Published On: 29 Janar, 2016

Jo shkatërrimit të gjuhës në emër të ideologjisë

 

 

Agim Vuniqi

 

Problemi gjuhësor te shqiptarët e Kosovës nuk është aq i thjeshtë, shumica e shqiptarëve të Kosovës dhe më gjerë, duke përfshirë udhëheqësit e shtetit belbëzojnë shqip, por edhe në gjuhet tjera, sepse nuk e kanë gjuhën bazike të fortë, nuk e dinë gjuhen shqipe, dhe duke arsyetuar atë mosdije e vëjnë në spikamë ideologjinë. Shkenca është mësuar dhe studiuar në të gjitha sistemet, dhe asnjëherë nuk kam dëgjuar shkencëtarë të taborit socialist, apo atij kapitalist, që kanë bërë krahasime të tilla, përveç te shqiptarët, ngase ideologjia ka të bëjë me mënyrën e jetesës, sistemin e centralizuar ekonomik, apo atë të ofertës dhe kërkesës, konceptin mbi pronën, pra gjuha është mjet i komunikimit që dallon shkollarin nga “pazarxhinjtë” prandaj lind problemi… Gjuha nuk është matematike, por është e rëndësishme sa matematika. P.sh. ne sistemin amerikan të shkollimit kujdes parësor i kushtojnë gjuhës, pastaj matematikës, prandaj shkenca shqiptare ka çaluar, kjo mungesë vërehet sidomos te juristët dhe ekonomistët, më pak e dëmshme është në shkencat fikse, por gjuha akademike është esenciale, dhe pa të nuk ka zhvillim. Ata që e kanë të fortë një gjuhë bazike nuk kanë vështirësi të mësojnë gjuhët tjera, krahasoje bilingualizmin, e poliglotizmin te shqiptarët e Kosovës dhe ata të Shqipërisë, ne kemi probleme gjatë interpretimit, sepse sllavishtja ka dominuar në logjikën e shqiptarëve të Kosovës dhe të tjerëve, që nga takimi me automekanikun e deri te ndërtimtari. Unë jam për përmirësime, por jo për shkatërrim të gjuhës në emër të ideologjisë, sepse qasja e tillë sot është staliniste…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...