Published On: 28 Dhjetor, 2015

Ja pse Hashim Thaçi nuk do të zgjidhet President!

Hashim Thaçi paska hequr dorë ose është fare afër ta bëjë këtë, nga qëllimi i tij kryesor, që të bëhet presidenti i vendit. Ndoshta ka ardhur koha që të heq dorë nga ky qëllim, sa më parë aq më mirë do të thoshin që të gjithë, sipas fjalës së urtë, shkruan analisti Idriz Morina në Bota sot.

“Nëse lexohet me kujdes deklarimi i tij, për zgjedhjen ose jo president, ai këtë e bën duke krijuar një huti tek apo për partnerin e tij të koalicionit LDK-në. Sipas tij PDK-ja është e gatshme ta respektojë marrëveshjen me LDK-në, por që në një mënyrë e bën atë përgjegjëse për respektimin ose jo të saj.
“Nuk është ndonjë betejë e imja jetësore të jem apo të mos jem president i Republikës. Unë kam pasur mundësi dy a po tri herë deri tani të zgjidhem president, por natyrisht se ne do të respektojmë marrëveshjen me LDK-në. Si shumicë kemi 90 deputetë në Kuvendin e Kosovës – vlerësoj se zgjedhja e presidentit duhet të jetë një situatë e unifikimit të spektrit politik dhe qytetar, dhe assesi e ngatërresave dhe përplasjeve të paarsyeshme”, ka deklaruar Thaçi.
Po të lexohet me kujdes deklarimi i tij se ka pas shans nja 2-3 herë të jetë president, sikur po i bie, që Rugova nuk do të ishte asnjëherë”, shkruan ai.
Por, me gjasë çështja është diku tjetër. E para relacionet e brendshme partiake, e shtyjnë atë që të mendojë se me zgjedhjen president do ti duhet ti largohet partisë. Në momentin që do të tërhiqet nga partia, roli i tij do të reduktohet brenda saj, aq shumë se ai mund të kthehet në njeriun më të rrezikuar për shkak të efekteve që jep, ndarja nga grigja’.
Një aspekt tjetër dhe mendojmë se është kryesori, në gjithë këtë ‘tërheqje’ të tij të bujshme, është se rrjedh si pasojë e formimit të Gjykatës speciale.
A mundet që një president njëkohësisht të jetë një i dyshuar nga gjykata speciale, dhe që ta ushtrojë detyrën? Etika nuk e lejon një gjë të këtillë, atëherë si mund të jetë e pranueshme, që ta kesh një pushtet kaq të lartë në vend. Pavarësisht se nëse do të dënohet apo jo, Thaçi më së paku do të shkojë të jap një dëshmi mbrojtëse për miqtë e tij, të cilët në çdo kohë mund ta rrezikojnë apo kërcënojnë.
Dhe shkaku kryesor i tërë kësaj çështje, është se nëse Thaçi është i pranueshëm për president nga anëtarët më të fuqishëm të pranisë ndërkombëtare këtu?! Këto dilema të fundit, janë ato, që si duket nuk po ia mundësojnë që të zgjidhet president! BSHDK

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...