Published On: 8 Prill, 2016

Jeta nën trysni dhe kërcënim në ushtrinë jugosllave

 •  A ishin demonstratat e ’81-shit ë organizuara dhe kush ishin organizatorët? (12)
 •                       (Fletë të shkëputura nga Ditari im)    

Sinan Kastrati

 Jeta në APJ-në, si ushtar në Doboj 

Sipas adetit, kur doja të nisesha për ushtar e gjithë familja e jonë e Imer e Shaban Seferit kishin ardhur me u përshëndet. Baba Ukë kishte shkuar më herët me lopë në mal me i kullot. Ishte mërzitur shumë dhe nuk kishte dashur të më sheh kur unë të nisem, edhe për arsye se isha martuar e kisha ndejt me nuse vetëm një javë. Mërzitesha edhe unë por nuk jepesha. Pasi më thanë të gjithë udha e mbarë, Nexha (Kështu e quanin Nexhminë, shkurt: Nexhë), shkoi në bunar dhe e mbushi një kovë me ujë e me një shishe më dha mua me pi ujë. Gjithnjë, sipas zakonit, besimit e bestytnive që kishin gratë e plakat, nëse pinë ujë kur të nisesh ushtar, nizam etj. ujë të ngreh me ardh përsëri në shtëpi …..U përshëndeta edhe me gjyshin, Imer Seferin dhe gjyshen, nanën Didë (Gjezide, bijë e Hysen Sylës nga Damaneku). Të dytë ishin të gjallë, të fortë dhe shumë vital, afërsisht nga 90 vjet kishin. Dhe të dytë i gjeta kur erdha nga ushtria, sh`nosh si ftoni e molla. Shaban Seferi, vëllai i vogël i babës Imer vdiq më 1982, sa isha k`thyer unë nga ushtria ndërsa gjyshi vdiq në qershor të vitit 1983. Gjyshja më ka vdekur më 1986, afro 100 vjeç.

Në Rahovec shkuam me Ademin. Në Vojni Osek duhej me u lajmërua te Nazmi Paqrizi i Pallankës për me i marr biletat dhe ushqimin për rrugë. Aty u takova edhe me Fatmir Azemin i cili kishte me shkua ushtar në Nish dhe Hisenin, djalin e Kasum Shalës nga Damaneku që kishte me ardhur me mua në Doboj.

Fatmiri e dinte se unë mërzitesha që shkoja ushtar. Fatmiri nuk më la vetëm por erdhi me mua deri në Beograd e pastaj u kthye për në Nish.  Ai mund të shkonte prej Prishtine deri në Nish, me tren, për dy orë, ndërsa për Beograd duhej udhëtuar gjithë natën. FATMIRI është vrarë më 1999, në Turjakë nga snajperistët serbë. Ka qenë djalë e përtej djalit! Dheu i qoftë i lehtë!

Në Doboj mbërrina në mbrëmjen e 7 korrikut 1981. Doboji ishte qytet i vogël por shumë i ndërtuar. Në mjedis të qytetit kalonte lumi “Bosnja” ndërsa kazermat e ushtrisë ishin në Jug-Perëndim të qytetit.

Ishin katër ndërtesa nga trikatëshe dhe secila kishte ushtarë të gjinive të ndryshme, si Artilieri, Këmbësori, Inxhinieri etj. Në Kazermat e Dobojit kishte afro 800 ushtarë ndërsa komandant garnizoni ishte një boshnjak me emrin Sulovic. Me gradë Sulovic ishte major.

Qeta e këmbësorisë, e imja, kishte 4 voda. Çdo vod kishte nga 3 odelenje. Në odelenjën time ishin dy ushtarë shqiptarë. Një ishte nga Rahoveci tjetri nga Peja dhe një magjup nga Prizreni, Meliti ndërsa në krejt qetën kishte 5 shqiptarë. Komandant i Qetës ishte Shuka Dragan, poruqnik, komandant i Vodit, ishte një Ushtar i vjetër (Stari vodnik) nga Maqedonia me emrin Zhdanov dhe ai i odelenjes, një shka nga Beogradi, Mariq.

(Edhe për jetën si ushtar në Doboj, do të flas njëherë tjetër.)

Kush ma vodhi shulin e pushkës në Doboj?

Më 1 Nëntor 1981, erdhën një grup ushtarësh të këmbësorisë nga Tuzlla në Doboj, për ushtrime ushtarake. Ata i vendosën në dhomën ku flija unë. Në mëngjes, pozharni (roja) më lajmëroi se dikush ma kishte vjedhur shulin e pushkës, një polla automatska pushka (pushkë gjysmë automatike që zinte 10 fishekë dhe thikën). Ishin pushkë shumë më të sigurta se sa pushkët automatike, edhe pse më moderne ishin p. automatike. Një karikator i pushkëve automatike zinte 30 fishekë. Isha i sigurt se ky ishte një montim por s`kisha çka të bëja. Kjo ka ndohur më 1 Nentori të vitit 1981. Më 1 Nëntor, PPSH-ja në Shqipëri mbante kongresin e saj të tetë, ndërsa Behxheti, vëllai i Ahmet Krasniqit nga Zhilivoda at ditë martohej … Ahmet Krasniqi, kanë thënë miqt: “tërë kohën e përcillte kongresin….në televizor”.

Mua më thirri komandanti i qetës, poruqniku Shuka Dragan dhe më tha: Kastrati duhet të bëhesh gati, të vishesh me tesha të reja sepse ka ardhur një epror i lartë i sigurimit nga Tuzlla me të pyet për … pushkën (?). Ai quhej Muharem Efendiq, kapiteni i bezbednostit, i klasit të parë, me katër yje. Shkova në komandën që nuk ishte larg kazermës ku fleja. Pasi mi muar shenjat e gishtërinjve të duarve dhe të këmbëve, kapiteni i bezbednostit filloi të më pyes se si më ka ”humb” shuli i pushkës (?), në kënd dyshoja se ma ka vjedhur shulin etj….  Më pyeti edhe për ngjarjet e Kosovës (për  çka edhe kishte ardhur dhe kishin sajua “ngjarjen”, gjoja mu ka vjedh shuli i pushkës), që tashme zinin vend qendror në lajme, në televizion, gazeta dhe në të gjitha orët politike që na i mbanin ushtarakët në çdo mëngjes, në jutarno informisanje dhe në orët politike. Më shumë më pyeti për aktivitetin tim si pjesëmarrës në demonstratat e 11 dhe 26 Marsit, për ”organizatoret”, për familjen e gruas time në Zhilivodë dhe Ahmet Krasniqin që athere, nëse nuk gaboj ishte major në APJ dhe profesor i Akademisë Ushtarake, dega e këmbësorisë në Beograd. Në pamjen e jashtme lente përshtypjen se nuk është i interesuar me fol, përveç “shulit të pushkës” sime por e vërteta është se ai dinte më shumë seç mendoja unë, “shihte mas shpine”. Ai nuk ngutej në të folur sa që “ta shtinte terpinë” derisa folte ku e ka qëllimin, “e zinte leprin me kerr”, thonin pleqtë për njerëzit e mençur. Dhe ashtu doli. Mua më Muharem Efendiq, më doli “kapuç me mang”.

Për Xhevatin, Skënderin, Hakiun e … Milazim Krasniqin, nuk jam i sigurt që më ka pyetur herën e parë.

Unë “historinë” se si iu kanë vjedhur “shulin e pushkës” shqiptarëve e kisha dëgjuar edhe më herët. Miftar Hasanit nga Panorci ia kishin vjedhur shulin e pushkës kur ishte ushtar i Kralit (në Mbretërinë Serbo-Kroate-Sllovene) kur ai shërbente si ushtar në Suboticë. Më vonë… gjyqi ushtarak e dënon me vdekje, pushkatim.

Shemsedin Hajdari, komandanti im

Në fund të dhjetorit 1981, gjenerata ime e muajit korrik, e kryem “obuken” dhe mua më ndalën në Doboj me punua, në “intedanstki vod”, në vendin e punës ku lahen teshat e ushtarëve, “vesheraj”, ndërsa si komandant vodi erdhi një shqiptar nga rrethi i Gjilanit, i cili sa e kishte kryer akademinë ushtarake, me gradën potpuruqnik. Emrin e kishte Shemsedin Hajdari. Ishte një djalë i ri, i shkurtër për nga shtati por ishte punëtor shumë i mirë, i zgjuar dhe i dashur me ushtarë. Ndaj meje kishte sjellje të jashtëzakonshme. Tregonte afërsi dhe kisha ndjenjën se ai jo vetëm që dinte për mua por kishte dëshirë që edhe të më ndihmonte. Nuk kam dyshim, as tash se Shemsedini i ka ndihmuar ushtarët shqiptarë aq sa ka pasur mundësi. Shpesh kur takoheshim në oborrin e kazermës, pas përshëndetjes ushtarake, më thoshte ngadalë, në gjuhën shqipe: Kastrati, hajde në kancelarinë time, jam vetë! Njëherë kur kisha leje për me dal në qytet më tha: Sot eja në banesën time, bashkë me Çatën,  evidentues çete, që ishte një ushtar kroat.

Arsyeja pse më thirri vetë të dytin, ishte e kuptueshme, që mos të dyshohej nga eprorët më të lartë se kemi pas takim të “planifikuar” … me shqiptarë. VIJON – SHQIPTARI.EU

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Mal Uka thotë:

  Nepermes shkrimit paraqiten peripetite e perjetimeve te nje
  periudhe aq te tmerrshme per ushtaret shqipetar Por ne anen
  tjeter ne menyre artistike Sinani, i pershkruan traditat me
  pak fjale ! Te sherbehej me gote uji kur merrej ndonje rruge e larte me besim qe uji do i sigoroj kethim te shendeteshem eshte dukuri qe edhe vete e kam perjetue ! Ketu dua ta bej nje diference para viteve te 80 Kur ushtaret shqipetar kishin trajtim te njejt me te tjert Ndersa pas vitit 81 Ushtaret shqipetar ishin te perballur me vdekjen dhe te cilesohen si idijot Qe bejne vetevrasje Ky ishte ai absurdi aq i poshter i perparimit te idese qetnike Me montime te proceseve qe as anderr nuk mund ti pranonte imagjinata e njeriut normal ! Te lumte Sinan !
  per pershkrim te ngjarjeve qe as anmiqve nuk do ua deshironim!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...