Published On: 5 Tetor, 2016

Iliada dhe Odisea, u kënduan nga pellazgët, nuk janë poema greke

Image result for iliada odisea

 

Shkruan: Dr. Arif Mati

 

Pse kam derdhur aq shumë djersë, shpenzuar kaq shumë para dhe kaluar kaq shumë vite për të kryer studime dhe hulumtime mbi pellazgët? Përgjigjja, natyrisht, është në të dyja librat e mia dhe tezën time. Por, ja këtu një reflektim të shkurtër që mbështet ato përgjigje të shprehura gjerësisht dhe saktësisht në të gjitha studimet e mia si dhe konferenca dhe artikuj të ndryshëm.

Karl O. Müller («Prolegomena, 1825): «Më shumë inteligjenca depërton në historinë e Greqisë, më shumë vëmendje do t’i referohet elementit Pellazg i sakrifikuar deri në ditët e sotme».

Ashtu si këta vegimtarë që ishin Karl Müller, Leibnitz, Bopp (etj) dhe që nga Herodoti e deri në kohet moderne shumë janë ata që kanë trajtuar të vërteta të përshtatshme pa shkuar në fund të mendimeve, arsyetimeve dhe kërkimeve të tyre: mungesa e studimeve gjithëpërfshirëse dhe argumenteve përkatëse ose bindëse. Prandaj i quaj këto «të vërteta që na çojnë në një qorr sokak»! Kjo është arsyeja pse unë kam bërë studime të gjëra dhe të thella, kam shkruar dy libra dhe paraqitur një tezë për të njoftuar mirënjohjen e Pellazgëve dhe Etruskëve dhe çfarë ndikimi të madh kanë pasur në emancipimin dhe zhvillimin e qytetërimeve greke dhe romake dhe, më së fundi, për shpërthimin e të vërtetës në lidhje me origjinën e Thrako-Iliro-Shqiptarëve, pasardhësit e tyre të drejtpërdrejtë dhe të fundit.

Më së fundi ja çfarë kam shkruar në një artikull:

«E gjithë bota e dijetarëve, përveç disa përjashtimeve të pakta, nuk ka pasur parasysh, nga njëra anë elementin «pellazg», dhe nga ana tjetër, elementin binjak «etrusk» dhe pjesëmarrjet e tyre reciproke apo rrjedhojat e tyre në formimin e dy qytetërimeve më të rëndësishme evropiane: qytetërimi grek dhe romak. Ky qëndrim pellazg dhe degëzimi i tij shqiptarë nuk ka qenë vlerësuar sa duhet apo ka qenë krejt i fshehur në të gjitha studimet parahalene, qofshin historike, arkeologjike, antropologjike apo gjuhësore. Është pra kjo hallkë e dobët, që i ka çuar ato në një qorr sokak, ku kanë ngecur njëherazi historia parahelene, gjuhësia moderne dhe në një masë më të vogël arkeologjia…

Pavarësisht mosekzistencës së një «gjurme të shkruar» të vërtetë (e zhdukur nga greko-romakët?), a nuk ka tashmë një «gjurmë gojore», të qartë dhe të prekshme, e cila na jep mundësinë të zbulojmë gjuhën (falë Iliadës dhe Odiseas, poemat pellazge, të cilat rrjedhin nga një traditë gojore parahelene), që e flisnin Pellazgët, ky popull i madh «parahelen»?

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...