Published On: 16 Qershor, 2016

KAMPIONATI EUROPIAN DHE IMAZHI YNË

Qazim Bajgoraliu

Meqë ra ky kampionat dhe Shqipëria pjesëmarrëse, me sjelljet e lojtarëve dhe tifozëve tanë, që japin një fotografi e cila mbetet emblemë për Shqiptarët, është një rast i mirë për të përmirësuar imazhin tonë.
Me këtë rastë, po përmendi një thënje të presidentit historik Ibrahim Rugova, që pata rastin ta dëgjoj në vitin 1989, në sallën e studentëve në Prishtinë, atëhere “25 Maji”, gjatë grevës së minatorëve të Trepçes me të cilët ishin solidarizuar edhe studentët si dhe gjithë populli i Kosovës.
Ishin orë të vona të pasmesnatës dhe në sallën e sporteve mbeteshin më pak studentë. Në një pjesë të sallës po shoh një rrethë të studentëve, disa ulur, disa gjysëm ulur, disa në këmbë e disa edhe në maje të gishtrinjëve të këmbës, që po qëndronin pran dikujt që po bisedonte. E pyes dike se kush po flet? Më tha se është Ibrahim Rugova.
Tanimë emri i tijë ishte bërë i njohur për publikun e gjerë. Ibrahim Rugova, çdo mbrëmje dërgonte nga një deklaratë në emër të Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës, në përkrahje të grevës së minatorëve. Më zgjoi kurreshtjen për ta dëgjuar dhe unë u nala të qëndroj pranë rrethit të studentëve të shumtë.
Ndër të tjera, që më së shumti më mbeti në kujtesë, nga ato që po i thonte Rugova, ishin fjalët (afërsisht kështu): ” Ne Shqiptarët jemi një popull i vogël dhe i ndarë. Ne kemi një shtet amë Shqiprinë, por nuk mundë të llogarisim në ndihmën e plotë që na duhet, sepse kështu qysh jemi të ndarë në mënyrë të hekurt, nuk kemi kurrëfar kontakti dhe mundësie për të koordinu nevojat dhe veprimet tona. Nuk e dijm as cilat mundësi i kan për të na ndihmuar. Ata edhe për vete i kan punët ligshtë. Poashtu të vetë izoluar, që nuk mundë të presim shumë nga diplomacia e tyre. Ne si popull nuk mundë të llogarisim se kemi një popull vëlla Turk, Amerikan, e të tjerë, e që do të na ndihmonin për tu çliruar, por ne duhet me këto forma, sikur po bëjnë minatorët, ju studentët, intelektualët, nxënësit, punëtorët dhe i gjithë populli i Kosovës, për të fituar simpatinë tek shtetet e botës demokratike dhe të paktën të kemi përkrahjen morale për kërkesat dhe të drejtat tona. Pra kjo është e vetmja alternativë dhe shpresë për momentin”.
Presidenti Rugova, me këtë lagëpamësi dhe vizion, me përkrahje të gjerë popullore, arriti të përfitojë botën demokratike dhe humane, e ngriti imazhin e shqiptarëve dhe Ibrahim Rugova u bë emblema e shqiptarëve, nëpërmjet të cilit çmohej populli ynë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...