Published On: 2 Shtator, 2016

Ja skenari i dështimit të demarkacionit dje

 

Në fakt gjithë zhurma mediale që po bëhet nga dje duke ia adresuar si ‘sukses’, shkaktar apo ‘fajtor’ grupit parlamentar “Lista serbe”, për dështimin apo shtyrjen e vendosjes nga Kuvendi për demarkacionin me Malin e Zi, është i pasaktë.

Më shumë se 24 orë para mbajtjes së seancës dy shefat e koalicionit PDK-LDK, Isa Mustafa dhe Hashim Thaçi, në bashkëpunim me Kadri Veselin ishin në dijeni të plotë se nuk i kishin siguruar votat për ratifikimin e marrëveshjes për demarkacion me Malin e Zi

E gjithë përpjekja e tyre ishte përqendruar se si të siguronin një zgjidhje me ‘fytyrë’ edhe pse për këta tre liderë fytyra nuk ekziston, edhe sipas vlerësimeve të ambasadave dhe shërbimeve perëndimore. Një deriçkë ju duhej. Shpëtimtari u gjet, por jo I parrezikshëm.

Thaçi dhe Mustafa iu drejtuan Beogradit, ta bind “Listen serbe”, që të mos hyjë në seancë se kinse nuk i janë përmbushur disa kushte, përfshirë mos realizimi i Asociacionit.

Fakti që këta iu drejtuan Beogradit dhe jo vetë Listës serbe, e konfirmon Nenad Rashiç, i cili tha se Beogradi më parë merret vesh e Prishtinën se me Listën serbe.

Dhe natyrisht është Beogradi, ai i cili din se çfarë të kërkojë më shumë nga institucionet e Kosovës, favore te reja për serbët.

Një burim nga PDK-ja konfirmon se ky ishte skenari i zyrtarëve të shtetit, të cilët të zënë ngushtë me dështimin e demarkacionit, meqë mos miratimi në Kuvend mund ta shtynte edhe për vite të tëra arritjen e një marrëveshje të re, kërkuan shpëtim me oferta të reja për serbët, të cilat në një mënyrë i shpalosi dje presidenti Thaçi duke theksar se tash mbesim pa ushtri dhe çështje të tjera duke lënë të kuptohet se në cilat pika po përgatitet tu bëjë kompromise ky pushtet.

Sipas burimeve të shqiptari.eu, siç kemi raportuar dje, nga deputetët shqiptarë të koalicionit ishin të paktën 15 vota kundër, shumica prej të cilave nga LDK-ja, pastaj nga PDK-ja dhe 2 nga Partia e Drejtësisë.

Pra, pjesëmarrja e serbëve nuk e garantonte fare kalimin e demarkacionit, por mospjesëmarrja  e tyre ishte zgjidhja për shtyrjen e përkohshme para se të rikthehet në Kuvend.

Por, tashmë gjërat kanë marrë rrjedhë të re. Veçmas duket se zyrtarë të Ambasadës amerikane janë tashmë më të informuar për shqetësimin e vërtetë të shqiptarëve, të ekspertëve të demarkacionit, ekspertëve të së drejtës, gjeodetëve serioz dhe të politikanëve që e kundërshtojnë arsyeshëm.

Në rast se dëshirohet tani edhe nga prania ndërkombëtare që të realizohet një demarkimim i drejtë me Malin e Zi, rruga është hapur.

Jehona

Dështimit i demarkacionit dje ka disa ndikime të rëndësishme. Për herë të parë, në mënyrë bindëse opinioni po e kupton se me dermakacionin drejtuesit e shtetit po bëjnë pazare.

Tashmë është qartësuar se Demarkacioni nuk është interes amerikan, nuk është zonë strategjike e NATO-s (pasi po të ishte më lehtë do realizohej në atë territor çdo strategji derisa territori është pjesë e Kosovës, meqë NATO është tërësisht e pranishme në Kosovë me KFOR-in);

Është qartësuar se Komisioni Shtetëror përfundimisht ka punuar në interes të Malit të Zi, duke shpërfillur tërë dokumentacionin dhe faktet në favor të ruajtjes së tërësisë tokësore të Kosovës.

Tre udhëheqësit kryesor të procesit të demarkacionit, Hashim Thaçi, Murat Meha dhe më pas Isa Mustafa kanë ose dyshohen për vepra kriminale, dhe për drejtuesit e shtetit ua tha edhe Xho Bajden në Kosovës, se qeverisjet e fundit janë kanceri i Kosovës.

Atëherë si mund t’ju besohet këtyre të dyshuarve që po e udhëheqin drejt dhe me transparencë një proces kaq të rëndësishëm.

Këtë mosbesim duhet ta tregojnë së pari vendet e kuantit, shërbimet sekretë të të cilave vende i kanë të përmbytura dosjet me krime të këtyre zyrtarëve të shtetit përfshirë edhe të kryetarit të Kuvendit.

Pra, më nuk ka dilema, se kujt duhet ti besohet! Edhe miqtë tanë duhet të kthehen në rrugë të drejtë të zgjidhjes së problemit dhe jo të vazhdimit të lajthitjes, që Kosova të humb 0.8 % të territori vetëm me Malin e Zi.

SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...