Published On: 17 Qershor, 2016

Ja si ndikon mungesa e gjumit në shëndet

Shpeshherë qëndrojmë deri vonë, qoftë duke qëndruar në rrjetet sociale apo duke shikuar TV, edhe pse e dimë që të nesërmen duhet të zgjohemi herët dhe do të bëjmë pak orë gjumë. Sipas studiuesve, të rrezikuar janë edhe personat që u duhet të punojnë turni tretë dhe nuk plotësojnë orët e gjumit.

Specialsitët të cilët kanë studiuar efektet që mund të shkaktojë mungesa e gjumit dhe pushimit të nevojshëm, mund të shkaktojë rritje të kolesterolit dhe dëme në zemër.

Personat e dërmuar me më pak energji, i kanë më pak aktive gjenet, të cilat rregullojnë qarkullimin e gjakut. Një gjë e tillë ndikon edhe në disponimin e juaj gjatë ditës, sepse kur jeni të lodhur dhe pa energji, keni përtesë të merreni me aktivitete fizike të shëndetshme.

Kolesteroli janë yndyrat të cilat prodhohen në mëlçi dhe gjenden në gjak, e që janë esenciale për funksionimin e organizmit.

Një grup nga Universiteti i Helsinkit kanë zhvilluar një studim në popullatën gjeneral, si dhe në laborator sa i përket lidhjes mes gjumit dhe sëmundjeve të lartpërmendura.

Të dhënat e këtij studimi tregojnë që personat të cilët kanë sulme dhe probleme me zemrën, janë ata që u mungojnë tetë orët e rekomanduara të gjumit. Mjafton vetëm një javë pa gjumin e nevojshëm që të ndryshojë metabolizmin e trupit dhe sistemin imunitar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...