Published On: 2 Prill, 2016

Juristi gjerman: Gjykatësi francez mik i Sheshelit

Wolfgang Schomburg ka qenë gjykatës në Tribunalin e Hagës për ish-Jugosllavi. Në një intervistë për gazetën «Süddeutsche Zeitung» ai kritikon ashpër lirimin e Vojislav Sheshelit – dhe demaskon gjykatësin francez Jean-Claude Antonetti.

Lirimi skandaloz i luftënxitësit serb Vojislav Sheshel nga Tribunali i Hagës vazhdon të diskutohet në mediumet gjermane. Gazetat e mëdha gjermane në edicionet e tyre të së premtes lajmin për shpalljen e Sheshelit të pafajshëm e botuan në ballina. Gazeta «Süddeutsche Zeitung» nënvizon se para një jave Tribunali, duke shpallur aktgjykimin kundër Radovan Karaxhiqit, tha se Vojislav Shesheli ka qenë pjesëmarrës kyç në ndërmarrjen e përbashkët kriminale – krahas Ratko Mladiqit, Momçillo Krajishnikut, Biljana Plavshiqit, Nikola Koleviqit, Jovica Stanishiqit, Zhelko Razhnatoviq – Arkanit. Të enjten gjykatësi francez Jean-Claude Antonetti tha se Shesheli nuk ka qenë pjesë e ndërmarrjes së përbashkët kriminale. Madje Antonetti, i cili ka qenë këshilltar juridik i presidentit francez Jacques Chirac, shtoi se projekti i Serbisë së Madhe ka qenë politik, jo kriminal.

Wolfgang Schomburg ka qene nga viti 2001 deri më 2008 i pari gjykatës gjerman në Tribunalin e Hagës. Ai e njeh rastin e Sheshelit, sepse i ka drejtuar seancat e para kundër ultranacionalistit serb. Schomburg e ka komentuar për «Süddeutsche Zeitung» epilogun e procesit. Ai tha se nuk ishte i befasuar me lajmin për lirimin e Sheshelit: «Unë dyshoj se ky është fare aktgjykim i rregullt. Shikuar saktë këtë vendim e kanë marrë dy në vend të tre gjykatësve, siç parashihet. Gjykatësi i tretë, danezi Frederik Harhoff, ishte larguar pas seancave kryesore për shkak të gjoja anësisë së tij, gjë që mua më duket e padrejtë. Ai u zëvendësua nga senegalezi Mandiaye Niang, ndonëse ai nuk ishte drejtpërdrejtë i pranishëm në prezantimin e dëshmive. Ai i njihte vetëm materialet e procesit dhe më shumë ishte lexues se sa gjykatës. Niang pastaj bashkë me gjykatësin kryesues, francezin Jean-Claude Antonetti, e mbivotoi gjykatësen italiane dhe vendosi për lirim».

Schomburg tha se mënyra se si gjyqtari Antonetti udhëhoqi procesin kundër Sheshelin fliste për shumëçka. «Në pjesën më të madhe të kohës ne dhe pjesëmarrës të tjerë në proces me tronditje i kemi përjetuar dialogët më shumë miqësor mes Antonettit dhe të akuzuarit. Për këtë arsye pritej lirimi». Schomburg tha se është shkelur statuti i gjykatës dhe Shesheli nuk është detyruar të paraqitet në shpalljen e aktgjykimit. Duke pasur parasysh këtë mund të arrije në përfundimin se kryesuesi ia ka dalë ta tërheq në anën e tij kolegun nga Senegali dhe tash vetëm pritej lirimi, nënvizoi juristi gjerman. Ai e përshkroi gjykatësin Antonetti si «individualist të çuditshëm», i cili aktgjykimin e prezantoi me një përzierje prej konstatimeve kuturu dhe renditjes së gabimeve juridike. «Si gjykatës ne të gjithë bëjmë gabime. Jemi njerëz. Por a është vetëm gabim nëse veprat të cilat Tribunali para dy dekadave i ka klasifikuar si krime lufte, tani të ridefinohen si veprime legjitime politike? Edhe klasifikimet juridike dallojnë në mënyrë drastike nga aktgjykimet e palëkundshme të Tribunalit», tha Schomburg.

Për ish-gjykatësin gjerman nuk ka dilemë se Shesheli është fajtor për krime të luftës, sepse, sipas tij, edhe në procese të tjera është konstatuar se ai ka komanduar milicët e tij. Schomburg deklaroi se në procesin kundër Sheshelit nuk është lënë asnjë gabim pa u bë. Gjykimin është dashur ta drejtojë një jurist me përvojë në çështje penale. Rreziku i shtyrjes së procesit nuk u kompensua me angazhimin e gjykatësve ndihmës. Tribunali pranoi të shantazhohet nga një grevë urie e të akuzuarit, i cili thoshte se do të mbrohej vetë. Në të vërtetë, sipas Schomburg, ai prapa kulisave punonte me një armatë mbrojtësish të niveli të lartë. «Serbia dhe/apo taksapaguesit ndërkombëtarë e kanë paguar këtë lojë me gjykatë».

Aktgjykimi, shtoi Schomburg, është një disfatë e rëndë – sidomos sa i përket gjetjes së të vërtetës që për synim ka paqen. «Çfarë ishte vulosur me vite të tëra dhe shumë viktimave u jepte mbështetje dhe optimizëm të kujdesshëm, ky aktgjykimin e vë në dyshim». Schomburg pret që instanca e dytë e Tribunalit të Hagës të kufizojë dëmin që e kanë shkaktuar gjykatësi francez dhe kolegu i tij senegalez. Schomburg tha se nga ky proces duhet të nxirret ky mësim: gjykatësit duhet të jenë të përgatitur mirë dhe të kenë përvojë. Duhet po ashtu të dëshmohet kualifikimi i tyre./dialogplus/

Schomburg

Wolfgang Schomburg, ish-gjykatës në Tribunalin e Hagës për ish-Jugosllavi.

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. nexhi thotë:

    Eshte turp pertej turpeve se cfare ndodhi ne kete gjykate ne te cilen kishim shume besim. Drejtesia e gjykayes se Hages u varos po at moment me lirimin dhe shpalljen si te pafajshem V.Sheshelin kryekriminelin lufte e vrasjeshtise. Turp , turp!!!!

    Përgjigjiuni
    Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...