Published On: 24 Janar, 2016

Informatat operative lidhur me zbulimin e terrorizmit

 

Besnik Gjaka

Grumbullimi dhe analiza e të dhënave të zbulimit është më pak e dukshme, por në një mënyrë është instrumenti më i rëndësishëm kundër terroristëve, dhe me të drejtë vlerësohet si “vija e parë e mbrojtjes kundër terrorizmit”. Por ky instrument ka gjithashtu kufizimet e tij, kryesori ndërmjet të cilëve është se lloji tepër specifik, i zbulimit taktik që kërkohet për të shkatërruar planet e terroristëve, është i rrallë. Ky lloj informacioni i nevojshëm për veprim është vështirë të grumbullohet sepse ai kërkon penetrimin brenda grupeve terroriste që janë të vogla, dyshues ndaj personave të huaj, dhe shumë të kujdesshëm në lidhje me sigurinë e tyre operacionale. Shumica e zbulimit në lidhje me grupet terroriste është fragmentar, i dykuptimshëm dhe shpesh me besueshmëri të dyshimtë. Analiza e të dhënave është në këtë mënyrë një sfidë edhe më e madhe se mbledhja e tyre. Kontributi i zbulimit nuk është aq shumë për të siguruar një tablo të kuptueshme për pengimin e veprimeve terroriste, por më saktë një kuptim në nivel strategjik se cilat grupe paraqesin kërcënimet më të mëdha, në cilën kohë dhe në cilat rajone paraqiten rreziqet më të mëdha, dhe çfarë lloje objektivash dhe taktikash janë më të përshtatshme për tu përdorur. Kufizimet e zbulimit kundër terroristëve nënkuptojnë që ato nuk duhet të konsiderohen si tregues të sigurtë lidhur me atë ku ekzistojnë kërcënimet dhe ku nuk ekzistojnë ato. Por, udhëzimet dhe drejtimi që ato sigurojnë në menaxhimin e rreziqeve janë shumë të vlefshme, që nga vendimet për sigurinë e vendndodhjes deri në politikat më të gjera në caktimin e burimeve kundër terroriste, si dhe për të qenë të efektshëm në funksionimin e të gjithë instrumenteve të tjera.

 

Autori: Është njohës i Kriminalistikës dhe Krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...