Published On: 26 Prill, 2017

Jo të përbashkëtat e Kosovës dhe Kinës

  • Ose superliberalizmi ynë që lejon çdo kulturë që kalon këtupari, të na tregojë e le të “mirat” e emrave të islamit, Turqisë, Italisë etj?!

Bit Gecaj

E po, ky eshte shteti, qe duhet dhe ka te drejte te vendose rregulla e ligje, qe mbrojne interesat shteterore. Dhe kush eshte Kina thuaj ti, nje shtet i madhe, nje shtet i fuqishem, i konsoliduar ne aspektin nacional. Nje shtet qe nuk i rrezikohet qenia fizike, nacionale e kulturore etj. Dhe, Kina vendos te aprovoj nje ligj si ky, qe shumkush e per shumçka do ta kritikojë e atakojë, qofte per lendim te drejtave te njeriut, te drejten per tu ndjere ate çfarë je; dhe sigurishte qe ka sa te duash baze per kete. Por, ajo eshte konsekuente ne mbrojtjen dhe definimin e sakte te interesave te saj nacionale e shteterore. Dhe pse te mos kete te drejte?!. Pastaj, ne kete rast, pse t’mos kene diçka te perbashket Kosova dhe Kina?! Dhe tjetra, pse te mos mendoi Kosova, ne kete prizëm, diçka, mbase te perafert. Dhe Shqiperia, kur te dyja vendet tona shqiptare, kane aq shume element te papranueshem e qe e zhbejne etnine tone, ate qe quhet identitet yni nacional? Psh Shqiperia ka patur nje trend pozitiv ne kete drejtim, ne vitet ’60-a apo’70-a. Me sa di atyre viteve nuk ke mundur tu veje femijeve emra te huaj. Duhet te zgjidhje, emrin ne nje liste te gjate te vendosur te dera e zyrave te Gjendjes Civile, te asaj kohe. Te themi kjo, nje e vogel e mire e atij regjimi. Nuk i dihet, mbase si “rezultat” i miqesise e vllezerise shqiptaro-kineze?.. Imagjinoni, Kina me 1,8 milarde banore e sheh si rrezik, lejimin e emrtimit te qytetareve te saj me emra te huaj. Po ne, kush jemi ne, a nuk duhet te mendojme pak me sheme kete? Ose pse duhet te jemi superliberale, dhe lejojme çdo kulture qe kalon ktupari te na tregoje te mirat e emrave te islamit, Turqise, Italise, e te telenovela qe na fusin nder sy e hunde televizionet tona te kqia e pa kokerr etike prifesionale?! Psh emrat e njerezve, te qyteteve e vendbanimeve tona, toponimet ne pergjithesi, ku shumçka nuk perputhet me historine tone te larget, e te afert, e as me strukturen etnike te popullesise. Per shembull tek ne, me kuptimplote jane emrat e kafsheve sesa te njerezve. Shumica e emrave qe bartim, nuk kane asnje pergjasim me identitetin tone nacional. Per turp edhe sot e kesaj dite, kemi me shume emra, te imponuar nga besimet e huaja fetare, sesa nga prejardha jone etnike. Ky fakt eshte turp i madh, dhe reflektim i vetedijes se lodhur  nacionale; aq me shume kur dihet se besimet qe i kemi, kane ardhur si rezultat i imponimeve, dhunes e pushtimeve. Posaqerishte ai i besimit islam, qe  aktualisht ben nje agresion te papare per tu zgjeruar e ripertrire nder ne. Edhe tash, ne kete kohe, e per interesa te caktuara strategjike, dhe sigurisht kunder interesave tona shqiptare, nacionale.

A 5
Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...