Published On: 25 Janar, 2016

Ja funksionarët e “përjetshëm” të BDI-së

Nga një post në tjetrin, njëri pushtet në tjetrin dhe anasjelltas. Një grup i ngushtë i zyrtarët më të lartë të partisë shqiptare në pushtet, Bashkimit Demokratik për Integrim, kanë hyrë në dekadën e dytë të ushtrimit të posteve të ndryshme.

Nga deputetë në ministër, disa madje pa asnjë vit pauzë vazhdojnë të mbajnë edhe më tej pozicionet më të larta si në parti ashtu edhe në pushtet. Listës së zyrtarëve që në kuptimin e plotë të fjalës nuk kanë zbritur nga kolltuqet, ju prinë kryetarja e Komunës së Tetovës, Teuta Arifi, e cila ka shijuar të tre llojet e pushtetit politik, atë ligjvënës, ekzekutiv dhe së fundmi pushtetin lokal ku vazhdon të jetë aktualisht.

Karrierën partiako-politike e filloi si deputete që nga viti 2002 për nëntë vite radhazi. Largimi nga Kuvendi nuk e la atë në rrugë, por në vitin 2011 zgjidhet zëvendës kryeministre për euro integrime.

Në zgjedhjet e fundit lokale ajo zgjidhet kryetare e Komunës së Tetovës ku mandati do t’i përfundojë vitin e ardhshëm. Arifi për vite me radhë është edhe nënkryetare e BDI-së. Me një pauzë tepër të shkurtër janë edhe dy zëvendës kryeministrat aktual të kësaj partie, Fatmir Besimi dhe Musa Xhaferi. Në vitin 2001 Besimi emërohet drejtor i Aeroportit të Shkupit, ndërsa një vit më vonë zëvendës guvernator i Bankës Popullore. Nga 2004 deri më 2011 ka qenë ministër i ekonomisë, me një ndërprerje në periudhën 2006-2008 kur BDI ishte në opozitë. Në vitin 2011 Fatmir Besimi mbetet përsëri ministër, por transferohet në ministrinë e Mbrojtjes ku qëndron deri në vitin 2013. Që atëherë e deri më sot ai vazhdon të jetë zëvendës kryeministër për eurointegrime, njofton Shenja.tv.

Zëvendës kryeministri tjetër, ai për implementimin e Marrëveshjes së Ohrit, Musa Xhaferi, ka 12 vite stazh në Qeveri, në mandatin e parë 2002-2006 dhe dy mandatet e fundit që nga viti 2011 e deri më sot ai ka qenë zëvendës kryeministër për implementimin e Marrëveshjes së Ohrit. Në periudhën 2008-2011 ka qenë ministër i pushtetit lokal.

Si Musa Xhaferi ashtu edhe Abdilaqim Ademi, pushime kanë pasur vetëm në periudhën 2006-2008 kur në Qeveri ishte PDSH-së. Në katër vitet e para të qeverisjes së BDI-së, Ademi ishte deputet në Kuvendin e Maqedonisë, ndërsa nga viti 2008 deri më 2011 zëvendës kryeministër për implementimin e Marrëveshjes së Ohrit. Edhe Ademi si disa bashkëpartiak të tij ka ndërruar vetëm resorët. Nga viti 2011 Ademi zgjidhet ministër i ambientit jetësor, ndërsa nga viti 2014 ministër për arsim dhe shkencë ku vazhdon të jetë edhe aktualisht. Përveç Teuta Arifit edhe disa kryetarë të tjerë të komunave nga radhët e BDI-së nuk mund të qahen.

Kreu i Komunës së Çairit, nuk ka lëvizur nëpër ministri, por ai për 11 vite, që nga viti 2005 është kryetarë i Komunës së Çairit ku ushtron mandatin e tretë. Kreu i Komunës së Likovës, Sadulla Duraku qëndron në këtë post tani e 7 vite, ndërsa paraprakisht dy vite ishte deputet, dy vite ministër i bujqësisë dhe dy vite zëvendës drejtor i doganave. Kreu i Komunës së Gostivarit ishte tre vite deputet në mandatin e parë të BDI-së, ndërsa nga viti 2005 deri në vitin 2009 u zgjodh në krye të Gostivarit.

Pasi humbi zgjedhjet lokale pushoi dy vite dhe në vitin 2011 ai zgjidhet ministër i pushtetit lokal. Në zgjedhjet lokale të vitit 2013 Bejta u rikthye në krye të Komunës së Gostivarit ku ka mandat deri në vitin 2017. Janë të shumtë edhe zyrtarët e tjerë të BDI-së të cilët kanë shëtitur nëpër më shumë pushtete dhe resorë të Qeverisë, si dhe në Kuvend, por me disa shkëputje brenda kohës.

Ndryshe kohëve të fundit, në BDI janë shtuar zërat që kërkojnë reforma brenda partisë dhe shpesh herë emrat e lartpërmendur janë përmendur në opinion si shkas i revoltës që ka lindur në BDI.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...