Published On: 11 Prill, 2016

Jeta në “liri”, peripetitë dhe pasojat

  • A ishin demonstratat e ’81-shit të organizuara dhe kush ishin organizatorët? (15)
  •                      (Fletë të shkëputura nga Ditari im)    

 Sinan Kastrati

Pasi e kreva shërbimin ushtarak, kapiteni “im”, Muharem E. më tha se duhet të lajmërohem në komandën e garnizonit ushtarake në Prishtinë, ndërtesa afër hotel Grandit në Prishtinë te një oficer shqiptar, i sigurimit me mbiemrin Deshishku. Isha te ai njëherë, vjeshtën e  vitit 1982. Deshishku më bëri presion që të punoj për ta. Nuk pranova dhe nuk shkova më por as ai nuk më thirri, ama peripetitë ishin të mëdha e pasojat e shumta për mua dhe familjen time sepse përveç që mbeta i papunë, i pa shtëpi, pa kulm mbi kokë, ma lshuan në shpinë edhe policinë e Stacionit Policor të Prilluzhës, rrethinë ku ime shoqe punonte si mësuese.

Banoja si qiragjinjë nëpër shtëpi me lagështi e qira të lartë. Mora disa sëmundje si reumatizmin, ishiasin… Jetoja një jetë të ilegalit por nuk jepesha e as nuk kërkoja lëmoshë e as ndihma materiale, as nga vëllezërit e familja e gjerë e gjyshit që ishim bukur familje e madhe.

Si i papunë që isha, u detyrova që bashkë me gruan time, Nexhën dhe vajzën, Mimozën të jetojmë  me qira në fshati Gllavotin. Gruaj punonte në Zhilivodë por Gjyla e Berishëve, një mësuese nga Bivolaku ishte në pushim të lehonisë e Nexha bëri një ndërrim për shkak të banesës që e gjetëm në Gllavoti, at vit shkollor. Banonim te Mahmut Habib Murati, Hoxhë me profesion dhe imam në fshatin Bequk që kurrë nuk i harroj të mirat dhe besimin që kishte ai dhe familja e tij e mrekullueshme në mua, nëna e Mahmutit, Halla Kunë, gruaja, Fetija, kunata, Ismia, vajzat, Sadeti, Sala e fëmijët e tjerë.

Deri sa ishim në Gllavotin, më 1983 si qiraxhinjtë e blemë një shtëpi nga një serb, Toma Vasiq por Boxhidar Ristic, fqinj më i afërt, serb, axha i shitësit, një drazhist, nuk më pranoj si “fqinj”dhe kurrë nuk munda me hy në shtëpinë time me pretekstin se unë nuk e kam pyet “komshiun” kur e kam blerë shtëpinë. Duhej të potencoj se të gjitha udhëheqësit e strukturat politike të fshatit Gllavoti, shqiptarët, e mbanin anën e shkaut. Askush nuk e ngriti zërin, ana e Artakollit që ta ndihmoj, bijën e vetë, mësuesen e parë të fshatit Zhilivodë, Nexhmie Krasniqit e cila iu mësonte fëmijët, i edukonte dhe luftonte kundër analfabetizmit e ngujimit të vajzës fshatare. Ata e ato fshatra kanë mundur të ia sigurojnë një dhomë për fjetje por përveç që asgjë dhe askush se ka ndihmua, së pakut nuk e kanë ngritur “zërin” kundër një padrejtësie që i bëhet “Afërditës” në ato zona të prapambetura, ku punonte ime shoqe, si mësuese.

Ky rast u bë problem, që e “rëndonte” edhe ashtu situatën politike në Komunën e Vushtrrisë dhe si i tillë kishte reagime nga udhëheqja komuniste e fshatit, lokalitetit, komunës dhe Kosovës dhe shërbente si  pretekst për “presion” për shpërnguljen e serbëve dhe malazezëve, sipas ”udhëheqësve” komunistë të komunës dhe të bashkësisë lokale të Prilluzhës  prandaj mua me bëhej presion i madh dhe ndiqesha këmba -këmbës nga organet e shtetit e të kryepolicit të stacionit të policisë së Prilluzhës, Savicit. Edhe SPB-ja  Krahinore më thirrën në Prishtinë. Atje më pritën dy inspektorë të lartë të SPB-së krahinore. Njëri quhej Shefqet Qollaku e tjetrit nuk ia kam mbajt mend emrin. Shefqeti ishte, sa më kujtohet mua nga Kaçaniku. Dua ta falënderoj Shefqet Qollakun që si inspektor i lartë i policisë së Kosovës ka pas sjellje korrekte dhe tepër njerëzore ndaj meje. Pasi i tregova se shtëpinë e kam blerë për nevoja familjare e jo për qëllime politike që po më mvishën, pasi që unë jam i papunë e gruaja  më punon këtu dhe shtëpinë e kam blerë me paratë e mia, pasi e kam shitur pjesën time që e kam trashëgua nga baba, në Turjakë etj. Pastaj, i tregova se nëse komuna ma gjen një banesë, si zgjidhje të përkohshme, unë tërhiqem por ku të shkoja kur nuk kam shtëpi, banesë e as punë tjetër, me gruan dhe dy fëmijë (dy vajza, Mimozën dhe Entelën). Kur iu tregova krejt ngjarjen se si ka ndodhur, ata i rrudhën krahët sikur donin të më thonin: E kuptojmë se keni të drejtë por as ne nuk mundemi me të ndihmua. Në fund, unë iu  bëra një “Lutje”: Hiqm`na qafet kryepolicin serb të stacionit policor në Prilluzhë, Savicin! – Kurr më s`ka me të thirrur ai, më tha në fund Shefqeti. Dhe me të vërtetë  më nuk  më kanë thirr në polici, në Prilluzhë.

Isha edhe te Nebih Gashi, kryetar i kryesisë së Kosovës. Kisha dëgjuar se ai është trim, por mua, as ai nuk më ndihmoi.

Presioni tjetër vinte nga “pleqtë” (shqiptare?) që në ato anë, ata njiheshin si plehnarë dhe si “crna trojka” e ata ishin: Fazli Saraqi, Shaban Klinaku e Zymer Nuholli..

Fazliun e Zymerin, shkau, Bozha i kishte zgjedhur si “pleq” të tij për “zgjidhjen” e kontestit të shtëpisë ndërsa unë kisha dy të tjerë; Xhemajl Breznicën dhe Hajriz Bektesin, gjithashtu nga Breznica. Atyre syri vërr nuk iu bënte.

Kur e kishim një takim, që ato takime  ishin të shpeshta, në Prilluzhë e thirrnin dhe kryepolicin në mbledhje duke menduar se prezenca e ti, bënë efektin e vetë psikologjik. Prej “pleqve” të Bozhës kishte ardhur vetëm Fazli Saraqi, si më besnik ndërsa Zymeri, si gjarpri që i mshef këmbët, nuk kishte ardhur. Xhemajli e kishte marr edhe pishtolen më vehte dhe unë kisha frikë për te. Kur shkuam në “kuvend”, Xhemajli iu drejtua Fazli Saraqit: – O Fazli Saraqi, pse po qoni pluhun kur na myti shiu e lloçi i qymyrit! Fazliu foli diçka nëpër dhëmbë që askush s`dëgjoi çka tha.

Bozha kur e pa që nuk e kishte “plakun” tjetër iu kap Salih Mulakut, një marionetë e kohës, si ushujzë… dhe mbledhja u prish…

Numrit të atyre që vraponin pas një ashti të pushtetit, që ishin kundër meje, nga rrethi i Artakollit, si “veprimtarë që kryenin punë vullnetare, pa pagesë”, të angazhuar në qendrën e lokalitetit në Prilluzhë ku 100% ishin serbë, iu bashkuan edhe shqiptarët e tjerë, ashiqare dhe tinëza. E ata janë: Shaban Klinaku, nga Gllavotini që përbehej (Bënte Be) në krye të tij Bozhidar Ristiq, Halil Nuholli, ish bibliotekist, më vonë një sahanlëpirës nga Bequku, që punonte si inspektor tregu në Vushtrri. Ky është ndër të vetmit shqiptar që ka banua në Prilluzhë, fshati më i madh me serbë në Kosovë  për me e “kalit vëllazërim – bashkimin” dhe “bashkëjetesën” me serbë, dhe ka punua në “Bibliotekën Popullore” në vendbanimin më të madh serbë në Kosovë, me 100 % serbë derisa e kanë përzënë vetë ata, kur e kanë shtrydh si limonin, “mësuesi” Istref Klloqa, “veteran” i arsimit… më vonë i burgosur “politik” nga “vëllezërit” serbë, shitësi i fshatin në Gllavotin, Ahmet Nuholli nga Bequku, Nezir Konjuhi, “aktivist” nga Gllavotini; udhëheqësit e bashkësisë lokale të Prilluzhës e të komunës së Vushtrrisë, si: T. Mashic, D. Murganic, M. Menic, Salih Mulaku, Rifat Hajdari, Idriz Mehanja, S. Gerguri etj… / Vijon – SHQIPTARI.EU

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. Xhafer Leci thotë:

    Mik i nderuar Sinan Kastrati, gëzohemem që keni krijue familje, pa të cilën jeta nuk do kishte kuptim. Vuajtjet e juaja dhe të familjes tuaj, paskan qenë të rënda, këtë fat e kan kishin edhe shumë ish të burgosur tjerë. Kjo është shumë e dhëmbshme, po ju citoj: “Gjitha udhëheqësit e strukturat politike të fshatit Gllavoti, shqiptarët, e mbanin anën e shkaut ..!” Sinan miku, Zoti ua dhashtë shëndetin, fatin dhe të mbaren me gjithë familjen Tuaj !

    Përgjigjiuni
    Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...