Published On: 20 Shkurt, 2016

Kandiq: Eprorët e dënuar të UÇK-së nuk kanë bërë krime lufte

Gjykata e Lartë e Nishit të mërkurën shpalli fajtorë në mungesë tetë ish- eprorë të UÇK-së, të brigadës 138 “Agim Ramadani”, me akuzën për ‘akte terrorizmi’. Sipas këtij vendimi, secili prej tyre u dënua me 15 vjet burg për përfshirje në dy sulme të ndodhura në shtator të vitit 1998, ndaj trupave të Ushtrisë Jugosllave në Koshare të Kosovës.

Ky vendim nuk po i pëlqen fare drejtoreshës së Fondit për të Drejtën Humanitare në Beograd, Natasha Kandiq. Ajo për KosovaPress nga Beogradi tha se ky është një shembull i keq i Drejtësisë në Serbi, që tregon se si ky shtet nuk kupton Ligjin Ndërkombëtar Humanitar, e as juridiksionin e Tribunalit të Hagës.

Kandiq tha se Serbia madje nuk e njeh faktin se “Tribunali Ndërkombëtar për Ish-Jugosllavinë vendosi se konflikti i armatosur filloi në Kosovë në shkurt të vitit 1998 dhe përfundoi me marrëveshjen e Kumanovës në korrik të vitit 1999”.

Kjo sipas saj nënkupton se vrasjet në mes formacioneve ushtarake që morën pjesë në konflikt janë të përjashtuara nga ligji ndërkombëtar. E edhe vrasjet që morën dënimin nga Gjykata e Nishit, sipas Kandiq nuk janë krime lufte dhe nuk mund të dënohen si të tilla.

“Normalisht që është krim i luftës kur formacionet ushtarake arrestojnë pjesëtarë të anës së kundërt dhe pas kësaj i vrasin të burgosurit, ky është krim i luftës. Nëse ushtarët e njërit formacion i vrasin ushtarët e formacionit të kundërt, ky nuk është krim i luftës dhe është një akt legal në luftë…Është e çuditshme si një gjykatë vendosi të organizojë një gjykim dhe të merret me ngjarje që nuk janë kriminale”, shprehet e çuditur Kandiq për KosovaPress.

Për aktivisten e cila tash e sa kohë merret me çështjet e krimeve, ky vendim nuk është pos tjetër veç se vendim politik.

“Nuk mund të mendoj ndryshe përpos së është një çështje politike, sepse nuk është e bazuar në arsye legale. Por çfarë është e rëndësishme të thuhet, anëtarët e shoqatës së viktimave serbe, familjarët e ushtarëve dhe policëve që ishin të vrarë në luftime në Kosovë, të gjithë mendojnë se ky ishte një akt kriminal dhe se pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës duhet të dënohen për këtë. Ata nuk e kuptojnë se nuk është një akt kriminal, ishin vrasje gjatë luftimeve, pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës vranë pjesëtarë të ushtrisë Serbe dhe gjithashtu pjesëtarët e ushtrisë Serbe vranë pjesëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Ky nuk është krim i luftës, krim i luftës është vrasja e civilëve apo vrasja e të burgosurve”, tha Natasha Kandiq. /KosovaPress

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...