Profesor, po i them unë, a keni qenë ndonjëherë në Kijeve¨? – Po, tha profesori. Atherë unë fillova e po i tregoj se Kijeva është një fshat i madh me serbë, kishë e KRUA. Njëherë, profesor, një mëngjez ish qu herët Salih Bajrami me Balin (Kali i Salihit e ka pas emrin BAL). Kur erdhi në Kijevë, një shkinë plakë kishte qenë në krua me marr ujë. Kumonat e kishës rrihnin ndersa shkina plakë po i thot Salihit: -O Salihoooo, a pi nin kumonat e kishës? -Po tha Salihi! Vallaha mara Salih n`dash me ditë qiky qi pi rreh kumonat e kshës i ka dyrt e gjenetit krah e kraf! – A n`koft ksh`tu, lopa jem qe 15 vjet e ka kumonenetuj rreh dhe pa prit përgjigje i tha kalit: .Hajt Bal!
(Në Kijevë serbët e flisnin gjuhën e pastër shqipe. Nëse nuk i njihje, mendoje se janë jo kijevas por shkodran).
Kur dëgjoi profesori deri në fund më tha: Ahhhhhhhh!
Nxënesit e gjimnazit të Malishevës u shpërndanë në shkollat fqinje për ti vazhduar mësimet, të komunat fqinje, në Rahovec, Suharekë, Gllogofc dhe Klinë. Më parë, me shuarjen e Komunës, fshatrat e Malishevës i kishin ndarë në katër komuna që i përmenda.
Politikanët tanë e mbyllën Komunën e Malishevës pastaj e mbyllën edhe gjimnazin sepse kishin frigë nga shkolla, nga dija. Ata mendoni se pushtetin mund ta mbajnë vetëm nëse popullin e kanë qorr, analfabetë, “Hesapet pa hangjinë”.
Në këte kohë dha mundin e derdhi djersën e vetë, miku im N. N. si puntor i vyeshëm.
Prandaj një përshëndetje e falenderim i veaçntë, tash pas afërsisht 44 viteve shkon te N. N. tash plak. Jeton me një pension të “pleqërisë” prej 70 Eurosh në qytetin P. duke ia uruar 7 Marsin, ditën e mësuesit sepse edhe ai dha kontributin e vetë drejtëpërdrejtë e në mënyra të tjera në arsim dhe për arsim duke menduar me të drejtë se pa arsim nuk ka as zhvillim të vendit.
Pasi e kreva gjimnazin dhe u diplomova me rezultat shumë të mire, më 1975, vitin akademik 1975/1976 u regjistrova në degën e Letësi dhe Gjuhë Shqipe, në Fak. Filozofik në Prishtine, Gjenerata e Tretë të cilën e kreva me sukses… por diploma nuk më hyri në punë, pasi që për pushtetin e athershëm isha i padëshirueshëm, i anatemuar.
N. N. edhe në Prishtinë nuk iu ndava, nuk e lash rahat. Në vendin e punës ku ai punonte, në zyrën e ti pata fatin edhe më të madh e takova shumë burra, patriotë e pena të njohura që vinin te N. N. si Zeqir Gërvalla e nipin e tij, Ahmetin, Gani Ademin etj.

Pas N. N. 5 vite më vonë, më 1975 e njoha Milazim Krasniqin. Me Milazimin u takova dhe e kemi vazhdua miqësinë edhe sot e gjithë ditën, pa u nda kurrë.
Me Milazimin u njoha në kohën me të mirë e në moshën më të “re”, moshën e njomë por të pjekur para kohe kur në fytyrën time nuk kisha asnjë “rrudhë” e vetëm një lyth në faqen e djathtë që babëgjyshi im, Baba Imer, më thonte kur unë doja ta hiqja ,“Ështe mirë me pas ni shej n`ftyrë e n`trup sepse kur janë vra trimat në lufta, që kanë ra si shehit në mbrotje të atdheut, janë gjetë e dallu ma let te ai kush ka pas naj shej në ftyrë, në krih apo në trup”.
Me Milazimin u njoha atherë kur dertet e hallet më kapluan, në kohën kur bëja luftë për mbijjetesen time e mbajtjen gjallë edhe… të traditës, bukës, besës e burrnisë që i kisha trashëgua nga familjarët e pse jo edhe patriotizmin e shqiptarizmin. Luftoja për UNIN tim duke dashur ta ruaj integritetin tim personal. Siç thuhet isha në kohën më të mirë të jetës sime, në Zenit, kur dielli nxen më së shumti, në muajt korrik e gusht, ora 12:00 e ditës,
Kur unë i fillova studimet në vitin e parë akademik 1975/ 1976 në letërsi, si student i rregullt për veq të tjerëve pata fatin të takoj djemt e ri e miqt e mi të vjetër që kishin ardhur me studjua, disa nga studentët që i mbaj në mend janë: si Nuhi Syla, Haki Berisha, Muhamet Mahmuti, Brahim Buqolli, Shkurte Kuqi, Ibrahim Musa, Ganimete e Zize Haklaj, Mustafë Aliu, Fuat Krasniqi, Ridvan Mehmeti, Rexhep Sadiku, Ilaz Gashinga Mleqani, Gafurr Bytyqi, Sadik Makolli, Nezir Mrasori, Qemalin nga Lipjani, Qahilin nga Vitia …. Ismet Tahirajn, Imer Berishën, Mujë Hadërgjonaj etj.
Me Ismetin, kam qenë i lidhur më së shumti. Baba i Ismetit, Lush Alia, nga Belegumë ka dasht dhe ma ka lënë amanet Ismetin, që unë të kujdesem për te. Nëna e Ismetit, Nëna Ajmane, bijë e Rexhep Dautit nga Restavica, motrat Tima, Hajria e Emina, si Zanat e Malit e vëllezërit Saimi, Samiu e Bajrami, si Dragoj. Ishin familje që nuk mund ti harroj. Këta djem e këto burrënesha më vonë do ta bëjnë atë që pak kush ka pasur fatin ta bëjë. Kanë pritur e përcjell ushtarët e parë shqiptarë me Sali Çekajn e Adem Jasharin…. që kanë fjetur në Kullën e LUSH ALISË e kanë hangër bukën të gatuar na Nëna Ajmane e vajzat e saj: Tima, Hajria e Eminja. Ajo kullë, tash rrafsh për tokë mu në mes të BELEGUT, edhe pse nga dera e tyre dualën luftëtarët e parë të LIRISË, me Adem Jasharin.
Një mbrëmje të vjeshtës në mes të muajit tetor, kur unë shetisja në korzë bashkë me Ismet Bytyqin (ka vdekur), Ismet Lush Alinë-Tahiraj, Bajram Karadakin etj. një zë “i njohur” më thirri, Sinan! Ktheva kryet dhe pash Milazim Krasniqin me Rifat Latifin tash mjek, profesor i njohur univerziteti në SHBA. – A bënë të flas me ty, më tha Milazimi! -Si urdhëron i thash unë!. Ai erdhi bashkë me Rifat Latifin në shoqërinë tonë, hyri në rresht me neve, në korzë. Korza, shetitorja e Prishtinë kishte dy korsi që në mbrëmje shetisnim me një diciplinë ushtarake. Ishte kënaqësi. Niseshim nga nga Shtëpia e Vjetër e Mallrave, “Gërmia”, që ishte përballë Domit të Armatës (Jugosllave), afër Hotelit Grand që atherë nuk ka qenë e deri te Hoteli Bozhur. Në krahun e djathtë ecnim shqiptarët kurse në krahun e majt, serbët.
Milazimi më tregoi se kush është dhe cka dëshiron nga unë… Mora vesh se ai punon si teknik medicinal në spitalin e përgjithshëm në Prishtinë, bashkë me Rifatin. Më tha se nuk mundet me ardhur rregullisht në ligjerata dhe ushtrime dhe mu lut gjithashtu, mua, që ta ndihmoja me aq sa mundem: Me e thirr, me e njoftua, informua dhe ndihmua me shënime, libra e literaturë tjetër të domosdoshme… për temat e seminarit, kur merren nënshkrimet, kohën e provimeve etj. etj.
Pastaj, pas shetisë nëpër korzën e Prishtinës unë e luta që të vije te unë, në banesat e studentëve ku fjeja. Ai erdhi te unë me dëshirë, bashkë me Rifatin, në banesën time, në Pavilonin A, dhoma numër 6, ku unë banoja me Yrjet Berishën dhe Isuf Lataj nga Carrabregu i Deqanit.
Paviljoni ishte shumë afër Fakultetit Juridik e Ekonomik dhe shkollës së latrë pedagogjike (SHLP-së). Pavilonet ishin ndërtesa të vjetra njëkatëshe, ish kazermat e ushtrisë turke, me mure të larta më tepër se 3 metra….. Gjatë dimrit, për me u nxe, QS (Qendra e Studentëve) na jepnin dy copa të vogla të drurit, sa me e nis zjemin dhe dy copa pak më të mëdha me thëngjill. Dhomat nuk nxeheshin kurrë. Dhe nuk mund të rrinim e as të mësonim nga të ftoftit ditëve të dimrit. Duhej shkuar në bibliotekën krahinore, në ato të fakultetit filozofik ose në bibliotekën e qytetit, ”Milladin Popoviq” që ishte te sheshi “Vëllazërim Bashim”, vendi ku më parë kishte qenë Komiteti Krahinur i LK-së e Milladini ishte sekretar. Në zyrën e asajandërtese ishte vrarë Milladin Popoviqi nga patrioti dhe mësuesi Taha, mu në mes të muajit Mars 1945.
Ajo ndërtesë dykatëshe për nder të M. Popoviq ishte deri vonë Biblioteka e qytetit të Prishtinës. Nuk e di a është ende ajo ndërtesë a jo. – Vijon – SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...