Published On: 4 Shkurt, 2016

Ja tetë faktet që njeh NATO për luftën e Kosovës

  • Në Kosovë sot qëndron Gjenerali Philip M. Breedlove, Komandanti Suprem i NATO-s. Por a i dini 8 fakte lidhur me luftën në Kosovë që janë të evidentuara nga KFOR-i, në faqen zyrtare ë internetit. Lajmi.net ju sjell disa fakte të kësaj trupe që është pjesë NATO-së, për luftën e fundit që për shumëkënd tani mund të duket edhe e largët.

Komandanti Suprem i NATO-s, Gjeneralin Philip M. Breedlove do të vizitojë sot Kosovën dhe përveç takimit me komandantin e KFOR-it,  Gjeneral majorin  Miglietta, ai do të ketë takime edhe me Presidenten Atifete Jahjaga dhe kryeministrin Isa Mustafa.

Puna dhe rëndësia e trupave të NATO-së në Kosovë në kuadër të KFOR-it, është vlerësuar si e pazëvendësueshme në ruajtjen e paqes, stabilitetit dhe kufijve të vendit, raporton lajmi.net.

Por përveç kësaj, nëse shikohet pak në histori, ngjarje interesante e lidhin NATO-në me Kosovën. Në vazhdim ju sjellim tetë prej tyre të cilat janë të dokumentuara nga vetë KFOR-i në faqen zyrtare të internetit.

1-Nga marsi 1998 deri në mars 1999, para se vendet anëtare të NATO-së në marrin vendim për bombardim të ish Jugosllavisë, qeverisja e Serbisë në Kosovë ka vrarë mbi 2 mijë persona.

2-Gjatë verës 1998, 1/4 e shqiptarëve të Kosovës ishte detyruar me forcë të braktisin shtëpitë e tyre kurse fshatrat ishin shkatërruar.

 

Këto janë 8 fakte që ka shënuar KFOR-i në faqen zyrtare të internetit, që kanë të bëjnë me luftën në Kosovë dhe angazhimine  tij në vitet 1998-99.

 

3-Në janar 1999, u zbuluan dëshmi nga ekipi humanitar i Kombeve të Bashkuara për masakrimin e 40 personave në fshatin Reçak.

4-Në fillim të prillit 1999, Komisariati i Lartë për Refugjatë i Kombeve të Bashkuara, përllogariti se operacioni për spastrim etnik të shqiptarëve rezultoi me 226 mijë në Shqipëri, 125 mijë në Maqedoni e 33 mijë në Mal të Zi, raporton lajmi.net

5- Forcat e NATO-së  ndihmuan për të lehtësuar situatën e refugjatëve, përfshirë sigurimin e pajisjeve dhe ndërtimin e kampeve për të strehuar 50 mijë refugjatë në Shqipëri, ndihmën në zgjerimin e kampeve në Maqedoni, siguruan mbështetje mjekësore dhe ndërmarrjen e një operacioni urgjent për viktimat e shkaktuara nga forcat serbe, transportimin e sigurt të refugjatëve dhe  sigurimin e transportit për ndihmë humanitare dhe bën furnizime.

6-Në fund të majit 1999, mbi 230 mijë refugjatë mbërritën në Maqedoni, mbi  430 mijë në Shqipëri, e rreth 64 mijë në Mal të Zi. Përafërsisht 21 e 500 janë regjistruar në  Bosne dhe Hercegovinë dhe mbi  61 mijë janë evakuuar në vende të tjera. Ndërkohë, brenda vetë Kosovës, përllogaritej se 580 mijë persona ishin zhvendosur nga shtëpitë e tyre.

7-Llogaritet se në fund të majit, 1.5 milion njerëz ose  90%  e popullsisë së Kosovës, janë larguar nga shtëpitë e tyre. Rreth 225 mijë meshkuj kosovarë  besohej se ishin zhdukur. Së paku 5 mijë kosovarë ishin ekzekutuar.

8-Forcat e NATO-së kanë hedhur nga ajri mijëra ton ushqime dhe pajisje në zona të ndryshme të vendit. Në fund të majit 1999, mbi 4666 ton ushqime dhe ujë, 4325 ton gjëra të  mira të tjera.  2.624 ton  tenda dhe rreth 1.600 ton të pajisjeve mjekësore.

Aktualisht në kuadër të trupave të KFOR-it janë 5 mijë e 500 ushtarë. Në mesin e tyre ka edhe nga Shqipëria. /lajmi.net

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...