Published On: 26 Janar, 2016

Kanë numër të mësimëdhënësve po aq sa kanë nxënës, më tej akoma marrin nga dy rroga

  • Kanë numër të punëtorëve po aq sa kanë nxënës. Kjo ndodh në shkollën fillore “Milan Rakic”, në Babimost të Obiliqit. Në këtë shkollë serbe, ku mësojnë të gjithë fëmijët e këtij komuniteti të kësaj ane, janë veç 10 nxënës më shumë se staf, që i bie se janë rreth 100 nxënës dhe 90 punonjës.

Janë 90 punëtorë serb, që marrin rrogë edhe nga Serbia edhe nga Kosova. Secili nga mësimëdhënësit e stafit të shkollës fillore “Milan Rakic”, merr afro 700 euro në muaj nga këto dy shtete. Rrogën e Kosovës ata e marrin në grupe.

Për listën e punëtoreve që duhet të marrin rrogë nga Kosova, është duke u përkujdesur nënkryetari për komunitete i Komunës së Obiliqit, Slavisa Jakovljevic.
Në anën tjetër, drejtori i kësaj shkollë, Dejan Stojakoviqit, thotë se ai nuk është në dijeni për asgjë.
E vetmja që gjë që ai thotë është se janë 35 persona të punësuar dhe nuk e di se nga ku marrin rroga.

“Nuk jam në dijeni se mësuesit marrin paga nga Serbia. Këtu janë të punësuar 35 punëtorë për gjithsej 116 nxënës. Unë nuk mund të jap informata rreth këtyre çështjeve, informatat mund t’i merrni në Komunën e Obiliqit”, ka thënë Stojakoviqit për Express.

Mirëpo, përderisa drejtori i shkollës “Milan Rakic” thotë se nuk di asgjë, drejtori i Arsimit, Agim Spahiu e ka konfirmuar se 90 punëtorë marrin paga nga Qeveria e Kosovës dhe nga ajo e Serbisë.

“Këta punëtorë në regjistrin e pagave dhe që mund të përfshihen gjatë një viti shkollor në mënyrë të barabartë për përfitime materiale të tyre është dashur të ndahen në tri grupe, nga 30 punëtorë, gjatë vitit shkollor”, ka thënë Spahiu për Express.

“Grupi i parë prej 30 punëtorësh, merr pagën nga shtatori deri në dhjetor, grupi i dyte nga janari deri në prill dhe grupi i tretë nga maji në qershor”, ka sqaruar Spahiu.

Ankohen disa punëtorë 

Për këto lista të përpiluara, disa punëtorë të kësaj shkollë janë ankuar.

Ata po e akuzojnë nënkryetarin për komunitete, Slavisa Jakovljevic, që ka futur persona që s’kanë punuar kurrë në arsim.

Milica Savic, e cila është arsimtare e edukatës fizike në këtë shkollë, ka thënë për Express, se është larguar nga lista e grupit të dytë. Për këtë ajo po e akuzon nënkryetarin Jakovljevic.

Sipas saj, në këtë listë ka futur persona të cilët nuk janë marrë asnjëherë më arsim, të cilët nuk kanë punuar asnjëherë në këtë shkollë, e të cilët marrin pagë nga Kosova si mësimdhënës.

“Unë asnjëherë nuk i kam parë ata persona duke dhënë mësim. Gjithashtu them se nënkryetari po fut njerëzit e tij të njohshëm në atë listë, e po largon mësimdhënësit e vërtetë. Rroga që e marr nga Serbia është afro 550 euro”.

“Unë nuk jam rasti i vetëm që më kanë larguar nga ajo listë, por ka edhe kolegë të mi të tjerë”, ka thënë ajo”, ka thënë ajo për Express.

Nuk është vetëm Milica Savic që po ankohet.

Ivana Bozovic, një tjetër mësimdhënëse, është larguar nga lista. Familjarë të saj ka thënë për Express se Jakovljevici ka futur në listën e punonjësve të arsimit anëtarët e partisë së vet, të cilët kurrë s’kanë punuar në arsim, ndërsa që shkolla ka edhe punëtorë të tillë, që ende nuk kanë marrë asnjë euro nga Kosova.

“Kur kam pyetur Jakovljevicin përse bashkëshortja ime është larguar nga lista, ai më ka thënë se është në dijeni se unë kam punuar për institucionet e Kosovës dhe se për këtë fakt Serbia më urren, duke shtuar se listën se kush do të paguhet nga qeveria e Kosovës e bën Beogradi dhe jo ai vet”, ka thënë ai bashkëshorti i Ivanës.

Për këtë, Gazeta Express ka kontaktuar me Ministrinë e Arsimit.

Në një përgjigje për Express, ata kanë thënë se çështja e punësimit apo pagesës së mësimdhënësve është përgjegjësi ligjore e komunave dhe Ministrisë së Administratës Publike.

Ndërsa nënkryetari, Slavisa Jakovljevic, nuk ka qenë në zyre kur Express ka tentuar të marrë përgjigje. I njëjti nuk ka dashur të përgjigjet përmes telefonit./GazetaExpress/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...