Published On: 20 Shkurt, 2016

Ish luftëtari i UÇK-së: Ka shqiptarë që kanë sentimentin anti-amerikan

Aktivisti shqiptaro – amerikan, Uk Lushi që ka qenë ish-ushtari i UÇK-së i Batalionit “Atlantiku” thotë se nuk duhet lejuar që kritikat kunde ambasadorit amerikan në Kosovë të shndërrohen në fushtaët kundër tij.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
Ai thotë se secili ambasadorë mund të gaboj, por kujton se Amerika është shteti që ka bërë më së shumti për Kosovën, raporton lajmi.net
Madje Lushi pranon që ekzistojnë shqiptarë që kanë segmentin anti-amerikan, por sipas tij, kjo pakicë nuk guxon të del nga margjinat të cilat i ka çdo popull.
Lushi është i sigurt se Amerika do i ndihmojë shqiptarëve, nëse pikësëpari shqiptarët e ndihmojnë vetveten.
Ja postimi i tij i plotë:
Disa kritika që kanë nisur kundër Ambasadorit të Amerikës nuk duhet t’i lejojmë të shndërrohen në fushatë kundër tij dhe Amerikës sepse Amerika është shteti që ka bërë dhe mund të bëjë më së shumti për Kosovën dhe shqiptarët. A mund dhe a gabojnë ambasadorët dhe Amerika? Po gabojnë dhe do të gabojnë, por është detyra jonë të shpjegojmë dhe bindim amerikanët për çështje të caktuara. Ka aty- këtu ndonjë pjestar të popullit tonë që ka sentiment anti-amerikan, porse kjo pakicë rioshësh dhe të ngushtë nga dija nuk guxon të del nga margjinat të cilat i ka çdo popull. Amerika është përkrahëse e popullit shqiptar. Problemet me të cilat jemi duke u ballafaquar nuk na i ka krijuar Amerika, ato i kemi krijuar kryesisht vetë dhe do t’i zgjedhim vetë. Jam i sigurt që edhe Amerika do të na ndihmoj– nëse ne pikësepari e ndihmojmë vetveten.

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. Sejdi Veseli thotë:

  Pasi lexova letër-nxirjen e njëfarë Dimal Basha, të publikuara në ‎http://illyriapress.com/peticion-per-ambasadorin-vetevendosja-me-mire-te-‎therrase-protesta-per-largimin-e-ambasades-amerikane/ ,erdha në ‎përfundim se ajo prej fillimit e deri në fund përshkohej nga një propagandë ‎e porositur, natyrisht jo edhe pa interesa të atij që figuron si autor. Besoj se ‎e them me plotë të drejtë që figuron si autor, nga dyshimi i bazuar se në ‎këtë rast ai është vetëm një letër-nxirës!‎
  Edhe unë jetoj në nën qiellin e Kosovës dhe pretendoj se shumicën e ‎drejtuesve politik i njoh personalisht. Përkundër faktit se ka kohë që nuk ‎jam i organizuar në asnjërën prej partive politike. Andaj, kjo me jep ‎guximin të them shkurt e shqip, se me këtë shkrim që ka të bëjë me një ‎çështje me rëndësi, mendoj se si autori në hije, ashtu dhe letër-nxirësi ia ‎kanë huq keq. Janë të vonuara përpjekjet e tyre për të mbrojtur miqësinë e ‎popullit tonë me amerikanët dhe evropianët në përgjithësi, sepse të gjitha ‎shtresat e popullit shqiptar kanë dhënë dëshmi të mjaftueshme se janë ‎populli ma proamerikan në mbarë Globin.‎
  ‎-Dhe duhet ta kuptojnë autori dhe letër-nxirësi, se me siguri nuk janë ma ‎proamerikan se Visari, Fatmiri, Ramushi dhe anëtarësia e partive të ‎drejtuar prej tyre. ‎
  ‎- Dhe duhet të lexojnë më tepër për ta kuptuar drejt dhe mirë, bashkë me të gjithë ‎ata, që e kanë gojën plotë demokraci dhe amerikanizëm, se detyrat e një ‎përfaqësuesi diplomatik të një vendi, në një vend tjetër, në rastin konkret ‎edhe të atij amerikan në Kosovë, janë të përshkruara shumë qartë në ‎Konventën e Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike më 1961. Nga kjo ‎Konventë mund të mësohet, se përveç tjerash, detyrat e një ambasadori ‎janë ulja e fërkimeve, përmirësimi i marrëdhënieve të gjithanshme, duke i ‎menaxhuar ndryshimet me urtësi dhe profesionalizëm, deri në stadin kur ‎gjërat të arrijnë në një stad kurdoherë në rregull. Detyra e ambasadorit, ‎është të bashkëpunojë me të gjitha subjektet e sferës politike në vendin ‎nikoqir pa anime kah asnjëra palë. Ambasadori jep këshilla dhe ‎paralajmëron për përmasat e pasojave nga moszgjidhja e problemeve në ‎marrëdhëniet e shtetit nikoqir me shtetin që përfaqëson.‎
  Gjatë shoshitjes së problemeve me përfaqësuesit e nikoqirit, pavarësisht ‎nga natyra e problemit, ambasadori, në çdo rast duhet të përfillë ‎konceptet e sovranitetit të shtetit dhe barazisë midis shteteve sovrane, ‎koncepte këto bazë për sistemin modern diplomatik. Një ambasador në një ‎vend, në rastin konkret edhe ambasadorët amerikan në Kosovë, duke mos u ‎përzier në zgjedhje presidentësh, tenderë për autostrada, ‎termocentrale…etj, do të shfaqnin siguri, besueshmëri dhe kredibilitet. ‎
  Përpjekjet e ambasadorit duhet të jenë të orientuara drejt krijimit të ‎besimit për ndershmëri, sinqeritet dhe drejtësi te nikoqiri. Kjo arrihet jo me ‎përbuzje të njërës palë por duke qenë i durueshëm dhe në përpjekje të ‎vazhdueshme për ta kuptuar edhe shqetësimin e palës tjetër. ‎

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. Sejdi Veseli thotë:

  Pasi lexova letër-nxirjen e njëfarë Dimal Basha, të publikuara në ‎http://illyriapress.com/peticion-per-ambasadorin-vetevendosja-me-mire-te-‎therrase-protesta-per-largimin-e-ambasades-amerikane/ ,erdha në ‎përfundim se ajo prej fillimit e deri në fund përshkohej nga një propagandë ‎e porositur, natyrisht jo edhe pa interesa të atij që figuron si autor. Besoj se ‎e them me plotë të drejtë që figuron si autor, nga dyshimi i bazuar se në ‎këtë rast ai është vetëm një letër-nxirës!‎
  Edhe unë jetoj në nën qiellin e Kosovës dhe pretendoj se shumicën e ‎drejtuesve politik i njoh personalisht. Përkundër faktit se ka kohë që nuk ‎jam i organizuar në asnjërën prej partive politike. Andaj, kjo me jep ‎guximin të them shkurt e shqip, se me këtë shkrim që ka të bëjë me një ‎çështje me rëndësi, mendoj se si autori në hije, ashtu dhe letër-nxirësi ia ‎kanë huq keq. Janë të vonuara përpjekjet e tyre për të mbrojtur miqësinë e ‎popullit tonë me amerikanët dhe evropianët në përgjithësi, sepse të gjitha ‎shtresat e popullit shqiptar kanë dhënë dëshmi të mjaftueshme se janë ‎populli ma proamerikan në mbarë Globin.‎
  ‎-Dhe duhet ta kuptojnë autori dhe letër-nxirësi, se me siguri nuk janë ma ‎proamerikan se Visari, Fatmiri, Ramushi dhe anëtarësia e partive të ‎drejtuar prej tyre. ‎
  ‎- Dhe duhet të lexojnë më tepër për ta kuptuar drejt dhe mirë, se të gjithë ‎ata, që e kanë gojën plotë demokraci dhe amerikanizëm, se detyrat e një ‎përfaqësuesi diplomatik të një vendi, në një vend tjetër, në rastin konkret ‎edhe të atij amerikan në Kosovë, janë të përshkruara shumë qartë në ‎Konventën e Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike më 1961. Nga kjo ‎Konventë mund të mësohet, se përveç tjerash, detyrat e një ambasadori ‎janë ulja e fërkimeve, përmirësimi i marrëdhënieve të gjithanshme, duke i ‎menaxhuar ndryshimet me urtësi dhe profesionalizëm, deri në stadin kur ‎gjërat të arrijnë në një stad kurdoherë në rregull. Detyra e ambasadorit, ‎është të bashkëpunojë me të gjitha subjektet e sferës politike në vendin ‎nikoqir pa anime kah asnjëra palë. Ambasadori jep këshilla dhe ‎paralajmëron për përmasat e pasojave nga moszgjidhja e problemeve në ‎marrëdhëniet e shtetit nikoqir me shtetin që përfaqëson.‎
  Gjatë shoshitjes së problemeve me përfaqësuesit e nikoqirit, pavarësisht ‎nga natyra e problemit, ambasadori, në çdo rast duhet të përfillë ‎konceptet e sovranitetit të shtetit dhe barazisë midis shteteve sovrane, ‎koncepte këto bazë për sistemin modern diplomatik. Një ambasador në një ‎vend, në rastin konkret edhe ambasadorët amerikan në Kosovë, duke mos u ‎përzier në zgjedhje presidentësh, tenderë për autostrada, ‎termocentrale…etj, do të shfaqnin siguri, besueshmëri dhe kredibilitet. ‎
  Përpjekjet e ambasadorit duhet të jenë të orientuara drejt krijimit të ‎besimit për ndershmëri, sinqeritet dhe drejtësi te nikoqiri. Kjo arrihet jo me ‎përbuzje të njërës palë por duke qenë i durueshëm dhe në përpjekje të ‎vazhdueshme për ta kuptuar edhe shqetësimin e palës tjetër. ‎

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...