Published On: 6 Janar, 2016

Ja pse u vërshua sot Kosova

Instituti Hidrometeorlogjik i Kosovës kanë dërguar për media një sqarim të detajuar lidhje më vërshimet që po ndodhin në Kosovë, duke treguar shkaqet dhe pasojat.

Ky është sqarimi nga Instituti Hidrometerologjik.

 Reshjet intensive të shiut gjatë 24 orëve të fundit, janë si pasojë e ciklonit të ardhur nga pjesa veri-perëndimore e Kontinentin Evropian, në të cilin është përfshi edhe vendi jonë. S     i pasojë e reshjeve intensive të shiut, duke filluar nga data 05/01/2016 duke arritur maksimumin gjatë datës 06, me intensitet me të theksuar të shpërndarjes kohore dhe hapësinor sidomos në pjesën perëndimore dhe qendrore të Gadishullit Ballkanik. Këto të reshura, kanë shkaktuar ngritjen e shpejt të nivelit të ujit të lumenjve të Kosovës të cilët janë të vrullshëm, për shkak të karakterit malorë të tyre, ku si pasojë shumica e tyre kanë ndalur nga shtrati duke shkaktuar përmbytje në disa zona të Kosovës.

Ngritjen së shpejtë të nivelit të lumenjve e ka ndihmuar edhe situata sinoptike, ngase gjatë ditës së sotme janë regjistruar temperaturat e ajrit prej .+ 50C, të cilat kanë kushtëzuar shkrirjen më intensive të shtresës së borës së rënë para dy ditëve, trashësia e së cilës në Prishtinë ka arritur 13 Cm.

Situata sinoptike në Evropë EFAS[1] (gjendja në ora 15h datë 06/01/2016)

 

situata sinoptike

Në bazë të parashikimeve të Institucionit të lrtë shënuar dhe IHMK, gjatë 24 orëve në vijim, do të këtë reshje të shiut në viset e ulëta, ndërsa në ato malore edhe reshje bore. Kjo gjendje sinoptike do të vazhdoj edhe gjatë ditës së nesërme, por me intensitet më të ulët të reshjeve, ku  mesatarisht  do të ketë rreth 10 mm reshje gjatë 24 h, ndërsa më datë 08 reshje do të ketë në interval të shkurtër kohorë, ku sasia e tyre brenda 24 h nuk do ti kaloj më shumë se 5 mm.

Gjendja sinoptike gjatë 3 ditëve në vijim do të karakterizohet më ulje të intezitetit të reshjeve, e cila do të jetë karakteristike për viset e ulët, ndërsa në ato malore do të ketë reshje bore të intezitetit të dobët.

Gjatë 24 orëve të fundit situata hidrologjike në lumenjtë kryesorë të Kosovës ka qen si në vijim[2]:

  1. Drini Bardhë/Gjonaj nga 1.60 në 2.50 m
  2. Drini i Bardhë/Këpuz nga 0.92 – 1.10 m
  3. Bistrica Pejes/Grykë e Rugoves – 0.38 – 0.60
  4. Lepenci/Hani Eelezit nga 0.46 – 0.70 m
  5. Morava Binçes/Knonçu; nga 2.24 – 2.60 m
  6. Ibri/Leposaviq nga 1.41 – 1.45 m
  7. Sitnica/Nedakoc nga 1.38 – 1.43 m
 Nr  LUMI  STACIONI  PELLGU SITUATA24 h TENDENCAT HIDROLOGJIKE
5-6/01/2016 07/01/2016 08/01/2016 09/01/2016
1 Drini Bardhë Gjonaj Drini
2 Drini Bardhë Këpuz Drini
2 Bistrica Pejës Grykë e Rugovës Drini Bardhë
4 Lepenci Hani Elezit Lepenc
5 Morava Binçs Konçul Morava
6 Ibri Leposaviç Ibri
7 Sitnica Nedakoc Ibri

Tabela 1 Situata hidrologjik  (24 h) dhe tendencat për disa lumenj të Kosovës gjatë 3 ditëve në vazhdim

Sqarim:

Rritje e konsiderueshme e nivelit të ujit

Rritje e nivelit të ujit

Stagnim i nivelit të ujit

Rënie e nivelit të ujit

Rënie e konsiderueshme e nivelit të ujit

 

Situata hidrologjike është pothuajse e njëjtë në tërë territorin e Kosovës, por më tepër e rënduar është në pellgun e Drinit të Bardhë, duke përfshi shumicën e ujërrjedhave të sajë nga të dyja anët.

Problematike paraqiten rrjedhat malore me karakter rrëkesh (prrockat, prrojet) etj të cilat për shkak të konfiguracionit të relievit, kanë karakter vërshues duke shkaktuar dëme nëpër disa fshatra  dhe lagje qytetesh, në disa vise të Kosovës.

 

PROGNOZA HIDROLOGJIKE PËR DITËT NË VIJIM

Nga data 07-08-09/2016, niveli dhe prurjet e ujit nëpër shumicën e lumenjve të Kosovës do të karakterizohen me rritje graduale, kjo situatë do të vazhdoj deri më datën 10, kur niveli i ujit nëpër ujërrjedha gradualisht do të bie.

Tendencat në vazhdim do të reflektohen pozitivisht në tërheqjen e ujit të lumenjve nëpër shtretërit e tyre, ndërsa ndërprerja e reshjeve të shiut gjatë ditëve në vazhdim, do të ndikoj në përmirësimin e përgjithshme të kushteve hidrologjike në vend.

Grafiku i intensitetit të reshjeve, në Pejë gjatë 12 orëve t♪7 fundit (00/12)

 

Intenziteti

Vërejtje: nga data 06/01/2016, ka filluar ngritje e ngadalshme e nivelit të ujit nëpër lumenj, për shkak të fillimit të shkrirjes së borës, intensiteti i shkrirjes dhe sasia e borës është e ndërlidhur me situatën e përgjithshme sinoptike dhe ngritjen e temperaturave gjatë ditës së sotme dhe në vijim.

Sqarim:

Përmbytje rregullt deklarohet kur niveli i ujit në lumë arrin limitin e përcaktuar (e cila është e përcaktuar për secilin sektor ujor) dhe ka tendencë të rritet më tej. Përmbytje e rregullt shpallet nga institucioni përgjegjës i cili njëherazi merret me menaxhim të ujit duke përfshi vëzhgimin e vazhdueshëm dhe monitorimin e argjinaturave dhe strukturave.

Përmbytje e jashtëzakonshme është shpallur kur niveli i ujit arrin limitin e përcaktuar dhe ka tendencë për tu rritur më tej, ose kur kërkohet nga arsye të tjera (kohëzgjatje e nivelit të ujit mbi kufirin e mbrojtjes të rregullt, kur gjendjen e digave dhe objekteve tjera, paraqitet e rrezikuar nga tejmbushja dhe tendenca e tejkalimit të kapaciteteve) etj.

Në rastin e daljes nga shtrati ose përparim i pakontrolluar i shkallës së përmbytjeve, duke i tejkaluar pritat dhe argjinaturat, shpallet gjendjen e jashtëzakonshme nga institucioni kompetent.

Gjendjen e jashtëzakonshme shpallet edhe nga komunat kompetente të rrezikuara dhe përfshin ndërtimin e argjinaturave lokalizuese, evakuimit dhe masa tjera.

Gjatë periudhës së përmbytjeve hidrologjike Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, prezanton informacionet e jashtëzakonshme hidrologjike, me dorëzimin e mëtejmë të të dhënave hidrologjike dhe meteorologjike.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...