Published On: 2 Mars, 2016

Ish Presidenti Sejdiu: Mustafa po manipulon me personalitetin e Presidentit Rugova! Kërcënues e linçues

Kriza në LDK-serioze; reformimi i mirëfilltë i saj i domosdoshëm

Shkruan: Fatmir Sejdiu
Ish President i Kosovës

Proceset nëpër të cilat po kalon Kosova dhe në këtë kontekst edhe LDK si subjekt politik që qeverisë me vendin shtrojnë detyrën dhe domosdoshmërinë për mobilizim serioz të gjthanshëm dhe me përfshirje të gjerë të të gjithë faktorëve. Është për keqardhje që nuk ka pasur vullnet dhe qasje racionale politike e të dialogut të mirëfilltë që do të evitonin skenat e dhunshme të shpërfaqura në institucione dhe jashtë tyre.

Ditëve të fundit janë zhvilluar ngjarje dhe paraqitur probleme që lidhen me udhëheqjen e LDK-së si në planin e qeverisjes së vendit, poashtu edhe në planin e brendshëm të LDK-së. Tendenca e lidershipit të LDK-së që këto probleme t’i shohë dhe interpretojë si të ndikuara e shkaktuara nga faktorë të jashtëm, duke iu shmangur trajtimit dhe zgjidhjes së tyre, vetem sa e ka ndare përfundimisht këtë lidership të LDK-së nga strukturat e organizuara lokale, nga anëtarësia dhe vullneti i saj programor.

Duke pasur parasysh këtë gjendje dhe temat e mëdha me të cilat është përballur vendi, është e habitshme se nga kryetari i LDK-së që është edhe në krye të qeverisë, asnjëherë deri tash nuk është ftuar organi më i lartë i partisë- Kuvendi i Përgjithshëm i LDK-së, për t’i trajtuar dhe për të marrë qëndrim serioz rreth tyre. Përkundrazi, duke anashkaluar këtë institucion, janë improvizuar tubime me tema të parëndësishme për momentin të disa “forumeve” të paqena dhe jostatutare.

Reagimet e fundit të anëtarësisë së LDK-së anekënd Kosovës dhe jashtë saj kanë adresuar saktë dhe me të drejtë përgjegjësinë për këtë gjendje të rëndë brenda LDK-së tek një pjesë e udhëheqjes së LDK-së me në krye kryetarin e saj. Injorimi i këtyre thirrjeve dhe reagimeve të anëtarësisë bartë në vete rrezikun e një përshkallëzimi të brendshëm në LDK deri në braktisje masive të anëtarësisë prej saj, edhe për shkak se vendimet e shumta të lidershipit të LDK-së haptas bien ndesh me vullnetin e anëtarësisë, por edhe me vetë deklarimet e këtij lidershipi.

Në këtë kontekst, gjuha kërcënuese e linçuese e kryetarit dhe një pjese të lidershipit të LDK-së ndaj zërave kritik e plural, si një vlerë e përhershme e LDK-së, që janë deputetë të zgjedhur, kryetarë degësh, anëtarë të zgjedhur e aktivistë të strukturave të ndryshme të LDK-së, ka shkaktuar shqetësim dhe brengosje të madhe te anëtarësia e gjerë e LDK-së. Praktikat e tilla në LDK ishin të panjohura deri më tash dhe si të tilla janë të papranueshme.

Gjuha e fyerjeve, e linçimeve dhe e urrejtjes që e ka instaluar Isa Mustafa, duke mos kurser madje as shoqërinë civile e intelektualët, por edhe mediet, që bëhet me vetëdije të plotë në mbrojtje të interesave të ngushta të tij, e ka braktisur traditën e urtë dhe argumentuese te LDK-së me të cilën ajo ka komunikuar përherë për gjithë keto vite me anëtarësinë dhe qytetarët, por edhe me subjektet rivale në skenën politike të Kosovës.

Konfrontimet brenda LDK-së, por edhe konfrontimet me subjektet e tjera politike, që po nxiten nga kryetari dhe nje pjese e vartësve të tij , pa ndonjë vlerë dhe humbës të dëshmuar të zgjedhjeve –të instaluar në pozita të ndryshme në qeveri, tregojnë humbjen e plotë, jo vetëm të arsyes, por edhe të çfarëdo lidhjeje të këtyre njerëzve me anëtarësinë e LDK-së, vlerat dhe interesat e saj.

Duke zbatuar praktikat klienteliste e nepotike të modelit “vet në qeveri e familjarët në borde ndërmarrjesh e ambasada” nga kjo kategori e lidershipit janë shkelur tashmë të gjitha parimet e vlerat e LDK-së dhe kështu janë dëmtuar rëndë edhe interesat e shtetit për të cilat të tillët deklarohen vazhdimisht se i mbrojnë. Prandaj, përfundimisht është koha për të ndalur rrënimin e mëtejmë të LDK-së, që me veprimet e tilla duket si një mision i Isa Mustafës me klientelën e tij.

Shfrytëzimi dhe manipulimi me veprën dhe personalitetin e Presidentit Ibrahim Rugova qoftë për të fyer të tjerët, qoftë për të glorifikuar vetveten, siç po bën lidershipi i tashëm, dëshmon vobektësinë e autoritetit të tyre politik e publik, ndërkohë që në anën tjetër secili veprim, qëndrim dhe deklarim i tyre është në kundërshtim flagrant me kulturën politike të tolerancës dhe mirëkuptimit që ishte kultivuar nga Presidenti Rugova dhe LDK brenda vetes dhe në raport me subjektet tjera politike.

Prandaj, mobilizimi i gjithanshëm i anëtarësisë në këto momente ështe mobilizim për shtetin, për Kosovën e lirë dhe demokratike, me vlera të lirisë, të pluralizmit dhe të shtetit ligjor. LDK ka një potencial të fuqishëm që me metoda antidemokratike gjatë këtyre viteve të fundit është mënjanuar, përjashtuar e ndëshkuar nga ky lidership. Fatkeqësisht, ndjekja e këtyre praktikave përjashtuese e përçarëse, si dhe praktikat e avancimit të humbësve dhe sjellja në pozicione qeverisëse e personave të dështuar dhe të ardhur në LDK nga parti minore, kanë pasur për qëllim mënjanimin nga skena të intelektualëve dhe anëtarësisë tradicionale më vitale të LDK-së, si dhe mbylljen e portës për potencialin e ri intelektual mbështetës të vlerave dhe programit të LDK-së.Kryetari dhe klientela e tij e instaluar në struktura drejtuese të LDK-së në një proces të brendshem zgjedhor të improvizuar dhe manipuluar drejtpërsëdrejti prej tij, janë mbyllur në një rreth të ngushtë duke shërbyer dhe shpërblyer njëri tjetrin.

Prandaj, është koha që të gjithë bashkarisht të marrim përgjegjësi konkrete për të mos lejuar shkatërrimin e mëtejmë të LDK-së. Meqë kriza në LDK është serioze, asaj i duhen me urgjencë reformat dhe ndryshimet në lidershipin e saj duke përfshirë hapjen ndaj njerëzve me vlera që ka brenda vetës, personaliteteve të rëndësishme e intelektualëve të dëshmuar dhe në veçanti ndaj të rinjve që janë potenciali më premtues i Kosovës në përgjithësi dhe LDK-së në veçanti.

Është koha për hapa konkretë. Urgjentisht duhet hapur dialogu dhe debate i vërtetë, kritik e i sinqertë brenda anëtarësisë së LDK-së për ta shpëtuar në orën e fundit këtë forcë politike me histori të lavdishme shtetformuese, që duhet të paraqesë edhe të ardhme premtuese për vendin.

Në këtë drejtim edhe unë, si njëri ndër bashkëthemeluesit e saj, ish kryetar dhe kryetar nderi i saj, do të angazhohem thellësisht që LDK t’iu kthehet vlerave të përhershme të anëtarësisë së saj dhe të jetë një parti e denjë e familjes së partive evropiane të qendrës së djathtë, për ta zhvillluar vendin dhe demokracinë e vërtetë në të, duke e kultivuar miqësinë e përhershme me SHBA-të dhe BE-në, si mbështetëse të vazhdueshme të lirisë, pavarësisë dhe zhvillimit të përgjithshëm të vendit tonë.

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. Basri thotë:

  I nderuar President Sejdiu, qytetarët e Republikës së Kosovës tashmë i kanë kuptuar të gjitha të mirat e të këqijat. Ata ,po presin daljen në skenë të njerëzve të vet, njerëzve, të colët punuan në vazhdimësi për çështjen kombëtare . E jo do laramana që deri në vitin 1990 ,i puthnin dorë e këmbë do iqav e viçav. Veprimtarët e mirëfilltë të LDK-së dhe anëtarësia tradicionale e LDK-së janë në pritje të një veprimi konkret. Janë lodhur me këta hajna,kriminel e agjent të UDB-es. Sukses.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(1)
 2. Ismet Krasniqi thotë:

  Pa shtuar as pikë as prese asaj qe lexova, mbështes thirrjen për të vepruar sa nuk është bërë vonë. Unë jamë Sekretar i Degës së LDK-së për Zvicër, kryesinë tonë Isa Mustafa nuk e njeh fare për shkakun se nuk jemi të kënaqur me drejtimin e partisë nga ai, Isa po shkatrron LDK-në në përgjithësi e degët e diasporës në veçanti. Unë dhe bashkëveprimtarët e mij e dimë se cili ishte Isa kur ishte ne diasporë, e dimë përcaktimin e tij antirugovian bashk me Bukoshin e disa shokë tjerë, tani ky Isa anulon degët e disaspores vetem e vetem se në kryesitë e degëve të diaspores nuk fituan varësit e tij qe me kohë më shumë punuan për shkatrrimin se sa për një LDK qe na duhet.
  Zoti President Sejdiu megjith gabimet tuaja në të kaluaren më mban shpresa se jeni shpetimtari i LDK-së, edhe pse një kohë ishe shumë pasiv jam i bindur se pa angazhimin tuaj nuk doi këthehet nami i dikushëm LDK-së.
  Më lartë thash keni bërë gabime, gabimin kryesor e keni bërë me rastin kur i keni kikthyar në LDK Bujar Bukoshin e ISa Mustafen, njerin e bëre Minister e tjetrin kryetar të Prishtinës, shpresoj se kemi mësuar nga gabimet.

  Me shumë rrespekt , Ismet Krasniqi – Zvicër

  Përgjigjiuni
  Pelqej(4) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...