Published On: 2 Prill, 2016

Jeta në burgun e Prishtinës

  • A ishin demonstratat e ’81-shit ë organizuara dhe kush ishin organizatorët? (6)
  •   (Fletë të shkëputura nga Ditari im) 

  

  • Shkruan” Sinan Kastrati

 Jeta në burgun e Prishtinës

Që nga dita e parë, më 26 Mars, kur më arrestuan, gjatë gjithë kohës, inspektorët shqiptarë të SHSSH-së përveç kërcënimeve, dhunës fizike e psikike e “premtimeve”, ka pasur momente që nga të rrahurat e shumta e të pandërprera, lodhja, marramendja, është e mundshme që (edhe) kam folur ndonjë fjalë për ndonjë shok të ilegalitetit, mund të kem dhënë ndonjë “deklaratë”. Kjo ka mundur të më ndodhte në kohën e hetuesisë në Prishtinë, në Ferizaj dhe në Tuzëll, në vitin 1981, 1982, pas “Letrës”, që Sadik Blakaj me tradhti e ka dërguar në polici.

Ndërsa, hetuesit ushtarakë, dy kapitenët e SHSSH-së në krahasim me hetuesit civilë, shqiptarë, nuk kanë përdor dhunë fizike ndaj meje. Deklaratën, në ushtri e kam dhënë në dy gjuhë, shqip dhe serbokroatisht. Edhe pse nuk e njihja gjuhën serbo-kroate mirë, ata insistonin që unë të flas vetëm serbokroatisht, ndërsa deklaratën me shkrim, e ka përkthye një oficer shqiptar që punonte në OZNA- e unë vetëm e kam nënshkruar.

aktvendim

I thashë këto fjalë pasi që dua të jem i sinqertë dhe i sigurt se me dëshirë, me vetëdije, kurrë dhe asnjëherë nuk kam treguar të vërtetën para hetuesve, kur ka qenë në pyetje mbrojtja e shokëve që kemi bashkëpunuar, që kanë marrë pjesë në demonstrata e aktivitete të tjera ilegale të kohës, me mua.

Prandaj, për çdo eventualitet, me sinqeritetin më të madh, kërkoj falje publike Dr. Xhevat Durmishit, mjek në Suedi, baxhanaku im, Dr. Skënder Gashit, gjinekolog në Rahovec, Haki Berishës, ish shok i gjeneratës në studime, nga Komarani i Drenicës, Izedin Krasniqit, ish cimer, nga Breznica, me banim në Mitrovicë, Behxhet Krasniqit, mik, vëllai i Kol. Ahmet Krasniqit, Nuhi Sylës-Bublakut dhe Dr. Milazim Krasniqit, tash profesor universiteti, për të cilin kisha frikë se mos iu kanë gjetur disa revista ilegale, që ia kisha dhënë Izedinit që t’ia jepte Milazimit. Pasi i ka lexuar Milazimi, përsëri ia ka dhënë Izedinit, në mënyrë që unë t’i përhapja më tutje për lezim, por Izedini i kishte fut në shakten e ujit të QS, afër Konviktit numër 3. Dhe, kur më pyesnin inspektorët e Sigurimit për Milazimin, kisha frikë se ata kanë në dorë edhe ndonjë fakt tjetër kundër tij. Megjithatë, kur dola nga burgu kuptova se përveç survejimit e presioneve të ndryshme policore, shokët e mi nuk kishin pësuar pasoja më të rënda, gjë që ma pati lehtësuar gjendjen. Survejimet dhe bisedat informative në atë kohë qenë shndërruar në një praktikë të përhapur në gjithë Kosovën.

Por, në besimin e madh që kam te Zoti, në traditën time familjare e të asaj kombëtare nuk do të kisha dëshirë që para Zotit, Familjes e shokëve të mi të kem ndërgjegje të zhytur e të kaluar të dyshimtë, prandaj nuk do të koritesha sikur të kërkoja falje për gabimin tim më të vogël.

Ndërsa sa u përket torturave në ushtri, edhe ato kanë qenë shumë të rënda. Megjithëse, për hir të së vërtetës duhet thënë se dhunë fizike nuk kanë përdorur gjerësisht. Megjithatë, ka pasur një rast kur me një shpuzore të xhamit më ka ra Shefi i Shërbimit të Sigurimit Shtetëror të Bosnjës dhe një pjese të Kroacisë, Aleksander Vasiljevici,(Aca) kur unë nuk flisja. Po për këtë do të flas në vijim.  

Deri në orët e vona të natës, dat. 26 Mars agjentët e sigurimit më mbajtën në lokalet e SPB-së,duke më rrahur shumë e pyetur për demonstratat, organizatorët dhe shokët, pjesëmarrësit “që unë i njihja”.  Ata ndërroheshin, herë njëri e herë tjetri duke më pyetur e duke u paraqitur para meje se ai që më pyeste nuk din asgjë çka më ka pyetur  para tij inspektori tjetër i Sigurimit të Shtetit. Këto ishin metodat e tyre staliniste … Më pyesnin për të njëjtat pyetje, disa herë. Pas tri katër ditëve, më treguan edhe disa fotografi që ti shoh. Ishin shumë fotografi që shihesha unë me demonstrues të tjerë që dorën në zemër edhe nuk i njihja por ata ngulnin këmbë dhe përdornin format më brutale të dhunës por edhe luftë psikologjike duke më bërë presion të vazhdueshëm që të tregoj, kush janë ata.

Muharrem Dana, Lutfi Ajazi, Faik Nura më thoshin se: “edhe nënën e babën, gjyshin e gjyshen kemi me ti burgosur e keni me u kalbë si plehi, në “hapsane”.

Ata përveç dhunës fizike e psiqike ishin shumë banal ndaj meje por edhe ndaj shoqi-shoit. Flisnin me fjalor të rrugaçëve e ishin me moralë të ultë që mund ta gjeje ta dëgjoje vetëm te spiunët e një shteti artificial që s`e priste një të ardhme të mirë e nuk kishte “shpresë” për një të jetë të përbashkët e të lumtur për shqiptarët.

 

Muharrem Dana, mua: ti je SADIST!

 

Saktë, sa të burgosur kemi qenë më 26 mars në burgun e Prishtinës nuk e di, por dhomat e katit të tretë të SHSSH në lokalet e SPB-së së Prishtinës, ku na merrnin në pyetje natën dhe ditën kanë qenë plot me të burgosur, vajza e djem demonstrues. Në dhomën, zyrën ku unë isha, kur hapej dera, dëgjohej britma vaji i vajzave nga të rrahurat dhe të sharat e inspektoreve që … na rrihnin me grushta, pendrekë e me shkelma.

Ata që më kanë marr në pyetje dhe më kanë rreh mua janë: Faik Nura nga një fshat i Skenderajt, Lutfi Ajazi nga Sankovci afer Komaranit të Gllogofcit, Muharrem Dana i Gjakovës, Ramqe nga Prizreni, një serb i cili shumë rrallë më ka qëlluar me pendrrek sepse nuk ia l`shonin rendin shqiptarët, Xhevat Berisha i Llapit (nuk më ka rrah) dhe shoferi, e quanin  Dan. Ka ardhur gjithashtu edhe UDBASHI me nam i rrethit tonë, të Llapushës, Vesel Krasniqi, nga Vll. Drenofci, i Malishevës, sekretar i sekretariatit të SPB-së në Prizren. As Veseli nuk më ka rreh por Ramqe nga Prizreni i ka thënë: Vesel ty duhet ma ta ngreh veshin që e ke lshue Sinanin nga burgu (Më 1974 kur isha në burgun e Prizrenit, Ramqe, si inspektor i SHSSH-së, edhe atëherë më ka marr në pyetje ndërsa Veseli ka pas një pozitë të lartë në polici….) / SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...