Published On: 22 Mars, 2016

IDRIZ ZEQIRAJ: INSTITUCIONI RUGOVA NJË RRJEDHOJË LOGJIKE

  • Në këtë mes që ndodhemi mund të thuhet pa hezitim që pa vendosmërinë dhe urtinë, pa dinjitetin dhe sinqeritetin politik të Presidentit Rugova, ky shtet nuk do të ishte themeluar.

IDRIZ ZEQIRAJ

Në kuadrin e 10-vjetorit të shuarjes fizike, të amëshimit në përjetësi, Dega e LDK-së në Gjermani, Nëndega e LDK-së në Bavari dhe Shoqata “Sali Çekaj” në Pfaffenhofen, organizuan Akademi Përkujtimore, në nderim të jetës dhe të veprës të Presidentit Historik, Dr.Ibrahim Rugova.

Personaliteti, integriteti moral, intelektual shumëdimensional i Ibrahim Rugovës, vazhdon të jetë kryetemë mediale dhe bisedore kudo ndër Shqiptari dhe mëtej. Zakonisht, burrështetasit, kalojnë në tri faza: ngritjes, rënies dhe rivlerësimit. Ky shkallëzim nuk ka ngjarë në rastin e Dr. Rugovës. Jeta e tij ka një rrjedhë logjike, por, Ai veçon në mjedisin ku është rritur, ku është shkolluar, ku ka punuar. Sprovë mbresëlënëse ishte koha kur Ai udhëhoqi popullin e Kosovës, me forcën morale të pashtershme të Tij. Ata që janë përpjekur ta shkallëzojnë qëllimshëm, duke dashur ta përligjin fazën, periudhën e rënies, kanë dështuar turpshëm.

Qëndrimi stoik i Presidentit Rugova, me familjen e Tij në Prishtinë; kidnapimi dhe dërgimi i dhunshëm në Beograd, janë pjesë e pamohueshme e ngritjes së Tij në vijimësi. Shqiptarët në përgjithësi dhe populli i Kosovës, në veçanti, asnjëherë dhe kurrë nuk e kanë zbehur besimin, dashurinë dhe respektin për Presidentin Rugova. Ky respekt dhe admirim, është ngritur në përmasën e adhurimit.

Për të nderuar jetën dhe veprën madhore të Presidentit Rugova, për rolin unik në bërjen e Kosovës shtet, kishin ardhur veprimtarët mërgimtarë nga Republikat gjermane. Kryesitë e Nëndegëve të LDK-së, të prirë nga kryetarët e tyre: Jakup Gërguri, Fazli Hajdaraj, Kadri Krasniqi, Abaz Imeri. Veprimtarët e hershëm dhe të zëshëm të mërgatës: Agim Kamberaj, Smajl Çekaj, Ibrahim Ukëhaxhaj, Tahir Buqolli, Halil Zemaj, Agim Aliçkaj. Familjarë të dëshmorëve; ushtari i Kosharës Isuf Çetaj; kuadri zyrtar në seksionin e arsimit në Mynih, Deli Balidemaj. Anëtarësia e Shoqatave dhe e klubeve, të prirë nga: Bekim Gërvalla, kryetar i Shoqatës “Rilindja” nga Mynihu; Xhemajl Hoxha, kryetar i Shoqatës “Abeja” nga Moosburgu; Shaqir Zeqiraj, kryetar i Klubit Sportiv “Kosova”; Maxhun Smajli, reporter i luftës dje dhe sot përfaqësues i Bibliotekës “Prof. Mark Krasniqi” në Pilsting, Bavari; Musa Hamzaj, kryetar i Aktivit të LDK-së nga Starnbergu; Naim Gashi, drejtues i Shoqatës Shqiptaro-Gjermane në Mynih; Xhafer Leci, kryetar Nderi i Shoqatës “Kadri Zeka” dhe Mehdi Laçaj, veprimtar nga Kirchheim-Teck-u; Hysen Bicaj, veprimtar i hershëm, nga Erlangeni dhe Hamëz Halabaku, mësuesi veteran nga Nurnbergu me shokë.

Nga Belgjika kishte ardhur kryetari i suksesshëm i Degës të LDK-së të shteteve të Beneluxit, Kujtim Hajdaj; Nga Austria kishin ardhur: Mehdi Prushi, kryetar i Shoqatës “Dardania” në Linz; Tahir Turkaj, kryetar i Shoqatës “17 Shkurti” në Baden me shokë.

Nga Berlini kishte ardhur ish-gazetari i Radio-Televizionit të Prishtinës, Hajriz Mamaj, enkas për të ndihmuar në skenarin dhe moderimin artistik dhe profesional të kësaj Akademie Përkujtimore, në nderim të Presidentit Historik, Dr. Ibrahim Rugova, në përvjetorin e 10- të të amëshimit hyjnor. Skena akademike shquhej në formë dhe përmbajtje. Në ballore forografia e smadhuar në pëlhurë e Presidentit Rugova. Në anësore flamujt, në harmoni me emërtesën përkujtimore. Hymnin kombëtar e pason Hymni i Dardanisë, i kënduar mjeshtërisht nga këngëtarja e re Doruntinë Hoxha, e Shoqatës “Abeja” nga Moosburgu. Kryetari i Shoqatës “Sali Çekaj”, në Pfaffenhofen, Osman Ferizi, ndezi dhjetë qirinjtë, simbolikë e 10-vjetorit të amëshmit të Presidentit Rugova. Fëmijtë shkollarë, të veshur në rroba kombëtare, në të dy anët e skenës, bëjnë homazhe, roje nderi.

Moderatori Hajriz Mamaj, hapi Akademinë Përkujtimore: “Të nderuara zonja dhe zotërinj, vëllezër e motra, miq e dashamirë, jemi mbledhur këtu për ta përkujtuar Njeriun, i cili na priu gadi dy dekada, në rrugëtimin drejt lirisë, paqës dhe sovranitetit, si një flakadan, që errësirës i dhuronte dritë e shkëlqim. Jemi mbledhur këtu për ta përkujtuar një emër që ngjallë ndjenja e nostalgji, sa herë dhe kudo që përmendet emri i Tij. Jemi mbledhur këtu për ta përkujtuar të madhin Ibrahim Rugova, njeriun që hyri në histori, jo vetëm pse ishte politikan, ideolog, strateg, vizionar dhe diplomat i jashtëzaknshëm, por, para se gjithash pse ishte njeri i vlerave dhe i atributeve më të dinjitetshme, që mund t`i këtë një njeri. Është e vështirë të përshkruhet me fjalë vepra jetësore e Dr. Ibrahim Rugovës, e sidomos dobia, domethënia dhe vlera e saj. Por, mjafton që të përmendet emri i Tij dhe të mos mbetet indiferent asnjë njeri.

organizatoret
Organizatorët: Osman Ferizi, Donikë Gërvalla, Idriz Zeqiraj

Zonja dhe zotërinjt, dashamirë të Presidentit Rugova, kam kënaqësinë që ta ftoj në skenë anëtarin e Këshillit Organzativ, njëherit kryetar i Shoqatës Kulturore e Bëmirëse Shqiptaro-Gjermane “Sali Çekaj”, Osman Ferizin, për të përshëndetur pjesëmarrësit mërgimtarë dhe mysafirët e shumtë:

Fjala përshëndetëse e Osman Ferizit, kryetar i Shoqatës “Sali Çekaj”

“Të nderuar bashkatdhetarë, vëllezër dhe motra, fëmijë të dashur, veprimtarë, poetë, krijues,
Sot jemi tubuar nga të gjitha anet, që të përkujtojmë në këtë 10-vjetor njeriun e epokave, Gandin e Europës, liderin dhe Presidentin Historik Dr.Ibrahim Rugovën, i cili arriti që popullin e Kosovës ta nxjerrë nga kthetrat e okupimit, afër një shekullor, serbo-sllav. Duke mos pasur mundësi të falenderoj dhe të përshëndes çdo njërin nga ju, me emër, më lejoni që në emër të Këshillit Organizativ të Degës së LDK-së për Gjermani, me kryetare Donikë Gërvallajn; Nëndegës së LDK-së për Bavari, me kryetar Idriz Zeqiraj dhe Shoqatës Kulturore Shqipetaro-Gjermane “Sali Cekaj”, të përshëndes: Të gjithë kryetarët e Nëndegëve të LDK-së për Gjermani: Jakup Gërgurin, Fazli Hajdarajn, Kadri Krasniqin, Abaz Ymerin, anëtarët e Kryesisë të Nëndegës të LDK-së për Baden Ëürtembeg: Smajl Çekajn dhe Tahir Buqollin me shokë.

Përshëndes kryetarin e LDK-së për Beneluks, zotëri Kujtim Hajdajn; drejtuesin e Bibliotekës Popullore Shqiptare “Prof. Mark Krasniqi”, në Pilsting, Maxhun Smajli. Përshëndes kryetarin e Shoqatës “17-Shkurti” nga Badeni z.Tahir Turkaj; kryetarin e Shoqatës “Dardania ” z.Mehdi Prushi; kryetarin e Nderit të Shoqatës “Kadri Zerka” në Kirchheim-Teck, z. Xhafer Leci; kryetarin e Shoqates “Dardania” nga Ëiesbadeni; kryetarin e Shoqatës “Rrufeja” nga Mosburgu z.Xhemajl Hoxha me shokë. Përshëndes veprimtarët e palodhur: Mehmet Koka, Nikollë Skeli, Mejdi Laçaj, Hysen Bicaj. Përsdhëndes përfaqësues të familjeve të heronjeve: si Çekaj, Hajdaraj, Ukëhagjaj, Zemaj, Zeqiraj etj. Përshëndes mysafirin special nga Shqipëria nënë, kantautorin Esat Ruka; moderatorin dhe ish-gazetarin e RTP, Hajriz Mamaj: gazetarin dhe kamermanin e pavarur Halil Rrustemaj. Zoti e bekoftë popullin Shqiptar, Zoti e bekoftë Familjen Rugova. Ju faleminderit”.

Moderatori Mamaj, ftoi në foltore vajzën e heroit të kombit, Jusuf Gërvalla, veprimtaren e shquar të çështjes kombëtare, kryetaren e Degës të LDK-së në Gjermani, Donikë Gërvallën, për të mbajtur fjalën e rastit, në këtë përvjetor të shënuar:

Gërvalla: Vetëm me lider si Rugova mund të arrihej pavarësia, me këta të sotmit do të ishim në robëri

Fjala e Donikë Gërvallës, kryetare e Degës të LDK-së në Gjermani, 

“Të nderuar zonja dhe zotërinj, miq të dashur,

Më lejoni që së pari t’ju përshëndes secilin prej jush, një nga një, dhe t’ju falënderoj për pjesëmarrjen tuaj.
Më lejoni që të gjithë ju, që jeni të pranishëm në këtë sallë, por përmes jush edhe të gjithë veprimtarët e panumërt në mërgatë, t’ju falënderoj për punën që bëni dhe keni bërë për Kosovën për kaq shumë vite. Është me rëndësi të madhe që në vendet ku jetojmë, mes nesh, por edhe me vendasit të bisedojmë rreth çështjeve tona. Duke biseduar me njëri-tjetrin, por edhe me të tjerët për vendin tonë, kulturën dhe historinë, aktualitetin tonë, por edhe shqetësimet tona, forcojmë besimin që i nevojitet shumë një shteti të ri si Kosova.

Presidenti Rugova këtë e ka bërë gjithnjë: pa hezitim, por me modesti dhe mençuri, ka biseduar gjithnë qartë dhe hapur me qytetarët e Kosovës, por edhe me miqtë tanë, rreth të arriturave, por edhe rreth shqetësimeve dhe problemeve tona.
Më ka impresionuar gjithnjë pa masë Dr. Rugova në takimet që mbanim me qytetarët shqiptarë në Gjermani, por edhe vende të tjera evropiane.
Çiltërsia e tij në biseda, vëmendja me të cilën dëgjonte, respekti që tregonte ndaj çdo mendimi të shprehur, modestia me të cilën shprehej kur paraqiste mendimet e tij të matura, toni i urtë dhe i butë, por sidomos vendosmëria që rrezatonte për tu mos u lëkundur në qëndrimet themelore rreth lirisë dhe pavarësisë së Kosovë, janë, sigurisht, vetëm disa nga arsyet që brenda një kohe të shkurtër e kthyen në udhëheqësin më të fuqishëm shpirtëror të shqiptarëve kudo që jetonin.
Një udhëheqës i tillë shpirtëror, i rrethuar me njerëz të urtë, trima dhe të ditur, ishte parakusht për të arritur mrekullitë historike, të cilat në fillim të rrugëtimit drejt lirisë do të jenë dukur të paarritshme. Më lejoni të numëroj vetëm disa prej tyre si: pajtimin e gjaqeve, Referendumin për Pavarësinë e Kosovës, jetësimin e Republikës së Kosovës, përmes ndërtimit të shtetit paralel, në një klimë të represionit të pashembullt të Millosheviçit dhe Serbisë.
Ajo çfarë arritën shqiptarët në Kosovë, në fund të shekullit të kaluar, ndodhë shumë rrallë në histori. Në rrethana të shtypjes dhe aparteidit, me ndihmën masive të miqve tanë, jo vetëm që u çliruam nga një shtypje e egër, por krijuam shtetin tonë me një pranim të gjerë ndërkombëtar.
Në këtë mes që ndodhemi mund të thuhet pa hezitim që pa vendosmërinë dhe urtinë, pa dinjitetin dhe sinqeritetin politik të Presidentit Rugova, ky shtet nuk do të ishte themeluar.
Kush dëshiron mund ta imagjinojë, vetëm për një moment të shkurtër, se çfarë do të kishte ndodhur ato vite nëse ndonjëra nga figurat aktuale politike do të ishte gjendur në vend të Presidentit Rugova, në atë kohë, kur shqiptarët në Kosovë luftonin thjesht për mbijetesën e tyre.
Nuk nevojitet shumë fantazi për ta ditur që nuk do të ishte ofruar ndihma e nevojshme dhe nuk do ta kishim sot shtetin tonë të pavarur. Nuk ishim ne i vetmi popull me ëndrrën legjitime për pavarësi dhe vetvendosje, nuk ishim dhe nuk jemi i vetmi popull i shtypur. Mirëpo popuj të tjerë në botë, të cilët nuk patën figura bindëse si Ibrahim Rugova, iu mbetet rrugë e gjatë, e ndoshta edhe e pafund, deri në realizimin e shtetësisë dhe pavarësisë së tyre.
Ishte personi i duhur në kohën e duhur dhe në vendin e duhur. Nuk është tepërim të quhet babai i Kosovës moderne. Është figurë e dashur, e cila ka një vend të pazëvendësueshëm në historinë e Kosovës dhe të shqiptarëve.
Është një privilegj i veçantë ta kesh njohur dhe të kesh punuar në krah të Tij”, – përmbylli fjalën e saj kryetarja Donikë Gërvalla.

pamjepjesshme

Pamje e pjesëshme nga salla

 

Në vijim, moderatori Hajriz Mamaj tha se e fton në skenë njeriun e sakrificës, gazetarin dhe publicistin, por, mbi të gjitha, shokun e rinisë, bashkëshkollarin e Presidentit Rugova, Idriz Zeqiraj, kryetar i Nëndegës të LDK-së për Bavari, për të shpalosur kujtime për jetën dhe veprën madhore të Dr. Ibrahim Rugovës, i cili. në mes tjerash, veçoi:

Përvijim kujtimesh për Ibrahim Rugovën
Të dashur vëllezër dhe motra, ju përshëndes me përzemërsi. Për Presidentin Rugova është folur dhe shkruar shumë, madje vlerësimi për figurën dhe filozofinë rugoviane, sa vjen e merr dimensione meritore. Në fjalën time, do të shpalosë rininë e Tij, copëza biografike, që dëshmojnë formimin e personalitetit të Ibrahim Rugovës, hyrjen në politikë dhe rolin unik në bërjen e Kosovës shtet.

Familja Rugova, pas shumë lufëtrash e përgjakjesh me cubat e Malit të Zi, braktisi fshatin bregor Malaj të Rugovës, për t´u vendosur, fillimisht në Gllaviçicë të Pejës, me ndihmën e gjyshit të akademik Mark Krasniqit, prej andej në Bajicë të Istogut dhe më 1910, me ndihmën e Haxhi Zekës, janë ngulitur në fshatin Cerrcë të Istogut. Rugova thotë se “unë vi nga një familje e madhe dhe mund të them se familja jonë ka qenë një “shtet i vogël”, ku janë ruajtur dhe kultivuar traditat tona të lashta: puna, besnikëria, mbrojtja e atdheut”.
Më 2 dhjetor 1944 çiftit Ukë dhe Sofë Rugova, do t`ju lindte fëmija i parë dhe i fundit, Ibrahimi. Ndërkohë, Rrustë dhe Ukë Rugova arrestohen, burgosën në “Kullën e Popit” në Istog dhe ekzekutohen, madje pa gjyq fare dhe varret e tyre as sot nuk dihen.

“Shkjau i vret burrat me shkollë”

Nëna -nuse Sofë, e një viti martesë, vendosi të qendrojë në Familjen Rugova, si e vejë e përjetshme, për ta rritur djalin bonjak, jetim – Ibrahimin, por duke e ndihmuar edhe kunatën Shahë, për t`i rritur fëmijtë e shumtë. Këtë ma ka thënë dada Shahë, nëna e Naser Rugovës.
Edhepse fëmija arriti moshën për ta filluar shkollën, Gjyshja nuk bindej: “Shkjau i vret burrat me shkollë”,- arsyetonte ajo. Dhe, nisej nga Uka, i cili ishte më i shkolluar, për kohën, në atë mjedis. U deshën dy vjet pritjeje, deri sa nipi tjetër, Rrustemi, të bënte 7 vjet, për ta filluar klasën e parë fillore Ibrahimi, tashmë, 9 vjeçar.
Përgjatë shkollës 8-vjeçare, nxënësi Ibrahim ra në sy për dashurinë që kishte për librin, për hartimet e bukra që bënte dhe poezitë që thurte. Mësuesi Izet Jakupi ishte korrespodent i gazetës “Rilindja”, për komunën e Istogut dhe hartimet e Ibrahimit ia dërgonte Radio-Prishtinës, emisioni për fëmijë, nga ku edhe lexoheshin. Një poezi e Ibrahimit u botua në njërën nga edicionet e “Abetares”. Ishte rast i parë ky botim, sepse në faqet e Abetares zinin vend vetëm poezitë, më saktë, vjershat e poetëve të afirmuar.
Në mbarim të shkollës 8-vjeçare, Ndërmarrja Botuese “Rilindja” i akordoi bursë nxënësit shembullor Ibrahim Rugova, për ta vazhduar shkollën normale në Prishtinë, duke e llogaritur kuadër të vetin në të ardhmen. Por, një relacion biografik, i bërë nga i pari i partisë, për Këshillin Krahinor të Kosovës, se “Rilindja” shkollon armiq të rinj”, brenda javës së parë, e kthen nxënësin Ibrahim Rugova në Gjimnazin “Vëllezërit Ribar” në Istog.
Ibrahim Rugovën e njoha në vitin e parë të Shkollës Normale, siç njihej Gjimnazi i Istogut. Fjalë-matur dhe gjithnjë buzagaz, si e bija Teutë sot. Në rrugëtimin Cerrcë-Istog, Ai ishte në shoqëri me shkollarët e familjes: Rrustemin, Kumrijen, Sanijen, Dritën, Ismailin dhe fëmijtë e tjerë rugovas. Me ata ishte edhe Ibish Hasani nga Belica e Rakoshit, vëllai i xhaxheshës së tij, përndryshe, daja i Naser Rugovës, i cili banonte në atë familje. Në të shumtën e rasteve, këtij grupi i bashkoheshim edhe ne, shokët e klasës.
Në fillim të vitit të dytë Gjimnazi organizoi, për 40 nxënës dhe 4 mësues, një eskursion, shetitje nëpër Jugosllavi. Pagesa e kombinuar, nxënësi plus komuna. Si nxënës të provincës, u rregulluam, disi, me veshmbathje. Familja Rugova kishte një tufë kalamajsh, “dinari ishte sa rrota e kerrit”. Andaj, Ibrahimi huazoi kostumin e mësuesit të letërsisë Izet Jakupi. Por, Ibrahimi nuk i pranoi këpucët dhe mbathi opinga të “Batës”, llastiçe të buta me një rryp lidhës sipër, si mbathje masive e fshatarësisë të Kosovës. Nga opingat e Ibrahimit në Beograd na njohen “sa Kosovo” (nga Kosova), ndërsa në Lubjanë si “Juzhnja Serbija (Serbia e Jugut).
Në Kosovën e asaj kohe, në 8-vjeçare mësonim gjuhën frenge, ndërsa në gjimnaz atë ruse. Një absurditet ballkanik, për të mos i mësuar kurrë asnjërën. Por, Ibrahimi nuk priti të mësonte ato çfarë i servirej nga programi mësimor. Ai kishte lindur në dhomën e gjumit të çiftit Ukë dhe Sofë Rugova, ku ishte edhe një mini-bibliotekë, prej disa dhjetra librash, kryesisht, në gjuhë gjermane dhe italiane, ngaqë babai, Uka, lexonte në këto dy gjuhë. Meqë para për të blerë libra nuk kishte, Ibrahimi ruante revistat si: “Pionieri”, “Zëri i rinisë” dhe më vonë edhe “Jeta e re”. Përgjatë Shkollës së Mesme, ai lexonte literaturë në frengjisht dhe rusisht.
Për purizëm, për të folmen e pastër shqipe, mund të krahasohet me Eqrem Çabejn. Edhe gjatë të folmes të zakonshme, Ibrahimi na ndërhynte qetas, për të zëvendësuar fjalën e huaj me atë shqipe. Pikërisht, fjalori i tij i veçantë, më një rast, në vitin e 3-të të Shkollës Normale, do të na përballte me arsimtarin e gjeografisë, sepse ai fliste turqishten e Pejës në familje dhe nuk arrinte ta kuptonte shqipen letrare të Ibrahimit.
Gjimnazi i Pejës ka qenë më numeriku në tërë Kosovën. 14 paralele ishin në vitin e parë dhe diç më pak në vitet tjera. Dalloheshin Ibrahim Rugova dhe Jusuf Gërvalla, i pari për gjuhët e huaja dhe letërsi, ndërsa i dyti në art, muzikë, poezi. Ata ishin pjesë e klubit letrar të shkollës. Kishin edhe një shok të përbashkët, Daut Berishën, djali i një burgaxhiut politik në ishullin e Goli Otokut. Që të tre vinin nga familje të damkosura politikisht dhe ishin nën përgjimin e gjithmoshëm.
Përgjatë studimeve dy vjeçare specializuese në Paris, Ibrahim Rugova ka ndarë dhomën me Daut Berishën, sot pikor i njohur ndërkombëtar dhe njëri nga 12 intelektualët e shquar, që përfaqësojnë Francën në Organizatën e Intelektualëve Botërorë dhe se çdo president i Francës e konsulton, të paktën, dy herë në vit.
Ciklin e parë me poezi, Ibrahimi e botoi në gazetën “Flaka e vëllazërimit”. Titulli “Sa rëndë qenka me derdhë varg e lot”, do të hasej në shumë letra të dashurisë të rinisë së atëhershme. Këtë titull e përdora edhe unë në një shkrim, të bërë në emër të shokëve të gjeneratës tonë, botuar vetëm 10 ditë para shuarjes fizike të Presidentit Rugova.

Rugova e donte Demaçin shumë dhe emri i tij e përlotte, Ibrahimin
Ibrahim Rugova ishte trim i mençur. Në vitin 1964, brenda javës qenë arrestuar 640 vetë, por që do të seleksionoheshin, duke mbetur për hetim të mëtejmë vetëm disa dhjetra. Me disa shokë që bisedonim, në mirëbesim dhe që mendonin se jam më afër Ibrahimit, më sugjëruan ta konsultoja atë, duke mos përmendur emra. Nisur nga biografia familjare, Ai ishte i përcjellur në çdo hap. Ishte i pjekur për moshën, por edhe besnik i madh. Dhe, ai më tha se “nuk është koha, kush mbeti pa u zbuluar, ja, të shkojmë në burg, çfarë zgjidhëm?”
Vetëm tre vjet më vonë, tani Ibrahim Rugova student, i qasëm, më i shpenguar, duke e pyetur – a ka ardhur koha e pritur? “Po, ka ardhur koha të dalim nga çubat”,- tha Ai, pa atë ndrojtjen e hershme. Unë i fola për një projekt-ide tonën. Ibrahimi aprovoi nismën publike për lirimin e Adem Demaçit me shokë, pafajësinë e tyre dhe ndëshkimin e atyre që i kishin dënuar. Ai e donte Demaçin shumë dhe emri i tij e përlotte Ibrahimin. Ai parashikonte edhe goditjen tonë, “por kjo goditje do të jetë më e kontrolluar, sepse Plenumi i Brioneve ka sjellur disa ndryshime, por edhe retushime ose edhe mashtrime”, – tha Ibrahimi.
Familja Rugova, Familje Simbol

Ne shfrytëzuam një mbledhje të hapur të Lidhjes Komuniste, në Bashkësinë lokale të Vrellës, me të drejtë fjale, pa qenë anëtar, duke shpalosur, njëherësh, kërkesat tona: “deformimet” të cilësohen krime shtetërore të OZNA-së dhe të UDB-së; lirimin e Demaçit me shokë; Kosovës t`i jipet statusi i Republikës, pra, barazi me republikat tjera; të lejohet përdorimi i Flamurit Kombëtar; të hapet Universiteti i Prishtinës dhe të drejta të tjera që gëzojnë popujt dhe kombet në Jugosllavi.

Reagimi i kryetarit të partisë të komunës, ishte i ashpër, madje, i inatosur nga heshtja e 104 komunistëve në sallë, tha se “ky njeri që flet, madje në mbledhjen e partisë, kundër rendit kushtetues, duhet t`i këtë edhe nja 50 vetë me vete në këtë sallë!” Mbledhja u ndërpre. Policia arriti nga Istogu, por ne kishim marrë masat për bllokim. Mjeku ortoped Syë Dreshaj, i njohur Sylë Vrella, ishte kryetar i Lidhjes Socialiste aty, pra, edhe në krye të fshatarëve të irrituar në shtetin, i cili krimet i quante “deformime”.
Ndërkohë që çështja i kaloi Gjykatës, ne organizuam Mbledhjen Zgjedhore të Rinisë Komunale. Ibrahim Rugova ishte i vetmi student që kishte ardhur enkas nga Prishtina. Kishte zënë vend në fund të sallës. Të pranishëm ishin kryetari i partisë me stafin drejtues komunal, arsimtarët e Gjimnazit dhe të shkolluarit e tjerë. Ne i përsëritëm të gjitha ato që i kishim thënë në mbledhjen e partisë komuniste në Vrellë dhe shtuam edhe pyetjen: Kush ia ndërpreu bursën shkollore nxënësit jetim, bonjak, Ibrahim Rugovës? Në mbledhje folën edhe Rrustem Rugova, Muhamet Shatri, Isa Januzaj dhe të tjerë.
Ibrahim Rugova parashikoi se Qendra do të lëvizë. Dhe, u kthye në Prishtinë, për të informuar disa shokë të afërmë për rrjedhën e mbledhjes zgjedhore, e cila asaj dite dështoi me zgjedhjet. Të nesërmen, në mbremje, Kryetari i Partisë të Kosovës, do ta mbante një mbledhje urgjente me kuadrot e partisë të komunës, se “çfarë po ndodhë në Istog?” Dhe, të pasnesërmen do të zhvillonte një bisedë të hapur me studentët e Prishtinës, të ciët, guximshëm, mbështetën të gjitha kërkesat e rinisë komunale të Istogut.
Pa kryeneqësinë brilante të Ibrahim Rugovës, nuk do të ekzistonte as pavarësia e ndoshta as Kosova
E shpjeguam këtë ngjarje, sepse kjo shënon edhe kyçjen e parë direkte të Ibrahim Rugovës në politikën legale, madje, me një drejtëpeshim kombëtar të paluhatshëm. Për këtë kyçje të Ibrahimit në politikë, ka shkruar edhe Rrustem Rugova, në një libër të botuar tre vjet më parë.
Shumë personalite ndërkombëtare kanë përmendur “kryeneqësinë e Ibrahim Rugovës” dhe gjithnjë në kontekstin pozitiv. Qysh në nismë të studimeve, njeriu i urtë, me qendrime dhe sjellje të matura, të përgjegjshme, me një edukatë supreme, sikur të ishte lindur larg vrazhdësive ballkanike, shpërfaqë kryeneqësinë ngulmuese, gjithnjë në mbrojtje të dinjitetit dhe të parimeve, qofshin ato morale apo kombëtare. Janë të një mendjeje shumë personalitete të qendrave të vendosjes se pa kryeneqësinë brilante të Ibrahim Rugovës, nuk do të ekzistonte jo vetëm pavarësia e sotme, por as Kosova.

Po sjellim tri raste të shprehjes të kryeneqësisë të Ibrahim Rugovës:

1. – I zgjedhur nga Këshilli i Studentëve, Ibrahim Rugova mori drejtimin e gazetës studentore “Bota e re”, redaktor përgjegjës. Edhepse kryeredaktor ishte njeriu i mirë Daut Demaku, përgjegjësinë e drejtëpërdrejtë e kishte radaktori. Për të përfshirë të gjitha trevat shqiptare, përzgjodhi stafin bazë të Redaksisë: Rexhep Ismailin nga Kosova Lindore; Eqrem Bashën nga Ilirida; Hajrullah Koliqin nga Ulqini dhe Sabri Hamitin nga Kosova. Por, edhe studentë të tjerë aktivë në krijime si Beqir Musliu, Mehmet Bardhi, Isak Shema dhe dhjetra të tjerë. Me kriktikat e hapura karshi pushtetit të kohës, ajo u bë gazeta e parë opozitare në Kosovë. Përballjen e parë e pati me pedagogun e vet, i cili kishte mbetur nostalgjik i partizanllëkut. Nga shpjegimi i pedagogut, Rugova student, kishte shënuar një fragment fatal. Poshtë tij, legjendën: “Mirë thoshte Marksi: “Asnjë epoke nuk i kanë munguar magartë!” Dhe, pason pseudonimi “Damevjuu”, onomatopeike, fëshikullimi.

Pedagogu, me gazetë në dorë, ankohet, duke mos harruar as biografinë e Rugovës, ke i pari i Partisë Komuniste të Kosovës, atëbotë Veli Deva. Shoku Deva fton rektorin Dervish Rozhaja dhe urdhëron shkarkimin e Rugovës nga drejtmi i gazetës. Rektori dakord, por “nëse merr përsipër marshimin e studentëve rrugëve të Prishtinës”. “Pse kaq shumë e keni ngritur atë student”, – tha kryetari Deva? – “Nuk e kam ngritur unë, ne zbatojmë ligjet dhe rregulloret e bëra nga ju të Komitetit. Studenti Rugova është i zgjedhur nga studentët”, – gjegjet rektori Rozhaja. -“Lëre”, – thotë kryetari. Dhe, thërret pedagogun, e këshillon të këtë kujdes në leksione, sepse jemi pas Plenumit të Brioneve!

2. – Në kuadrin e “Bota e re”, botohej edhe revista shkencore “Dituria” dhe ajo letrare “Plejada”. Pas dy numrave të dalë, “Plejada” ndalohet nga pushteti, si revistë me tregime e poezi armiqësore ndaj bashkim-vëllazërimit. I thirrur për të dhënë llogari, studenti Rugovë bëri pyetjen – sintezë: “A filluat nga e para”, duke aluduar për kohën e Rankoviçit?! “Ne do ta bëjmë tonën, ju bëni tuajën”, – u përgjigj prerazi Ibrahim Rugova!

3. – Në gazetën javore “Fjala” studenti Ibrahim Rugova kishte një faqe të saj. Ai përzgjidhte poetë shqiptarë dhe të huaj, kryesisht, të rebeluar karshi pushteteve të vendeve të tyre, si Migjeni, Jesenini, Lorka e tjerë dhe shfryente, duke i vënë monologjet në gojën dhe pendën e tyre. Me një rast, qendra partiake e Kosovës, e tërhoqi nga shitja, brenda ditës, një numër të kësaj gazete, me arsyetimin se është një shkrim kontestues i studentit Ibrahim Rugova. Dhe, “po të hiqen disa fjali apo ndonjë fragment nga shkrimi në fjalë, e zhbllokojmë shitjen e gazetës”. Redaksia e “Fjalës” e luti Rugovën ta bëjë këtë, por Ai refuzoi prerazi, duke shtuar se “politikën redaktuese e bëni ju dhe jo unë. Ju mund ta hiqni fare shkrimin, por unë nuk heq asnjë fjalë nga shkrimi im. Nëse ju bëni një lëshim të tillë, para presionit të pushtetit sot, pushteti nesër do ta shtojë dozën e kontrollit mbi gazetën tuaj. Prandaj, mendoni mirë, para se të veproni”. Dhe, redaksia u trimërua, ndërsa pushteti e bëri të vetën kësaj radhe, por nuk provoi herë tjetër.

E gjithë kjo ekspoze kujtimesh biografike, familjare e personale, dëshmon se Familja Rugova është martirizuar në vite e dekada. Deri në fund të Luftës së Dytë Botërore Sadri Elezi – Rugova humbi katër djemtë: Gjemën, i cili zënë vend në vargjet e Lahutës të Malcisë të Gjergj Fishtës, Ibishin, Rrustën, Dhokun dhe nipin Ukën. Në Luftën e Kosovës u viktimizuan Ymer Rugova, (babai i kryetarit të komunës të Istogut), me tetë anëtarë të Familjes Rugova. Kjo Familje i dha Kosovës Presidentin e parë, Presidentin Historik, Dr. Ibrahim Rugovën, ideologun kombëtar, arkitektin e pavarësisë të Kosovës. Andaj Familja Rugova është Familje Simbol, Familje Institucion.

Bashkëthemelues të LDK-së, dikur, tani anëtarë të partisë kundërshtare, si krijuesi Milazim Krasniqi me shokë, e pranojnë se zgjedhja e Dr. Ibrahim Rugovës në krye të Lëvizjes Kombëtare, në dhjetor të vitit 1989, nuk ishte fare rastësi, por rrjedhojë logjike e dimensionit intelektual dhe e veprimtarisë atdhetare, në vijimësi. Që nga debati i bërë në Kongresin e Lidhjes të Shkrimtarëve të Jugosllavisë në Novi Sad, Rugova konsiderohet si përfaqësues i mendimit kulturor e intelektual shqiptar. Pritja dhe lutja, nga shtatori deri në dhjetor, për ta drejtuar Lëvizjen Kombëtare, LDK-në, dëshmon se Dr. Ibrahim Rugova përmbushte në plotni, madje pa asnjë mëdyshje, kriteret e një lideri kombëtar të kohës. Zërat e çjerrë, të cilët e quajnë rastësi ose short këtë zgjedhje, janë mashtrues, profiterë e karrieristë të neveritshëm dhe të zgjyrosur me fund dhe me karrierë të mbyllur turpshëm.

Kryeneqësia e Dr. Rugovës në mbrojtje të qendrimeve të Tij, në mbrojtjen e parimeve, është proverbiale. Bernard Kushner, në kryeprestigjiozen “Le Mond”, shkruan për Presidentin Rugova: “Pa atë “kokëfortësinë” e tij elegante, madje edhe pa refuzimin e tij të përhershëm, sot nuk do të kishte as Kosovë dhe as shpresë për liri për këtë provincë të Serbisë”.
Presidenti Clinton ka thenë: “Kam pasur nderin ta mbështesë Rugovën, luftën dhe popullin e Kosovës. E kam dashur dhe e kam admiruar Presidentin Rugova. Ai inspiroi botën për liri, barazi dhe paqe”.
Lutja e Dr. Rugovës e bërë kryeministrit Blear: “Shpëtoje popullin tim, i cili po rrezikohet me asgjësim. Mendo si për popullin Tënd”, – ishte prekëse dhe mori përgjigje aprovuese nga kryeministri britanik: “Mbretëria e Bashkuar, do ta ndihmojë Kosovën, në rrugën drejt lirisë”. Dhe, Tony Blear premtimin e mbajti si burrë.
Dikur Ismail Kadare dhe Dritëro Agolli, ishin kritikë të rreptë të Rugovës. Por, më vonë kërkuan falje të sinqertë. Agolli hapi edhe të pame për vdekjen e Presidentit Rugova: “Unë dhe bashkëshortja ime Sadija, po presim ngushëllime në shtëpinë tonë për Presidentin Rugova”. Kadareja: “Gabova që kritikoja Rugovën. Rugova mbetet lideri më i madh i shekullit”. Ndërsa lideri i demokracisë dhe i të Djathtës Shqiptare, Prof. Dr. Sali Berisha vlerëson se “Ibrahim Rugova nuk ka ndërmjetës në historinë shqiptare, që nga epoka e Skënderbeut”.

Lavdi jetës dhe veprës madhore të Presidentit Historik, Dr. Ibrahim Rugova!

Ju falemnderit për vëmendjen.
Emri i Presidentit Rugova vazhdon të frymëzojë brezat shqiptarë

I ftuari i radhës në foltore ishte kryetari i Degës të LDK-së për Beneluks, zotëri Kujtim Hajdaj, i cili përgëzoi “organizatorët e kësaj Alademie Përkujtimore, për një paraqitje solide dhe dinjitoze, ashtu siç e meriton madhështori dhe hyjnori Dr.Ibrahim Rugova. Emri dhe vepra e Presidentit Rugova vazhdon të frymëzojë dhe fisnikërojë brezat shqiptarë në të gjithë hapësirën tonë kombëtare. Shtetet e Beneluksit dhe Gjermania, janë fqinj. Dhe, kjo fqinjësi ka favorizuar një bashkëpunim të suksesshëm në mes të Degëve tona të LDK-së. Në të gjitha veprimtaritë, përgjatë viteve `90-a të Degës të LDK-së të Beneluksit, të drejtuar me sukses nga kryetari i parë Ramiz Zekolli, i pasuar nga kryetari shumëvjeçarë Ismajl Bytyçi, me bashkëpinëtorët e vyeshëm Ramadan Gashi dhe Gani Azemi me shokë, të mbështetur fort nga bisnesmeni Arif Sadikaj, ka marrë pjesë edhe Kryesia dhe anëtarësia e Degës të LDK-së nga Gjermania, e prirë nga kryetari i parë Hafiz Gagica dhe bashkëpunëtorët e tij të vullnetshëm: Hazir Krasniqi, Marjan Tunaj, Sali Çekaj, Donikë Gërvalla, Shaban Bobaj, Dan Gashi, Agim Kamberaj me shokë. Ne garantojmë se ky bashkëpunim do të vazhdojë edhe tani e tutje. Begatimi dhe forcimi i LDK-së është porosi e Kryetarit tonë të përjetshëm, Dr. Ibrahim Rugova. Lavdi jetës dhe veprës të madhërishmit Rugovë”, – tha në fund të fjalës së tij, kryetari Kujtim Hajdaj.

Moderatori Mamaj njofton se një telegram përshëndetës ka ardhur nga kryetari i parë i Degës të LDK-së në Gjermani dhe kryetar i Kolegjiumit të Degëve të LDK-së në Mërgatë, zotëri Hafiz Gagica:

Të nderuar organizatorë të Akademisë Përkujtimore, kushtuar Presidentit Rugova,

Ju falemnderit për ftesën për të marrë pjesë në aktivitetin tuaj kushtuar Presidentit tonë I. Rugova.
Do të isha i nderuar dhe do të kishim mundësinë që shumëçka të shpalosim rreth figurës së liderit nacional. Fatkeqësisht, për shkaqe objektive nuk mund të marr pjesë dhe besoj në mirëkuptimin tuaj!
Takimet e këtilla, përkujtuese shërbejnë për të afirmuar frymën dhe filozofinë e tij si dhe afirmimin e shtetit të Kosovës. Si shtet demokratik, me ekonomi të tregut të zhvilluar, ku qytetarët e saj do ndjeheshin krenarë.

Populli i Kosovës po e rikonfirmon këto ditë simpatinë e natyrshme që kishte ndaj Presidentit. Mungesa e tij edhe pas 10 vjetëve të shkuarjes së tij në amëshim, shihet se ai dhe filozofia e tij prej njeriut largëpamës dhe të urtë i mungon shumë.

Prandaj ne që punuam me të dhe ishim pranë tij në kohë të vështira, e kemi për detyrë ta ruajmë dhe kultivojmë filozofinë e tij të shtetndërtimit demokratik dhe të integruar në UE dhe mekanizmat ndërkombëtar.
Qoftë i perjetshëm kujtimi për Presidentin!

Me nderime Hafiz Gagica

Në Prishtinë, në sheshin e të gjitha ngjarjeve, rri varur fotoja e vizionarit Ibrahim Rugova. Kjo foto me shënimin “Në hap të përhershëm”, sikur na kujton pavdekësinë e atyre që asnjëherë nuk bien pre e lakmisë. Anëtari i Kryesisë të Shoqatës “Sali Çekaj”, poeti Selman Syla, recitoi krijimin e tij poetik “Janar, plotë dhimbje e krenari”, poezi që u pëlqye shumë nga të pranishmit.Nxënësja Era Kolgeci recitoi poezinë: “Emër dhe mbiemër kam Kosovën”, ndërsa shkollarja tjetër, Majlindë Haxhijaj nga Shoqata “Abeja” e Moosburgut, interpretoi monologun “Më fal të lutem”, kushtuar Presidentit Rugova.

Organizatorët kishin menduar edhe për një surprizë, befasi të këndshme, që, për një çast largon zymtinë, që natyrshëm e sjell një mort, një humbje, një dhimbje e madhe, siç është shuarja fizike, amëshimi i Njeriut të Parë, ikonë e lirisë dhe e pavarësisë të Kosovës, Presidentit Historik, Dr. Ibrahim Rugova. I ftuari special dhe enkas për Akademinë Përkujtimore është kantautori i mirënjohur nga Tirana, Esat Ruka. Shumë i suksesshëm si kantautor i baladave hite, interpretues me timber të veçantë dhe përdorues i instrumentave popullorë, realizues i koncereve recitale. Studiusi i folklorit dhe i kulturës kombëtare, krijues dhe botues i vullnetshëm në shtypin periodik dhe librorë. Formues i grupeve kulturore artistike dhe drejtues i suksesshëm i institucioneve kulturore e folklorike. Për Akademinë Përluktimore solli këngën për Rugovën, me tektin domëthënës, të realizuar nga poeti mjeshtëror mirditor Gjokë Beci: “Tu knoftë kënga 1000 vjet”. Të pranishmit, të ngritur në këmbë, duartrokitën meritueshëm interpretimin shembullor të këngëtarit të shkolluar për muzikë, art dhe kiltirë – të mirënjohurin Esat Ruka.

Organizatorët dhe familjet e tyre nga Pfaffenhofen-i me rrethinë, kishin gatuar ushqime të kuzhinës tradicionale për të gjithë të pranishmit, si gjithëherë, gratis.

Të gjithë aktivitetin e kësaj Akademie Përkujtimore, e përcolli dhe e filmoi gazetari dhe kamermani i talentuar Halil Rrustemaj. Edhe fotografitë, shoqëruese të këtij shkrimi, janë fiksuar nga maestro Rrustemaj. (SHQIPTARI.EU)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...