Published On: 21 Shkurt, 2016

Ish-universiteti, kamp për 860 muxhahedinët, ja si jetojnë (VIDEO)

  • Pamjet që i shihni i përkasin një ish-universiteti privat i kthyer në Kamp për Muxhahedinët me lokacion në Shqipëri.

Ky është tani ish-universiteti privat, i shëndërruar në një kamp për strehimin e muxhahedinëve që jetojnë në Shqipëri.

Por si jetojnë muxhahedinët në këtë Kamp?

Gratë dhe burrat jetojnë në ambiente të veçuara, çdo lëvizje që ata bëjnë jashtë kampit duhet ta regjistrojnë pranë kësaj zyre ku një prej zonjave mban shënim itinerarin për hyrjet dhe daljet.

Ndërsa këto pamje tregojnë orarin e mbërritjes së ushqimit në kamp ku i njëjti itinerar përsëritet në çdo 3 vakte.

Teksa tentojmë ta intervistojmë zonjën, ajo na kërkon të futemi në sallën e pritjes ku më pas mbërrin një i panjohur  për ta, pasi intervistat janë të ndaluara.

Gazetari: Si ndjeheni në Shqipëri?
Gruaja: Nuk mund të flas shqip.
Gazetari: Dakord, flasim anglisht. Si ndjeheni në Shqipëri?
Gruaja: Është mirë.
Gazetari: Është mirë? Prej sa kohësh?
Gruaja: Ju lutem ejani një sekondë.

Koordinatori i cili mbërrin në zyrën e pritjes për çdo të panjohur në kamp, na kërkon të ndërpresim intervistën pasi në shpjegimet e tij ai thotë se nëse flasin u rrezikohet jeta e të afërmve të tyre në Irak dhe Iran.

Gazetari: Përshëndetje. Jam Arseni, gazetar i Report TV dhe ky është koleg im. Si jeni?

Koordinatori: Uluni ju lutem.

Gazetari: Faleminderit. Si është situata në Kamp, si ndjeheni në Shqipëri?

Koordinatori: Është mirë, ndjehemi mirë.

Por ky kamp nuk është i vetmi që i afrohet Tiranës ku muxhahedinët banojnë. Një prej tyre është ky që e shihni në kompleks pallatesh në Mezes.

Pasi trokasim hapet dera dhe sërish me shumë vështirësi shkëpusim pak fjalë nga intervista, pasi që për ta është e pamundur dhe një prej tyre na tregon se ka mbi një vit në Tiranë.

Një banor i kompleksit: Këta që janë me qera këtu, s’po vijnë shumë.

Gazetari: Ka pasur edhe më parë?

Këtu ishin 3 shkallë, edhe ata kanë qenë nga UNCR’ja, ia paguante UNCR’ja atë. Kanë patur administratorë, disa edhe shkollohen aty.

Gazetari: Si sillen, janë problematikë? Me komunitetin si shkojnë?

Banori: Janë sjellë shumë shumë mirë.

Ndërkohë, një prej banorëve të këtij kompleksi na tregon se muxhahedinët ikin e vinë duke jetuar me qera dhe nuk kanë krijuar asnjë problem deri më tani me banorët.

Gazetari: Si ndjehesh, mirë?

Banori: Mirë.

Gazetari: Të sigurtë?

Banori: Të sigurtë.

Gazetari: Sa kohë keni këtu?

Banori: Unë kam afër 1 vit.

Për muxhahedinët, Shqipëria konsiderohet një vend i vogël me zemër të madhe, ndërsa pas vizitës së sekretarit amerikan të shtetit, John Kerry, diskutimi publik është ndezur nëse do te vinë 2 apo 3 mijë muxhahedinë.

Zyrtarisht ende nuk ka asnjë shenjë marrëveshjeje publike si nga qeveria shqiptare ashtu edhe nga departamenti i shtetit, ndërsa sipas burimeve të Report TV, aktualisht në Shqipëri, duke përfshirë Tiranën, Durrësin, Golemin, Kavajën, janë afro 860 muxhahedinë të ardhur prej vitit 2012 deri më sot.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...