Published On: 19 Dhjetor, 2015

Inferioriteti i shqiptarëve nuk shpërblehet nga Europa

Inferioriteti apo plogështia e shqiptarëve "shpërblehet" nga Europa

Shkruan: Prof.Dr. Jahja Koka

Drejtor i QESHKN, Gjakovë, Kosovë

Arritja e miqësisë nga partneret politik apo arritja e respektit nga pala tjetër është politikë komplekse, e cila duhet të jetë shkencërisht e bazuar, duhet të ketë dinamikë të adaptuar dhe shumë dimensionale. Për arritjen e respektit apo koherencës së interesave me interesat e partnerit, sidomos kur ai është i fortë dhe varesh nga ai, kërkohet një politikë e urtë, strategji kohore e jo politike një dimensionale, uniformike e monotone.

Koherenca e përmendur e interesave nuk ruhet me plogështi permanente apo monotone nënshtruese në kohë e hapësirë në atë shkallë që edhe partnerin e nevrikosë me inercionin apo mungesën e kreativitetit politik që duhet të zhvillohet në përputhshmëri në dinamikën e ngjarjeve politike rajonale, të brendshme apo botërore. Autonominë apo origjinalitetin në qëndrime politike e përcaktojnë potencialet ekonomike, teknologjike dhe ushtarake, por në këtë kontekst edhe potenciali njerëzor sidomos ai mendor -intelektual ka rëndësi që meriton të shfrytëzohet.

Që nga koha e formimit të kombeve, shqiptarët e copëtuar në pesë shtete, në mungesë të të gjithë parametrave apo potencialeve të përmendura ishin njëri nga kombet më të pa rëndësishme që mos të them të injoruar në Ballkan dhe Europë. Vetëm me ngritjen shkollore të shqiptarëve në Ballkan, ku Shqipëria, shteti amë, luajti rol të shkëlqyeshëm me potencialet modeste që kishte, si dhe me gjenerimin e një situate të re gjeopolitike, shqiptarët filluan “të ndihen gjallë”.

Ndjesia konsekuente dhe e dukshme e shqiptarëve për liri edhe pse të copëtuar, në rrethana të caktuara gjeopolitike dhe të dinamikës së konstelacionit të fuqive të mëdha, u bë atraktive për Botën demokratike, e cila druante nga konservativizmi ortodoks i lindjes, i cili në Boshtin Moskë-Athinë historikisht lidhej edhe me interesat e Lindjes së Mesme. Faktorin integral shqiptarë me mundësi të integrimit të njëmendët, nuk kanë dijt ta përdorin si duhet si adut politik, klasat politike në Kosovë, Shqipëri dhe gjetiu ne Ballkan.

Këtu nuk aludohet në modelin e kokëfortësisë gjenocidale avantureske Millosheviqiane, por në një strategji të mençur, e cila do ta rriste peshën tonë specifike dhe kredibilitetin e qëllimeve tona. Qeveritë në Shqipëri, por edhe në Kosovë mundoheshin ta ruajnë partneritetin me Europën duke “dridhë vetëm një tel politik” e ai ishte dëgjueshmëria e symbylltë, pa paraqitjen e argumenteve dhe qëllimeve dhe interesave shqiptare.

Dëgjueshmëria pa kushte dhe pa komente ishte e vetmja gjë që përdornin në partneritetin Europian. Por, partneri mërzitet me monotoninë e besnikërisë si të qenit, pa ndonjë ofertë kreative në raporte të partnershipit.

Përkundër kësaj, liderët serb e malazez Presidenti Tadiç, Gjukanoviç, Vuçiq dinin të koordinonin interesat perëndimore europiane, koketimet me këtë partner, por njëkohësisht edhe me koketimet publike me Rusinë.

Me këtë strategji ata arritën të bëhen partner dhe të përkëdhelur nga Europa dhe interesat perëndimore në përgjithësi. Obama, Merkel dhe krerët Europian e dinë që Nikoloq dhe Vuçiq janë edhe më shovenist se sa Millosheviqi, janë të shkollës kriminale Shesheliane.

Por, strategjia aktuale politike e shovenistëve në fjalë, ka bërë që shteti serb edhe pse krimet e papara me gjenocidin historik ndaj fqinjëve, të shpërblehen me lëvizje të lirë dhe përkëdhelje dhe ofertë europiane. Ndërkaq, shqiptarët, edhe pse ishin viktima të krimeve të papara që nga koha hitleriane, mbeten vrimë e zezë, të vetmit të izoluar apo getoizuar në Ballkan.

Elitave politike në Shqipëri dhe Kosovë në mungesë të kreativitetit dhe shfrytëzimit të potencialeve relevante në partnership apo strategjitë politike, ka qenë dashtë të paktën të mësojnë nga fqinjët. Përderisa serbët e të gjitha vendeve fqinje që gjenden në Kosovë, Bosnjë e gjetiu kanë pasaporta serbe, ngjashëm bullgarët që gjenden kudo në botë dhe dëshirojnë kanë pasaporta bullgare, malazezët kudo në botë kanë pasaporta malazeze, qeveritë e Shqipërisë këtë të drejtë ia cunguan bashkëkombësve të tyre në Kosovë, Maqedoni, Mal të Zi dhe kudo që gjenden në botë.

Fajtorë për këtë është vetëm strategjia infantile politike e bazuar në inferioritet të tepruar. Është e vërtetë që faktorët europian iu kanë thënë që mos ti pajisni bashkëkombësit e juaj përtej kufirit me pasaporta shqiptare. Por, vjen pyetja se më shumë do të fitonin apo humbnin kredibilitet politik me dhënien e pasaportave të gjithë shqiptarëve në Ballkan e gjetiu.

Në një anë është e vërtetë që do të ngadalësohej afrimi i Shqipërisë kah Europa, por edhe ashtu situatat e brendshme në Shqipëri këtë proces po e bëjnë aq të ngadalshëm sa që nuk dihet se ngadalësimi i përmendur sa do të ishte me peshë. Në anën tjetër 7 milionë shqiptarë do të kishin pasaporta të njëjta de fakto dhe de jure do të ishin front shumë me rëndësi edhe pas ndalesës që u nënshkrua në Vjenë dhe Rambuje për ndalimin e Bashkimit të Kosovës me Shqipëri.

Ky ishte njëri nga shembujt që shpreh nevojën e një politike kreative me miqtë dhe partnerët tanë, nevojën e një politike të urtisë, respektit por të partnershipit dhe kreativitetit duke shprehë gjithmonë interesat tona në mënyrë miqësore dhe parlamentare.

Sot kur flitet për liberalizimin e vizave, mendoj që moti ka qenë dashtë t’iu thuhet partnerëve europian që ne nuk tolerojmë që me kërkesa e rregullativa të izolohen vetëm shqiptarët e Kosovës. T’iu thuhet në mënyrë racionale miqve-kompetentëve europian që me këtë izolim, për shkak të korrupsionit apo veprimet të politikave nuk po dënohen ata që shkaktojnë këto pengesa apo gjenerojnë mos realizimin e pikave të kërkuara për liberalizim.

Elitat politike në fakt qarkullojnë lirshëm me pasaporta diplomatike apo mundësi të mëdha materiale. Kurse rinia e Kosovës, të sëmurit që duan të gjejnë ilaç në Europë apo studentët dhe popullsia e pafajshme po futet në geto izoluese. Pra, me gjuhë të mençur, strategji politike e kreative gjeneron një partnership të shëndoshë me partnerin e jo me qëndrim statik, linear sado nënshtrues që të jetë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...