Published On: 13 Prill, 2016

Rilindasi Abedin Pasha Dino krijuesi më i parë i Bursës  së Stambollit

 

LAURANT BICA

Kush ishte Abedin Dino, Ç’perfaqeson  detyra e tij si Komisar i Burses se Stambollit, Ç’është vepra e tij “Lojrat e Ajrit” dhe se fundi, Bursa e Shqiperise dhe Integrimi ne BE. Natyrisht duke trajtuar keto çeshtje ne do te tregojme kualitetet e ketij personaliteti si rilindas dhe si ekonomist, nevojen e studimit te mendimit ekonomik shqiptar  dhe shkruarjen e historise se tij, gjendjen e burses ne kohen e sotme ne Shqiperi dhe se fundmi studenteve e kuadrove  te reja te fushes  se ekonomise u del si detyre qe ne te ardhmen te zgjedhin e realizojne tema masterash apo doktoratash edhe nga fusha e Historise se Mendimit Ekonomik.

Shqiptar siç ndodh edhe ne vende te tjera te botes ,duke filluar qe nga vendet fqinje te  Ballkanit  Kane kaluar plot  25 vjet nga  koha kur shkruajta  dhe botova ne gazeten “Cameria” ne numurin e dyte te saj nje artikull shkencor per rilindasin Abedin Pasha  Dino, si patriot  dhe personalitet poliedrik i kombit tone. Dhe tani erdhi rasti te ndalemi ne nje drejtim te panjohur me pare, dimensionin e tij si nje nga ekonomistet me te zote qe ka pasur Perandoria Osmane si dhe nje nga figurat me te shquara te Historise se Mendimit Ekonomik Shqiptar. Sigurisht nuk eshte i vetmi. Po te doja te veçoja  disa figura eminente para tij, bashkekohes apo qe erdhen  me pas, mund te permendja: Kryeministrin osman Ajaz Pashen, Keshilltarin e tre kater sulltaneve osmane, Mustafa Koçi Bej nga Korça,Mehmet Frasherin, vellane me te vogel te Frasherllinjve te Medhenj, ish Drejtor i Pergjithshem i Doganave te Libanit, ne fund te shekullit te 19te, kur Rilindasi Pashko Vasa ishte guvernator  i kesaj province osmane, njeri me kulture gjermane.

Po te vijme ne kohen tone do te dalloja nje personalitet te letrave shqiptare si Mitrush Kuteli, sado qe pakkush e di qe Dhimiter Pasko ka qene, jo vetem shkrimtar i madh, por ekonomist akoma edhe me  madh; ai ka qene guvernator i Bankes Nacionale ne dy shtete te Ballkanit, te  Rumanise dhe te Shqiperise (gjate luftes se dyte boterore), ka shkruar dy vepra ekonomike nje  ne rumanisht e nje  ne shqip qe pothuajse nuk njihen.

Para se te  flasim per Bursen e Stambollit dhe Komisarin e Saj duhet te themi se kush qe rilindasi Abedin Dino me dy fjale dhe te sjellim per degjuesit tane telegrafisht nje historik te shkurter te Bursave ne Bote.  A. Dino eshte nje personalitet i jashtezakonshem. Ka qene Kryetar i Lidhjes Shqiptare te Prizrenit per Jugun,theu ne krye te forcave shqiptare agresionin grek per pushtimin e Epirit (Çamerise) me 1878, mblodhi me 1879 kreret e Lidhjes ne Preveze dhe per 35 vjet e shpetoi ate pa rene ne duart greke deri me 1912. Shiti 2000 ha toke te vetat dhe paret i vuri ne dispozicion te Lidhjes Shqiptare. Gazeta “Zeri i Shqiperise”, organ i Shoqerise se Stambollit qe botohej ne Athine mbahej financiarisht nga Abedini. Me 1879-1880 kur ishte minister  i  jashtem i Perandorise Osmane nuk lejoi, sa qe ai ne ate detyre ,ne lufte dhemb per dhemb me Fuqite e Medha te kohes, qe t’u dorezohej Ulqini dhe Cameria,fqinjve grabitqare. Per njeçerek shekulli ka qene vali ne qytete te ndryshme te perandorise osmane,duke filluar nga Selaniku e deri ne Adana te Anadollit.Kur ishte qeveritar i Ankarase, per 8 vjet ka drejtuar nje territor  90.000 km. katrore dhe me nje popullate rreth 1.000.000 banore , qe me llogarite e sotme  i bie te kete qene 6-7 milion, pra sa tre fishi i Shqiperise se sotme si territor e popullsi Atij i takon merita se kudo qe punoi la gjurme te thella ne banoret e vendit si shtetar dhe ekonomist i dalluar. Ai  i solli Ankarase ujin e pijshem,hekurudhen, rregulloi qytetin, ngriti konake qeveritare etj.Nje rajon i Ankarase mban emrin e tij ,bulevardi kryesor i Adanase mban emrin e tij, kulla e sahatit e ketij qyteti eshte e ndertuar prej tij, etj. Me 1906 u thirr ne Stamboll u emerua kryeminister dhe pa filluar mire detyren u helmua.

Nuk ka nje date te sakte  se kur filloi te funksionoje bursa e pare e letrave me vlere.Mendohet se bursat e para kane qene ato me origjine italiane.Aty rreth vitit 1400, ne Venedik behej tregtimi i borxheve publike dhe per kete qellim hartohej nje liste. Ne vazhdim, gjenovezet dhe milanezet u dhane nje shtytje te madhe panaireve te shkembimit.

Nderkohe ,qe ne vitin 1531,ne Anverse (Belgjike),lindi e para burse e madhe e letrave me vlere.Qe me 1702 ndofta e me pare permendet bursa e Londres.por duhej  pritur viti 1785 qe bursa e Amsterdamit (Hollande),te ishte organizuar zyrtarisht.Sot ne bote  ka nje numer  shume te madh bursash, ku me te rendesishmet mund te permendim bursat nderkombetare,si ate te Nju Jorkut (NYSE), ate te NASDAQ, ate te Tokios(TSE), te Londres (LSE), ate te Frankfurtit etj. Bursa e Stambollit, ka si pararendes Bankieret e lagje Gallate,me origjine gjenoveze,te ashtuquajturit Levantine qe jetojne ne Stamboll qe nga koha e Bizantit. Keta kane qene huadhenes te medhenj te Sulltaneve qe nga koha e Mehmetit te IIte (Fatih), Sulejmanit te Madherishem e te tjereve me rradhe deri ne shekullin e 19te.Me 1864 bankieret e Gallates e te Peres krijuan nje burse jo zyrtare  ne Gallata  Havjar Han,deri sa u krijua nga Qeveria Osmane Bursa Zyrtare me emrin “Dersaadet Tahvilat Borsasi” (Bursa e Letrave me Vlere).

Me 1873 me propozim te  Ministrise se Financave dhe aprovimin e Sulltanit u emerua Komisar  i Pergjithshem i Burses se Stambollit.Ne krah te tij kish dhe nje Komitet prej 20 anetaresh.Me 1885 -1886 u  krijuan bursat tregetare.Duam te terheqim vemendjen e degjuesve ne lidhje me kete emerim.

U vu ne krye nje njeri i zoti A.Dino eshte themeluesi dhe organizatori i Burses se nje Perandorie te tere sikurse shqiptari tjeter, rilindasi nga Cameria, Hasan Tahsini, themelues dhe organizator i  Universitetit te Stambollit.Te dyja keto flasin per standartet e tyre si personalitete te jashtezakonshem. Bursa eshte nje institucion delikat ku leviz Paraja,  Kapitalet, Aksionet, Letrat me vlere etj.Pra u vu nje njeri i besuar, ne raport me parane. Nipi i tij me te njejtin emer,piktori Abedin Dino, ka shkruar ne kujtimet e tij se “Familja jone kishte prone te veten gjysmen e Epirit (Camerise)”, ndaj perjashtohej ne kete rast abuzimi me detyren dhe çfaredo lloj korrupsioni. Gjithashtu  u vu ne krye nje ekonomist i veçante, qe siç thuhet ne nje nga burimet enciklopedike kish mbaruar Universitetin e Parisit. Nga fundi i jetes u dekorua nga Akademia e Shkencave te Frances me dekoraten e larte “Palma akademike”, si rrallekush ne ato kohe.Kandidatura  e Abedin Dinos nuk qe e rastit dhe ajo ka qene teper e studjuar. Ai erdhi ne maje te ketij institucioni financiar kur Borxhi  i Shtetit Osman qe nga Tanzimati kish arritur nivele te frikeshme dhe Kriza Boterore si kudo edhe ne kete perandori po bente kerdine.

Pra kemi te bejme me nje njeri te persosur qe gezonte nje besim te jashtezakonshem deri ne qarqet me te larta qeveritare osmane.Dhe per 6 vjet rradhazi, edhe ne peripecite qe kaloi perandoria me luften ruso-turke te 1877-1878es dhe te Kongresit te Berlinit ,ai qe ne krye te saj, deri sa bankieret e fuqishem te Gallates me prapaskenat e tyre e bene sulltanin qe te detyrohej ta hiqte.Ai nderkohe ka kryer  dhe detyra te tjera,ka qene ne Komisionin qe hartoi Kushtetuten e pare Osmane te 1876 etj.

Vepra e tij  Lojrat e Ajrit (ne Burse) (Hava Oyunlari)

Dhe    K O H A   E    S O T M E

Ne vitin 1874, pra fill pas krijimit te saj, u botua me inisiativen e Abedin Dinos,  edhe me shtytjen e Bankiereve te Gallates ,nje liber instruktiv per Bursen e Stambollit dhe per” lojrat”  ne te,i hartuar prej vete komisarit te burses. Titulli i saj ishte:”Hava Ojunllari”(Lojrat e Ajrit,pra ne Burse)me nentitull “Veprimet Financiare ne Bursen Osmane”.Aty sqarohet organizimi  i  burses,rregullat e saj,mekanizmi i brendeshem i saj  dhe veprimet qe kryhen me letrat me vlere per te fituar dhe” lojrat” e ndryshme me parate,shkembimet e ndryshme, etj.Gjithashtu jepen dhe keshilla te ndryshme nga autori i saj, qe e ruajne vleren e tyre edhe pas pothuajse gjysem shekulli i botimit te pare te saj.Siç pohon shtypi i sotem turk me rastin e ribotimit te saj ne vitin 2011 ne  gjuhen e sotme turke; si psh.” Ne burse fitojne gjithmone peshqit e medhenj”

Vete perkthyesi  i saj, Xhelali Jillmaz  nje  autoritet i padiskutueshem ne fushen e ekonomise ,te finance-bankes ,te Burses te historise  se saj,me dy tre universitete,me specializime ne Amerike ne Universitetin   e  Pensilvanise etj. shprehet  me superlativa per vlerat e librit te Abedin Dinos edhe tani, gati pas nje shekulli e gjysem.Duke e çmuar si nje nenpunes  te larte te talentuar , nje burokrat te shquar te shtetit osman,duke shkruar  per vlerat e kesaj vepre te Abedin Pasha Dinos nje artikull shkencor ne revisten e Burses se Stambollit me titull”Borsa” thote ne fund te tij “ Si perfundim,si rezultat,kush do qe te kuptoje me mire pjacat financiare dhe te shohe çfare  ka ndryshuar e çfare jo, megjithese ka kaluar nje kohe relativisht e gjate ,po t’i hedhe nje sy  librit te Abedin Dinos “Hava Ojunllari” kjo eshte me se e mjaftueshme”.

Me 5 korrik 2010 isha per nje vizite pune ne Bursen e Stambollit per kerkime shkencore per rilindasin tone te madh Abedin Pasha Dino. Ne bilioteken e ketij institucioni gjeta shume materiale me vlere qe kur te vije koha do t’i botoj. Dua te  falenderoj nga zemra tre Zonja te nderuara atje qe me dhane nje ndihme te pakursyerdhe ne shenje mirenjohjeje  po permend emrat e tyre, Arzu, Zejnep dhe Nur Hanem. Fotokopjova me dhjetra e dhjetra faqe  dhe nuk me kerkuan asnje vlere monetare,perkundrazi me ndihmuan me gjithçka qe pata nevoje! Respekt e nderim per keta njerez te mire! Do t’u mbetem perhere mirenjohes dhe dote mbeten gjithmone te paharruar ne kujtesen time!

Dhe tani te vijme tek sotmja! Me keqardhje e them dhe s’dua te zgjatem! Pas Stambollit  shkova ne Bursen  e Tiranes. Munda te marr vetem disa broshura qe i kam dhe sot.Burasa jone eshte pothuajse inegzistente.Ajo perveç se me bonot e thesarit te shtetit dhe ndonje letre tjeter me vlere deri mesot nuk eshte marre me gje tjeter.Eshte ne varesi te Bankes se Shqiperise por asnje firme apo institucion  i vendit, pa le me i huaj nuk eshte regjistruar ne te  deri me sot  qe po flasim. Qe nga krijimi i saj me 2 maj 1996, qeverite e ndryshme shqiptare  nuk i kane kushtuar ndonje kujdes dhe ajo drei me tash eshte jo funksionale .Eshte vetm nje grup nepunesish qe marrin nje rroge dhe shtyjne ditet…Sigurisht ne Shqiperi ne nuk trasheguam ndonje tradite nga e kaluara ne lidhje me tregjet e letrave me vlere por kjo nuk dote thote qe ne kete fushe gjerat t’i  lihen spontanitetit, pritshmerise e rastesise. Te tera shtetet e Ballkanit kane  Bursat e tyre ,veçse vendi yne jo.Nuk I kane  munguar ne te kaluaren e as i mungojne edhe sot njerzit e afte  ketij  vendi  ne fushen e ekonomise ,te finances ,te bankave,te burses  etj Rasti i Abedin  Dinos,  flet shume ,na tregon per ate  se shqiptaret kane drejtuar bursat e perandorive e me gjere. Pa dashur te zgjatem ne kete pike mund te them se tani qe po integrohemi ne Bashkimin Europian krijimi i nje Tregu te Letrave me Vlere eshte bere nje Domososhmeri ,nje detyre imperative qe nuk pret. Organet kompetentesi Ministria e Financave , Banka e Shqiperise e Shteti Shqiptar duhet te shkunden nga “gjumi” qe i ka zene dhe ta bejne funksionale Bursen e Tiranes (te themi me te pakten) ne  menyre qe dhe ne te integrohemi me koken lart si gjithe shtetet e tjere

Literatura:

1.Abidin Pasha “Hava Oyunlari” ,Skala Yayincilik Istanbul 2011.

2.Haydar Kazgan”Tarih boyunca Istanbul Borsasi”Istanbul 1996.

3.Haydar  Kazgan “Galata Bankerleri” Istanbul 2004.

4.Materiale nga enciklopedi te ndryshme,Wikipedia etj.

5.Materiale ne anglisht, turqisht etj nga interneti.

6.Materiale shqip te burses se Tiranes etj.

7 Libra teorike te ndryshem per funksionimin e bursave ne bote

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...