Published On: 29 Qershor, 2016

“Jam krenar që jam shqiptar!” dhe turpi i Vidovdanit

Agim Vuniqi

 

Thënë troç përbuzje e skajshme dhe turpi, në një datë të rëndësishme historike për serbët, që u këthye një festë urrejtjeje kundër shqiptarëve. Pse pra gënjejnë aq shumë kur flasin për popullin-elektoratin që i ngriti në postet që i mbajnë sot, edhe pse ata nuk ishin aty në Vidovdanin e qytetarëve serbë të Kosovës, me ua ba përhajr kumbarinë, një yll kanë të vizatuar në flamur, një shqiptarët, e si shkueka more dai kosovarë, ata festojnë luftë mitesh, e ne bëjmë shkencë nuk jemi komb por etnicitet, se kombi ynë qenka kosovarë i mbështjellur në pampersa, dhe kultura e kombit kosovarë qenka tallava, e po mirë, cili qenka heroi juaj kombetare, ata të yllit të Vidovdanit nuk po ua varin fare… ku mbetën etno-“shkenctarët”, e etno-“intelektualët”, etno-politikanët, cili ishte mesazhi i tyre, ku ishte qeveria? Derisa shqiptarët me konsekuencë iu përmbajten flamurit të bashkësive etnike, i cili nuk ka ndonjë domethënie historike, që do të veçohej nga flamuri që përçojë dashurinë ndaj vendit dhe atdheut, e si do të veçohej njëri flamur mbi tjetrin, kur valëvitja e lirë e njërit në godinat e “instutucionalistëve”, më tepër pasqyron një rezervat në zemër të Evropës, se sa i një ngjyrimi të afërm me Evropën, më shpesh e shohim flamurin të valojë në godinat e bashkive të New Yorkut dhe në qytetet tjera në SHBA, sesa në Prishtinë. Të gjashtë bashkësitë etnike-minoritetet janë të ngjashme me njëra tjetrën, le të jetë edhe ashtu, por pse njëri minoritet, ai serb është i mbrojtur dyfish-shumëfish, edhe përmes ligjeve ndërkombëtare të mbrojtjes së trashëgimisë kulturore, si e drejtë ekskluzive, po aq edhe atyre vendore, pse trashëgimia kulturore qenka privilegj, vetëm për njërën bashkësi (!?) Dhe si ndodhi që Kosova të jetë më e zhurmshme gjatë festës serbe të Vidovdanit, dhe pse dëgjohet aq kumbueshëm kënga festive serbe dhe valon flamuri serb në Gazimestan, për car Llazarin dhe eshtrat e tij, ku u zhvillua miti i një beteje të humbur, por e cila u krijua si mit në mbamendjen e serbëve, apo do te duhej te ishte diçka normale për të gjithë, të themi se në atë betejë luftuan edhe shqiptarët krahas të tjerëve. Përkundruall këtij evenimenti të çdovjetshëm kulturor serb; mbeti i heshtur zëri i institucioneve dhe ai i partive politike, mu aty përballë Kuvendit të Kosovës, aty ku gjendet e ngulitur shtatorja e kalorësit dhe diplomatit shqiptar Skënderbeut, bile kështu nuk do të duhej të ishte edhe për shkak dhe hak të historisë kombëtare, që na bëri krenar që jemi sot shqiptarë. Sikur të gjitha këto parti politike të kishin shprehur vullnetin politik, po aq sa ishin solidarë në demistifikimin e flamurit kombëtar sigurisht që korrupsioni dhe krimi i organizuar do të ishte shumë me i ultë, prandaj është fyes një qëndrim i tillë mohues ndaj ngjarjeve historike kombëtare, në emër të kosovarizmit por edhe të një kujtesë të gjate të mbamendjes së ekzistencës së shqiptareve si komb kompakt. E si mos të përgëzohet për këtë vepër atdhetari Faik Konica i cili si hulumtues i zellshëm, i ri dhe student, zbuloi ngjyrat dhe përmbajtjen e flamurit të sotëm, i cili valëvit i lirë në zemrat e çdo shqiptari. Bile për asgjë tjetër do të duhej të shënohej si organizim i serbo-kosovarëve, nën protektoratin e etno-qeverisë, të organizohej si një orë e madhe e historisë dhe kujtesës shqiptare, për demistifikimin e historisë dhe betejës së Kosovës, mu në ditën e Vidovdanit serbe. Por heshtën të gjithë, edhe institucionet shkencore, heshti Universiteti, heshtën edhe organizatat rinore të studentëve… të mbulojnë turpin nacional, për të cilin u përkujdesën institucionalistët tanë. As Kuvendi i Kosovës nuk ishte në nivel të detyrës, heshtje mortore…, a ka gjë më të shëmtuet se mashtrimi me të vërtetën, edhe atëherë kur kamerat televizive jepnin storie filmike ku shihen jo figurat mitike serbe, por kriminelët serbë Mlladiq e Millosheviq. Nuk ka gjë më të keqe se vetëmashtrimi, por edhe morali i dyfishtë i politikanëve, e të tillë dolën gati të gjithë pa përjashtim. me çka e arsyetojnë atë ideologjizmën dalluese, dhe cila është ajo që i bënë të veçantë, njërin nga tjetri, kur e kanë gojën plotë djathtizëm. Kur mbyllet shpesh në sirtarë flamuri i shqiptarëve në objektet zyrtare, e ai serbë valon pothuajse edhe në “WC”, në kundërshtim me vullnetin e “kosovarëve, dhe pse ata kanë adresa të ndryshme. Thënë troç pozita e opozita në Vidovdanin serbë kishin një adresë, përbuzjen e skajshme dhe turpin, në një datë të rëndësishme historike për serbët, por edhe të të shkëlqimit tolerant qytetar “Jam krenar që jam shqiptar!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...