Published On: 26 Mars, 2016

Informaliteti gjigant i një shteti që mbijeton i mbytur në borxhe

 

Agim Vuniqi

Sistemi më i thjeshtë i tregtisë “klering” është shkëmbimi direkt mall me mall, kështu sot shitet dhe blihet në Kosovë. Këtë sistem e kanë instaluar qeveritë njëra pas tjetrës, sidomos PDK-ja, por edhe LDK-ja, sidomos pushteti komunal, e cila merrte “cash-in” nga publiku nëpërmes tatimeve dhe investonte në godina shumëkatëshe, duke rritur mafinë ndërtimore, toka huazohej, ndërtoheshin godinat, paguheshin ndërtuesit “klering” mall për mall, me apartamente.., ndërsa mafiozët ndërtimorë ua shitnin apartamentet mërgimtarëve të cilët paguanin “cash” dhe të gjitha berret në stan. Numri i borxhlinjve është rritur shumë në Kosove, njëra ndër arsyet e largimit nga Kosova është edhe borxhi galopant, fajdeja…

Borxhlinj ndjehen edhe ato kompani që kanë punuar me “klering”, që kanë bërë rrugë dhe kanë ngritur pallate të mbetura stok, se nuk shiten dot…Por, borxhliu më i madh, tani për tani, është edhe vetë shteti. Ky borxhli gjigant nuk ngopet së marri borxhe për të larë borxhet e vjetra me një borxh të ri… As duke shitur asetet kombëtare. Dhe nuk vuan për këtë qeveria, përkundrazi, ndihen krenar dhe të lumtur, teksa thuhet nga koalicioni qeveritar se ne jemi i vetmi vend në Evropë që nuk ka krizë!

Dhe tash për t’ua lehtësuar “jetën” koalicionit, narko-mafisë dhe mafisë ndërtimore, qeveria ka dalur me një formulë paradoksale të faljes së borxheve. Shtypi vendor pasqyroi të dhëna tmerruese se falësit kryesorë janë prodhuesit e krizës, të mungesës së parave “cash”.

Nuk dihet sa mijëra euro në vit i bie të ketë detyrim një qytetar nga ky borxh, i cili nuk ka të ndalur. Sa është borxhi publik që shteti u ka bankave të huaja dhe të vendit, si dhe informaliteti, i cili shkon deri në 40%, atëherë mund të përfytyrohet sadopak përmasa gjigante e një shteti që mbijeton i mbytur fund e krye në borxhe.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...