Published On: 13 Prill, 2016

Isa Mustafa demanton FMN-në: Kemi rritje të ekonomisë në 3.6 për qind

  • Me vlerësimet e fundit të Fondi Monetar Ndërkombëtar, të dhënë për Qeverinë e Kosovës, nuk po pajtohet shefi i ekzekutivit, Isa Mustafa. Ai ka reaguar përmes një statusi në Facebook, duke thënë se përkushtimi i Qeverisë në ekonomi po jep rezultate. FMN në raportin e fundit ka thënë se investimeve qindra milionëshe të Qeverisë së Kosovës nuk po u shihet hajri. Aktualkisht takime me drejtues të FMN’së në SHBA është duke zhvilluar ministri i Financave, Avdullah Hoti.

Në raportin e fundit të Fondit Monetar Ndërkombëtar thuhet se pavarësisht nivelit të lartë të shpenzimeve publike që bënë shteti, efikasiteti i tyre është relativisht i ulët.

Krejt kjo për shkak të ndikimit politik të grupeve lobuese në rritje, shkruan në raportin e publikuar këtë muaj nga FMN, sipas të cilit nuk po lejojnë të investohet në fushat me interes të përgjithshëm që do të kishin efekt në ekonominë e vendit, por po i orientojnë drejt interesave të veta.

Por, me këto konstatime nuk është duke u pajtuar kryeministri Mustafa, i cili ka reaguar sot në një status në Facebook.

I pari i qeverisë ka thënë se përkushtimi i Qeverisë në ekonomi po jep rezultate dhe sipas tij vendi ka shënuar edhe rritje ekonomike.

“Rritja ekonomike në Kosovë për vitin 2015 arriti në 3.6 për qind sipas Bankës Botërore, rritje e konsiderueshme krahasuar me vendet tjera të rajonit.

Është shumë e rëndësishme se rritja ekonomike për vitin 2015 është e nxitur nga investimet, duke lënë në plan të dytë konsumin, që vazhdimisht në vitet e fundit gjeneronte rritjen. Rol tejet të rëndësishëm në rrijen ekonomike kanë pasur edhe Investimet e Huaja Direkte, të cilat për vitin 2015 arritën në 324 milionë euro:, ka thënë Mustafa.

Ai ka treguar se të gjitha raportet ndërkombëtare, i vlerësojnë lartë ndryshimet e politikave ekonomike dhe i konsiderojnë si faktor kryesor në kthimin e trendit të investimeve, rrjedhimisht edhe të rritjes ekonomike.

“Përkundër ambientit të vështirë gjatë vitit 2015, përkushtimi i plotë i Qeverisë për të pasur fokus në zhvillim ekonomik, ka dhënë dhe do të vazhdojë të jap rezultate të fuqishme”, thuhet në reagimin e Mustafës.

Kurse, të dhënat e fundit të shpenzimeve publike tregojnë se Qeveria e Kosovës tërë investimet kapitale viteve të fundit i ka orientuar në shtrimin e rrugëve me asfalt.

Vetëm vitin e kaluar investimi ka arritur shifrën prej 237 milionë e 605 mijë euro për ndërtimin e rrugëve nga totali i buxhetit. Derisa në vitin 2014 këto shpenzimet kanë qenë në 212 milionë e 549 mijë euro.

Pavarësisht investimeve në rrugë dhe infrastrukturë përcjellëse cilësia e arsimit dhe infrastrukturës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...