Published On: 20 Maj, 2016

Jemi shqiptar me identitet europian!

 

Fahri Xharra

Rastësisht më ra në “duar” (e lexova) një farë portali në gjuhën shqipe që po dilka në Zvicër (Zyrih ); të iu them të drejtën u gëzova, thash me vete ndoshta janë me dritën (e kundërta e territ) dhe mbeta pa mend kur e pashë shkrimin “Fundamentalizëm sekular; të shkruar nga një farë vogëlushe e quajtur Vjosa Musliu. Bukur si mirë po ia thoshte shkrimit, dhe për dalje krah errësirës ishte shumë e fortë: dhe mendova, ia ka shkruar dikush apo e ka shtirë dikush? Një lloj, kryesorja duket se është e stimuluar për “barkqitje”. Më dhimbset! por edhe jo, dhe si e tha një miku im në një koment mu për shkrimin e saj: “Një pikëpamje e tillë ka mundësi te dal nga gjenerata e fëmijëve asocial te Luginës apo Maqedonisë se Kimit, te cilët falen gjate orëve te mësimit atje, ose jetojnë ne getot asicialo-islamike te perëndimit ku bien pre e propagandës se imamëve nga vendet diktatoriale dhe humbin identitetin shqiptar-evropian.”
Këtu qëndron problemi. Dikur diaspora e mbante kombin në këmbë, me stimulime intelektuale duke e ia ngritur vetëdijen e humbur nga turku apo sllavi. Po sot, na botohen dialogjetplus dhe na shkruajnë vjosamuslitë dhe na e humbin edhe atë të voglën shpresë që shqiptarët e perëndimit do të na sjellin një frymë të re, ashtu si e dëshironte Faik Konica dhe të tjerët.
Të them që është marre që të rinjtë shqiptar (ndoshta edhe të lindur aty), të Zvicrës të ndjellin errësirë në kohën më të rrezikshme për ardhmërinë e kombit, dhe të na joshin opinionin me dallavere të imamëve të paguar dhe të përgatitur posaçërisht për diasporë.

Zonjushës Musliu po i pengojka që Kosova deklarohet dhe është properëndimore, demokratike, evropian dhe sekulare. E paska nxjerrë një termin të ri: fundamentalistët sekular të Kosovës.
Ec e mere vesh këtë shqiptari se sa thellë iu është futur erdoganizmi në zemër, në kokë dhe iu shërben vetëm për ta shndërruar kombin dhe vendin e tij të nderit në mesin e kombeve të merituara europiane.
Shkurt “dialog.plus” dhe Vjosa Musliu duan errësirë, shami, turki, mjekrrosha të ISIS-it dhe pantolla të shkurtë. Nuk mund ta pranojnë që “moda e shamijave”, “ferexheve” është vetëm e vendeve ekstreme arabe por e duan edhe ne tokat shqiptare. E duan rigjallërimin e mortajës islamike , prapangecjen shekullore dhe qeshen e përqeshen me “fundamentalizmin sekular në Kosovë, i cili kërkon vetëm pro-europë dhe pro amerikë”.
Se sa erdoganistë janë “dialog.plus” dhe autorja e shkrimit shihet në kritikat që i bëhen një kohe të shkuar, të ndritshme për Turqinë; kohen e Ataturkut, të vitit 1923, të programit të tij “Turqia Europiane”, e cila e pati shkëputur Turqinë nga e kaluara osmaniste e kalifateve. Pra, edhe Ataturku i Turqisë i pengon këta bukëshkalët shqiptar të Zvicres. Marre!
Këta të mjerë në shkrimin e tyre na e citojnë Mehmet Krajen, i cili paska pas thënë “Kosovarët kanë problem të identifikohen me të kaluarën socialiste dhe të majtën në pergjithësi sepse në vetvete kanë frikë të identifikohen me ate që janë”.
Të sigurtë jemi, i themi Vjosa Musliut e edhe Mehmet Krajes se jemi shqiptar me identitet europian!

20.05.16 Gjakovë

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...