Published On: 14 Tetor, 2016

Ivo Andriqi, krimineli (nobelisti) që e përgatiti zhbërjen tonë!

 

Fahri Xharra

“Beogradi, nga fundi i viteve të tridhjeta të shekullit të kaluar ishte plotë me kombësi (nacionalitete) të ndryshme. Ishin hebrenjtë, çekët, hungarezët, gjermanët dhe rusët. Kishte edhe rumunë, grekë e sllovenë. Me të gjithë jetohej normalisht, por vetëm me shqiptarët nuk shkonte mirë; i shanin, i thirrnin me emra nënçmues, dhe ngadalë ngadalë krijohej muri ndarës në mes të shumicës serbe dhe tyre; të nevojshëm për punët në ndërtimtari dhe bartjen e pianove nga një shtëpi në tjetrën. Por, dikush duhej që t´i bartë tjegullat në katin e fundit të pallatit të kinemasë “Beogradi” e cila ndërtohej aso kohe, dikush duhej që t´i shkarkoj të dy tonelatat e qymyrit (thëngjillit) për mamin tim, por çka të bëjmë me ta kur t`i kryejnë punët? Qëndrimi i tyre në mes të Beogradasve për një djalosh 6 vjeçar (Bora Ćosić “Albanac i ja”) ishte diçka ekzotike: e dija që vinin nga jugu, që janë të varfër dhe shëndetligë, që pasi i sharronin drunjtë nëpër oborret e qytetarëve, flinin nëpër podrume, ushqeheshin me sardina dhe rrush. Ishin shumë të thjeshtë, pak të turpshëm, kryesisht shumë të sjellshëm. Nuk e di se pse nëna ime e tregonte një çikë rezervë karshi atyre, e mua nuk më kujtohet që unë të jam shoqëruar ndonjëherë me ndonjë fëmijë shqiptar, mendoj as që ishin në shkollat tona”… vazhdon më tutje Bora Qosiçi në kujtimet e tija për shqiptarët.
Pra të tillë ishim, të tillë na njiheshin, të tillë na paragjykonin dhe si të tillë donin të na zhbënin.
Lav Trocki, pas luftërave të Serbisë me ne në vitin 1912 shkruante: “Serbia e mori Kosovën, por e mori edhe një gurë të rëndë mulliri mbi shpinën e zhvillimit të saj” (Srbija je zadobila Kosovo, ali i mlinski kamen na vratu svog razvitka. (Lav Trocki, dopisnik sa balkanskog ratišta 1912)
Trocki që më kohë e kishte nuhatur që jeta me shqiptarët për serbët nuk është e mundur. Ata edhe sot e kësaj dite e mendojnë të njëjtën. Të kotë e kemi ne; të kotë e ka bashkësia ndërkombëtare.

 1. Andric

Ivo Andriqi (shkrimtari nobelist i vitit 1961) ishte ambasador i Mbretërisë së Jugosllavisë në Gjermaninë e Hitlerit dhe në atë kohë në Janarin e vitit 1939 në kërkesë të Milan Sojadinoviçit e bëri projektin për ndarjen e Shqipërisë në mes të Jugosllavisë dhe Italisë, sipas të cilës Serbja duhej të merrte Shqipërinë e Veriut dhe Durrësin” (Ante Beljo, Ideologija Velike Srbije ). Elaborati i Ivo Andriçit i datës 30.01.1939 ishte bërë si “përkujtues” zyrtar për çështjen shqiptare për përdorim të brendshëm në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Mbretërisë së Jugosllavisë: “Kur të ndahet Shqipëria do të zhduket vend përkrahja për pakicën shqiptare në Kosovë, dhe e cila në situatë të re do të asimilohej më lehtë. Neve do të na takonin edhe 200 000 – 300 000 shqiptarë të tjerë por ata janë të shumicës katolike dhe marrëdhëniet e tyre me Shqiptarët mysliman nuk janë te mira (?) Pastaj shpërngulja e shqiptarëve mysliman për në Turqi do të bëhej nën rrethanat e reja, dhe nuk do të kishte shumë pengesa për pengimin e kësaj shpërnguljeje”.
Dy motive që vazhdimisht rëndojnë mbi ne sipas planeve serbe, marrëdhëniet ndërfetare dhe shpërngulja e shqiptarëve mysliman. Plane, plane, plane e ne nuk vetëdijesohemi!
Në të njëjtën kohë me Ivo Andriqin, me 3 shkurt 1939 u shfaq edhe projekti tjetër për okupimin dhe ndarjen e Shqipërisë, i cili elaborat iu dorëzua Qeverisë së Stojadinoviçit. Fjala është për projektin e Ivan Vukotiçit, i cili e propozonte ndarjen e Shqipërisë me Italinë në vijën Strugë- Librazhd – Elbasan- Durrës. Ai vjen në përfundim që është “më mirë një dritare e Italisë në Ballkan se sa një shtëpi shqiptare (Ivan Vukotić, O Albaniji i interesne sfere)”.

Historikisht urrejtje, gabimisht thuhet urrejtje ajo ishte dëshirë shekullore për tokat shqiptare, por pa shqiptar. Në Arkivin e Institutit Historik të Kosovës është dokumenti ku thotë: “Gjatë Luftës së Dytë Botërore armiqësia në mes shqiptarëve dhe serbëve ishte në kulmin e saj. Në raportin e Komandës së korpusit të dytë të çetnikëve të Drazha Mihajloviçit, çetnikët deklaroheshin se do të luftojnë kundër Shqiptarëve deri në zhdukjen e tyre, por urrejtja ndaj shqiptarëve ishte edhe tek dashamirët e komunizmit. Shumë çetnikë pas amnistisë së vitit 1944 kaluan në radhët e partizanëve dhe e mbanin gjithnjë të njëjtin qëndrim: Të zhduken shqiptarët!
“Është pak e njohur, përveç historianëve profesionist, që me problemin e Kosmetit (Kosovës) dhe të Shqipërisë së sotme, si dhe me të gjitha problemet që dalin nga zgjidhja e saj është marrur edhe shkrimtari ynë i madh Ivo Andriqi, kuptohet në cilësinë e diplomatit dhe shërbëtorë i Ministrisë së Punëve të Jashtme.. Sipas detyrës zyrtare në vitin 1939 për Kryeministrin e asaj kohe të Mbretërisë Jugosllave Miladin Stojadinoviçin e shkroi elaboratin se si ai e shihte situatën e brendshme dhe të jashtme me theks të posaçëm në Ballkan dhe në shtetet Ballkanike e me Shqipërinë në te. (O Kosmetu).
“Në tekst ka edhe shumë detaje interesante dhe se në fund flitet për problemin që neve na ngushton dhe më së shumti na intereson. Ivo Andriqi me atë zërin e tij të butë e analizon atë që edhe para luftës së dytë, me keqardhje, e edhe deri në ditët e sodit është pika më e dhimbshme serbe- problemi i Kosmetit dhe shtetit të Shqipërisë”, përfundon autori. E unë po e shtoj që shqiptarët më shumë iu interesojnë serbëve se sa vetë shqiptarëve!
“Diku pas 40 vjetësh nga shkrimi i memorandumit të Andriçit, ai u bë publik në “Časopisu za suvremenu povijest” të Zagrebit. (1977) Heshtjen për elaboratin e Ivo Andriçit (se serbët ende sot nuk flasin me dëshirë fxh), pas vdekjes së Titos e theu Ibrahim Rugova, si kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës që ishte duke e akuzuar Andriçin për nacionalizëm, pra veprat e tij më nuk mund të mësohen e ligjërohen në shkollat e Kosovës. Sipas tyre (shqiptarët fxh) një nobelist i shpërblyer për vlerat e tija humane bëhet nacionalist serb” (Milka Luqiç).

((Për një rezyme të shëndoshë dhe kritikë ndaj nesh se si i vlerësojmë të mençurit, kuadrot dhe punëtorët tanë të kombit në krahasim me serbët: “Ivo Andriçi lindi më 1892 në Dolac- Vdiç në Beograd më 1975, ishte shkrimtar serb dhe jugosllav, ishte Diplomat i ish Mbretërisë së Jugosllavisë. Fitues i çmimit Nobel për letërsi në vitin 1961 për romanin “Ura e Drinës”(1945) ishte anëtar i Akademisë së shkencave dhe arteve të Serbisë deri në vdekje. Që nga viti 1920 u bë administrator në Ambasadën në Vatikan, e pastaj punoi si në konsulent në Bukuresht, Trieshte dhe Grac (Бриљантна дипломатска каријера („Политика“, 10. октобар 2011), dhe si njeri i vyer për çështjen serbe kurrë nuk u akuzua për “tradhtar” nga serbët sepse iu shërbeu të gjitha regjimeve shtetërore. Medet se ku jemi ne!

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. m.muharremi thotë:

  Per arsye te qendrimit racist ndaj trojeve shqiptare dhe shqiptareve ne vecanti , gjate sherbimit te tij ne mbreterine serbo – kroato – sllovene para luftes se II-te botrore dhe projekteve kriminale te Ivo Andriqit kunder shqiptareve dhe Kosoves edhe pase luftes se II -te botrore por , edhe bashkimit dhe mbeshtetjen se politikes cfarosese antishqiptare te Rankoviqit ne jugosllavine e Titos pase 1945 ,ai mori qmimin Nobel per letersi ( “Ne uren mbi Drina ” ) me 1961 per te cilin qmim jugosllavia pagoi para vetem e vetem qe per Ivo Andriqin te flitet dhe te shkruhet si nobelist dhe jo si nji kriminel , reaksionar dhe antishqiptar , sikur ne te vertet ishte ai vete dhe vepra e puna e tije e disa dekadave ( gazeta e perjaveshme kroate VUS – Vjesnuk u Srijedu 1970 ) .
  VUS -i i kohes ne vazhdime kishte shkruar dhe kishte publikuar fakte se si qeveria jugosllave kishte paguar para ne menyre qe Ivo Andriq ta merrte qmimin Nobel gje e cila edhe kishte ndodhe ne vitin 1961 dhe krimineli ishte rehabilituar dhe ishte shendruar brenda nate ne nibelist .
  Ivo Andriq vdiq diten kure edhe u be atentat kunder ish kryeministrit jugosllav Xhemal Bjediq , me sa me kujtohet dt.17 mars 1977 ne menyre qe Tito ta emronte kryeminister te jugosllavise , serbin dhe drejtorin e burgut famkeq te Goli Otok-ut , Veselin Gjuraniviq ,kohe e cila do te tregoje fillimin e mbarimit te dominimit serb ne ate krijese artificiale te quajtur Jugosllavi

  Përgjigjiuni
  Pelqej(4) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...