Published On: 10 Janar, 2016

Jemi 20 milionë shqiptarë, zbulohet numri i saktë!

Pavarësisht regjistrimeve zyrtare të popullsisë që bëhen në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni, asnjëherë nuk dihet zyrtarisht sa shqiptarë ka në botë për shkak të shpërnguljeve të vazhdueshme ndër vite.

Megjithatë sipas një projekti të Besfort Axhanelës, së paku janë 18 milionë e 395 e 800 shqiptarë, duke numëruar në Greqi arvanitasit, rreth 3.8 milionë, e që së bashku me shkqiptarët e shkuar tevona, përbëjnë rreth 5 milionë apo gjysmën e banorëve të Greqisë.

Po ashtu Axhanela numëron vetëm 5 milionë banorë në Turqi, e që mund të jenë deri në shtatë milionë si[ flitet nga vetë shqiptarët atje. Po ashtu ai nuk e nxjerr numrin e shqiptarëve të Sanxhakut, që janë po aq nëse jo më shqiptarë se sa në Turqi, ku shumë prej të numëruarve vështirë se flasin shqip. Po ashtu Axhanela nuk ka numëruar as shqiptarët ortodoks në Maqedoni, që thuhet nga akademikë se janë rreth 100 mijë, dhe numri prej 800 mijë shqiptarëve nuk është krejt i saktë, pasi llogaritet se 40-45 % e popullsisë mbi dy milionëshe janë shqiptarë, pa llogaritur ata ortodoks.

Sidoqoftë informacionet e tij, japin përherë të parë një ide shumë më të qartë për numrin e shqiptarëve në botë, dhe madje më të saktën mund të thuhet.

Megjithatë mund të thuhet se nuk ka vend në botë ku nuk jeton së paku një shqiptar. Besfort Axhanela kishte ideuar një projekt përmes të cilit synon të identifikojë të gjithë shqiptarët në botë, duke i mbledhur në një bazë të dhënash që quhet “Një Komb”. Projekti është një faqe interneti që “njëkomb” ku për tre muaj janë regjistruar mbi 430 mijë shqiptarë.

Axhanela ka treguar për Top-Channel idenë e tij dhe synimin e projektit. “Ideja për ta filluar këtë projekt ka ardhur si rezultat i faktit që jam i sigurt se mbi 95 për qind e shqiptarëve e kanë pasur në mendje që sa herë kanë shkuar diku jashtë kanë pyetur veten së paku njëherë: sa shqiptarë janë këtu? Domethënë, krejt kjo ka ardhur si nismë e fillimit të këtij projekti. Projekti ynë një komb është projekt që synon të identifikojë të gjithë shqiptarët nëpër botë dhe ku ndodhen ata”, tregon ai.

Megjithatë sipas të dhënave të fundit, shqiptarët në shumë vende të botës janë me mijëra. Më poshtë ju sjellim në statistika përafërsisht se sa shqiptarë jetojnë nëpër botë.

Shqiptarët në Gjermani: 450.000
Shqiptarët në Zvicër: 300.000
Shqiptarët në Suedi: 70.000
Shqiptarët në Danimarkë: 12.000
Shqiptarët në Belgjikë: 60.000
Shqiptarët në Itali: 800.000 – 1 milion.
Shqiptarët në Angli: 100.000
Shqiptarët në Amerikë: 200.000-800.000 (1.000.000)
Shqiptarët në Siri: 10.000
Shqiptarët në Turqi: 5.000.000
Shqiptarët në Argjentinë: 50.000
Shqiptarët në Kanadë: 35.000
Shqiptarët në Ukrainë: 50.000
Shqiptarët në Finlandë: 9.000
Shqiptarët në Rumani: 10.000
Shqiptarët në Hungari: 1.500
Shqiptarët në Bosnjë: 5.000
Shqiptarët në Bullgari: 300
Shqiptarët në Kroaci: 18.000
Shqiptarët në Slloveni: 8.000
Shqiptarët në Serbi: 65.000
Shqiptarët në Mal të Zi: 32.000
Shqiptarët në Greqi: 1.200.000 (5.000.000)
Shqiptarët në Maqedoni: 800.000
Shqiptarët në Kosovë: 1.700.000
Shqiptarët në Shqipëri: 2.800.000
Shqiptarët në Azerbajxhan: 10.000.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...