Published On: 10 Prill, 2016

Izolimi në Tuzëll


  • A ishin demonstratat e ’81-shit të organizuara dhe kush ishin organizatorët? (14)
  •                      (Fletë të shkëputura nga Ditari im)    
  • ushtaret

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/studiuesi-japonez-kanuni-kodi-ma-i-lashte-boteror-i-mbijetuar-para-krijimit-te-shteteve/

http://www.shqiptari.eu/kush-eshte-pucisti-i-ldk-se-qe-ka-kap-partine-me-thike-pas-shpine/

Sinan Kastrati

 Arrestimi i dytë 

Në mëngjes, më fund arrita, erdha në Doboj dhe pas formaliteteve (ngritjes së flamurit, himnit …unë u lajmërova te komandanti i vodit tim, potpur. Shemsedin Hajdari dhe kërkova nga ai që të më lëshoj e të shkoj në shtëpi ose të ma jep pushimin vjetor se jam lodhur e jam merzitur. Kështu i thash eprorit tim dhe iu luta Shemsedinit që të më ndihmon e ta marr së pakut, “sylahin”. Ai me tha: – Jo Sinan, nuk guxoj! Me kanë thënë… që së shpejti, brenda javësh kanë me të marr dhe nuk di kur e kush dhe ku ke me shkua.

Dhe ashtu ndodhi, siq më tha Shemsedin Hajdari. Një natë derisa isha në gjumë, në mes të natës erdhën dy oficerë në dhomë, (koha e gjumit në ushtri ishte: në ora 22:00 deri në ora 06:00, ndërsa gjatë stinës së verës: 21:00-05:00, një orë më parë duhej zgjuar, pas fizkulturës së mëngjesit hanim kafjallin e pastaj rreshtoheshim … Ngritja e flamurit, himni dhe “smotra”, “jutarna informisanje” e kështu me radhë … ishin të obligueshme, për të gjithë, eprorë e ushtarë, të stafit civilë e të ati ushtarak, kur ngritej flamuri duheshin të gjithë me dal në istë, përveç rojeve), njërin e njihsha, Muharem Efendiq-in dhe i dyti quhej, D. Drlic. Më zgjuan nga gjumi ngadalë që mos të iu “prishi” gjumin dhe mos ta marrin “vesh” ushtarët e tjerë. Më kontrolluan kasetën  (orman i vogël me tesha dhe gjëra personale…ku i kisha disa libra, fletore, letra private nga familja, dhe të afërmit, shokë e ushtarë, shokë, fotografitë….  Mi morën të gjithat dhe u nisëm në mes të natës për në Tuzëll.

Kerri me një shofer të policisë ushtarake na priste te dera e kapisë. Ai, i përshëndeti oficerët dhe u nisëm. Dy oficerët u ulën në karriget e pasme ndërsa unë e shoferi, një shka nga Beogradi, ishim përpara.

Te nesërmen, më kanë thënë ushtarët shqiptarë, në Doboj, kur e kanë lajmërua Shemsedin Hajdarin se mua me kishin marr natën, ai vetë e kishte marr kasetën time të teshave dhe e kishte fut në kancerinë e vetë për të ma “ruajtur” me ato pak gjëra personale e tesha që më kishin mbetur, dhe kishte qajtur.

Izolimi në Tuzëll 

Në Tuzëll atë natë më dërguan në dhomat ku flinin policia ushtarake, dhe aty qëndrova tërë kohën. Në Tuzëll kishte afro 20 policë ushtarakë. Ata kishin dy kerre dhe kontrollonin ushtarët se a kanë leje ushtarët për qytet, a mos kanë bërë ndonjë sjellje të keqe, a janë të dehur etj. në Tuzëll, Brcko e Doboj. Më dërguan në dhomat e policisë ushtarake, në izolim. Kështu përdorej në at kohë fjala ”izolim” kur një njeri e merrnin dhe pa vendim të gjykatës e dërgonin në burg ose vend tjetër të “sigurtë”! Në Kosovë janë të njohura izolimet e intelektualëve, pas vitit 1981.

Mua më dërguan në kazermën ushtarake të qytetit, në një dhomë me policë ushtarakë.

Gjatë ditës kur policët shkonin në “detyrë” e unë mbetesha vetëm një ose dy policë, si kujdestarë, më lidhnin për krevati ndërsa natën më detyronin t’i pastroj ËC-të e komandës ku rrinin oficerët më të lartë në Tuzëll dhe të policëve ushtarak e nganjëherë sikur iu dukej pak më qonin edhe në kazermat tjera me ushtarë të thjeshtë me i pastrua, fshi. Isha bërë pastrues me “diplomë” por nuk mora as një fjalë apo fletë “falënderimi”

Afro 4 muaj më kanë mbajtur në Tuzlla, të lidhur ditën e të ”lire” natën.

Tuzlla ishte qendra më e madhe ushtarake për Bercko, Doboj…..dhe aeroportin ushtarak, në Gradinë, afër Tuzllës. Në Tuzlla kishte më tepër se 2.000 ushtarë të të gjitha gjinive, përveç të marinës luftarake.

Në pyetje më kanë marr Muharem Efendiq dhe D. Drlic të dytë kapitenë të klasit të parë, me katër yje. Përveç presionit psiqik, psikologjik, dhunë fizike e as shuplakë kurrë nuk më kanë ra kush, nuk është ushtruar dhunë …  ndaj meje. Më shumë jam provokuar e keqtrajtuar nga ushtarët, policia ushtarake duke më detyruar të pastroj edhe jashtë “orari” e duke më provokuar e ngacmuar në ndjenjat kombëtare e traditën shqiptare se sa eprorët ushtarakë që ishin përgjegjës për punë të tilla, të hetuesisë. Ndoshta edhe ky ka qenë qëllimi i tyre, ku ta di unë.

E kam të vështirë me tregua se si ma shanin nënën shqiptare e heronjtë kombëtarë, familjen, fenë.

Gjatë hetuesisë nuk flisja dhe nuk pranoja asgjë. Kisha bindjen se nuk dinin asgjë dhe se isha “i pastër”.

Kjo ka ndodhur deri sa ka ardhur Aleksander Vasiljevic, atëherë nënkolonel i KOS-it të APJ-se për Bosnje dhe një pjese të Kroacisë, më 1982. Me vonë, ishte bërë Shef i SHSSHS (Shërbimit  të Sigurimit Shtetëror, Sekret) Jugosllav për APJ-ne dhe merr gradën e Gjeneral Majorit. Ai e ka burgos edhe Alia Izetbegovic, në aeroportin e Sarajevës, më 1992, 10 vjet pas meje dhe ka qenë në Hagë si dëshmitar kur gjykohej Sllobodan Milloshevici. Ishte shumë i rreptë. Nga pamja e jashtme tregonte gjendjen e brendshme, me sjellje arrogante e shumë përbuzëse. Shihej se në gjak e ka urrejtjen për shqiptarët.  Ishte gjakpirës për shqiptarë. Aca, kështu e quanin, më  ka ra disa herë me një shpuzore të duhanit që ishte në tavolinën e punës së hetuesisë. Më provokonte duke me pyetur:

ka do të m bënit ju sikur të fitonit e unë të isha i burgosur në Prishtinë e Tiranë? Më thoshte se edhe nënën e babën plakë ti kemi burgos. Kështu më kanë thënë edhe në Prishtinë e Ferizaj, Lutfi Ajazi, Muharrem Dani … e Faik Nura. Më vonë kur e kuptoi se unë përsëri nuk flisja, ai ma tregoi LETREN që unë e kisha shkruar dhe ia kisha dhënë Sadik Blakajt në burgun e Ferizajit.

Aca më tha se këtë letër ia kemi zënë Sadik Blakajt…. i cili e kishte “mshef” kur ka dal nga “burgu”. Unë e kuptova se çka paska ndodhur, çka pask`na bërë, sa i letë qenkam tregua e pyetje të ngjashme që nuk më lenin të qetë, jo për vete, po për shokët. Nuk isha i sigurt se çka ka ndodh me të tjerët që i kisha përmend në letër. A ishin burgos të gjithë e pyetje të ngjashme që nuk më hiqeshin nga koka. Familja e as gruaja, Nexha nuk e dinin që unë isha në Tuzell, i IZOLUAR. Ata, Letrat mi dërgonin në Doboj…Pasi ma ka tregua letrën Aca, më ka  pyetj: – E kujt është kjo letër, kush e ka shkrua? Unë iu gjegja: -Letra është imja dhe dhe unë e kam shkrua e ia kam dhënë Sadik Blakajt. Ai edhe pse u mundua me e “ruajt” Sadikun, e kuptoi se para meje, ai e zbuloi vetë kush ishte Sadik Blakaj. Këto kanë qenë momentet me të vështira por edhe jam lehtësuar sepse isha i sigurtë se më nuk ka mësheftësi dhe pritsha vetëm ditën e gjykimit. Më nuk frigohesha, nga askush.

Ne dhomën fqinje, në Tuzëll e kishin pru e i kishin ngujua edhe Xhevat Durmishin e Skënder Gashin, të dytë mjekë dhe cimerë në kohën e studimeve. Këto mi tregoi më vonë Xhevati se edhe ai kishte qene në Tuzëll. Ndërsa në Kosovë ishin burgos Haki Berisha i Komaranit e Izedin Krasniqi nga Mitrovica, Behxhet Krasniqi nga Zhilivoda. Për Izedinin e Nuhiun nuk isha shumë i sigurtë.

Me Hakiun e Nuhiun, nuk jemi takuar ndërsa te Izedini në Mitrovicë, isha me Xhevatin, pasi ai e kreu Izedini ushtrinë. Më kujtohet se at natë kur shkuam te Izedini në Mitrovicë, luante basketboll C.Zvezada e Beogradit dhe Cibona e Zagrebit. VIJON – SHQIPTARI.EU 

Displaying FullSizeRender.jpgsinani236

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Xhafer Leci thotë:

    Ky burrë,Sinan Kastrati,po shkruan vetëm me fakte e dëshmi ! Ju lumtë, e përgëzojmë dhe përshëndesim !

    Përgjigjiuni
    Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...