Published On: 17 Tetor, 2016

Ka perënduar koha e shoqeve kopile dhe shokëve spiunë (komunistë)

 


  • Jam Zonjë, nuk jam shoqe

  • Edison Ypi

E dashur Eliana, para ca ditësh, duke ndjekur një mëngjes emisionin tënd në Shijak TV, më bëri përshtypje kur refuzove ta vazhdoje bisedën me një telefonues i cili tu drejtua me “Shoqe”. U duk sikur atij telefonuesi i thirre në fytyrë; Jam Zonjë, nuk jam shoqe!

Kur shqiptarë dhe shqiptare të sotme i drejtohen njëri-tjetrit me “Shoqe” dhe “Shok”, nuk është lapsus, është bombë me pasoja katastrofike shoqërore dhe më gjerë. Rasti Yt, që e tmerruar nga cilësimi “shoqe” refuzove të vazhdosh bisedën me dikend që tu drejtua në mënyrë shtazarake, tashmë pas një çerek shekulli nga koha e perënduar e shoqeve (tona ilegale, domethënë kopile) dhe shokëve (tanë komunistë, domethënë spiuna), është madhështor.

Më lejo, të lutem, të tregoj diçka. Në një nga librat e Ismail Kadaresë, ka një episod nga koha kur “lufta” sapo kishte mbaruar. Në një nga ato ditë kur qytetet u mbushën befas me “shokë” e “shoqe” të zbritur nga malet të cilët përveçse kishin vrarë pas shpine njëri-tjetrin s’kishin bërë asnjë luftë, mbi një rrugë të qytetit të Gjirokastrës po ecte në punë të vet’ një Zonjë. Duke ecur, Zonja në fjalë, befas dëgjon nga pas një zë që ju drejtua me “Shoqe”. Me të dëgjuar që dikush e cilësoi në këtë mënyrë poshtëruese, pa kthyer kokën për të parë se kush e përdhosi, Zonja ra e vdekur mbi kalldrëm njësoj sikur ta kishin goditur nga pas me plumb në kokë.

Në rastin e refuzimit Tënd për tu cilësuar “shoqe” nga një telefonues, unë jo se prita, larg qoftë, që edhe Ti të vdisje si Zonja gjirokastrite. Refuzimi Yt ishte madhështor, mes tjerash, pikërisht edhe sepse nuk vdiqe por qëndrove.

Episodi nga libri i Kadaresë me Zonjën që refuzoi dhe vdiq për të vetmen arsye sepse i thirrën nga pas “shoqe”, sado tronditës, në fund të fundit është pjellë e imagjinatës së shkrimtarit. Ndërsa rasti i refuzimit tënd është autentik, është i faktuar, është real.

Ti Eliana, për vet moshën që ke, kohën kriminale të shoqeve dhe shokëve, nuk e ke jetuar fare, ose ke qenë fëmijë.

Ekziston sot një numër fatkeqësisht jo i vogël “zonjash” të cilat, edhepse kohën monstruoze të “shoqeve” e kanë jetuar, prapseprap’ nuk u bën asnjë përshtypje të cilësohen “shoqe”. Ky është ndryshimi kolosal mes Teje, lartësisë tënde, dhe ultësisë së “zonjave” të sotme.

Vendosmëria Jote e vetvetishme kundër kryqëzatës së shpallur për restaurimin e kohës së shoqeve dhe shokëve, është shembullore.

Gjesti Yt që zgjati vetëm pak çaste, vlen më tepër se vite të tëra me biseda dhe intervista me llomotitje, më tepër se qindra libra ku Zotërinjtë quhen shokë dhe Zonjat shoqe, biseda dhe libra këto që sot qarkullojnë me bollëk duke provuar të vërtetën e frikshme të lëshimeve që shoqëria jonë e sotme po i bën të shkuarës kriminale.

I njoh mirë unë kta edepsiza që sot Zonjat i quajnë shoqe, nesër nisin mbledhjet e kolektivit, pasnesër punën vullnetare.

E sheh pra Elianë e dashur se nuk të quajta kot madhështore.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...